Ulaz za korisnike

Betonski kamen kao materijal za vrt

|
Betonski kamen kao materijal za vrt -Foto: beton.org
 
Betonski kamen kao materijal za vrt -Foto: beton.org
Betonski kamen kao materijal za vrt

I u domaćem vrtu betonski se kamen osjeća kao kod kuće: u najboljem društvu s najrazličitijim zelenim biljem, ribnjakom i ostalim materijalima poput drveta, gline ili metala. Upravo u tom mikrokozmosu on najbolje pokazuje svoje raznolike prednosti. Boje i oblici pločnika, ploča, palisada, stepenastih elemenata i brojnih drugih proizvoda omogućuju samoostvarenje mašte naručitelja gradnje. Nije čudo da su vrtlari i sljedbenici Feng-Shui nauka veliki poklonici betonskog kamena.

Dobra odluka

Sačuvati hladnu glavu nije loš savjet za velike investicije oko vlastite obiteljske kuće. Ipak se istinktivno donose najbolje odluke u životu. I kada je riječ o betonskom kamenu, vrijedi isto pravilo. Osjećaj ugode ponajprije je pitanje dojma – i tu betonski kamen ima svašta za ponuditi. Izražajne površinske strukture rustikalnih, elegantnih ili integriranih svjetlećih elemenata punih ugođaja često pobijaju izraženi oprez. Da je betonski kamen hladan. On pokazuje upravo suprotno i njegove prednosti dolaze do izražaja i u vanjskom i u unutarnjem prostoru: primjerice na terasi i u zimskom vrtu.

Dugoročno razmišljanje i djelovanje

Iz regije – za regiju. Betonski kamen je komadić domovine. Od mjesta gdje se kopaju sirovine preko mjesta gdje se one prerađuju pa sve do mjesta isporuke na gradilište često je tek nekoliko kilometara. Prijevozi koji se ekološki i ekonomski teško mogu opravdati, što je slučaj kod mnogih uvezenih alternativnih proizvoda, gotovo da ne dolaze u obzir.

Betonski kamen simbolizira povjerenje u domaću proizvodnju i kratke putove. To opet jamči i sigurnost prilikom naknadne isporuke te kontaktnu osobu na licu mjesta. I svejedno radi li se o malom obiteljskom pogonu ili srednjem poduzeću – betonski kamen donosi radna mjesta.

Fleksibilno planiranje i izvedba

Betonski kamen predstavlja pouzdanog partnera naručiteljima gradnje i prerađivačima kojima je važna ekonomičnost. Nabava betonskog kamena cjenovno je povoljna i zahvaljujući jednostavnom rukovanju i obrada je jako povoljna. Osim toga su vrlo ekonomični troškovi održavanja površinskih učvršćenja s njim. Otkopavanje prometnih površina često ljute građane i prijevoznike građevinskih tereta. Šlampavo izgrađene površine na mnogim mjestima kvare umjetničku sliku. Posve je drukčija stvar s površinskim učvršćenjima betonskim kamenom. Mjesto popravka može se brzo i jednostavno otvoriti te potom ponovno zatvoriti. Otkopavanje praktički ne ostavlja nikakve vidljive tragove.

Putovanje kroz vrijeme u odgovarajućem odijelu

Betonski kamen se često ne može ponovno raspoznati. I tako treba biti! Za razliku od mnogih drugih materijala ne nameće projektiranju ograničavajuće obilježje. Umjesto toga obilježava projekt umjetnički, funkcionalno i individualno – koliko treba. Bilo da stilski obilježava povijesnu gradsku jezgru, bilo eksperimentalno arhitekturu – bilo čistom formom, bilo povezivanjem svjetla ili vode. Betonski kamen je moderan koliko i samo projektiranje i može se prilagoditi svakom građevnom stilu. Raznolikost koja se odražava i u svakoj funkciji koja mu se namijeni.

Elementarni napredak

Mnogi moderni proizvodi za građenje kratkog su vijeka. Ali kamen je manje izložen zubu vremena. Betonski kamen ide još jedan korak ispred. Preciznom tehnikom prozvodnje betonski kamen povezuje izdržljivost i postojanost izvornog kamena sa zahtjevima za oblikovnosti, preciznim dimenzijama i predvidivim osobinama koje se danas očekuju od modernih građevnih materijala.

A on može još i više: nove tehnologije omogućuju trajnu zaštitu površina i obloge otporne na čišćenje. Betonski kamen ipak i sam štiti. Puzmimo za primjer temu okoliš. Prvi pokušaji koji puno obećavaju potvrđuju njegove sposobnosti aktivnog čimbenika pri razgradnji CO2.

U najboljim rukama

Redovitom vlastitom i tuđom kontrolom betonskog kamena osiguravaju se najviši zahtjevi za kakvoćom te normirana kvaliteta prozvoda. To vrijedi i za odabir i preradu polaznih materijala, različite postupke proizvodnje te za same proizvode.

Građevni se materijal osim toga podvrgava strogim europskim normama, smjernicama i zakonima građevinske proizvodnje glede dokumentacije i označavanja. Kod betonskog kamena nema nedoumica – zna se odakle potječe i tko ga je proizveo; što nažalost nije slučaj sa svim građevnim materijalima za gradnju cesta.

Uključuje sigurnu budućnost

Umirujuće uvjerenje da su brige neosnovane, u gradnji je često samo san svih sudionika. Betonski kamen značajno doprinosi ostvarenju toga sna. I prilikom projektiranja i primjene on znači pravnu sigurnost. Svi načini gradnje savjesno su opisani u tehničkom pravilniku. Time je zajamčeno da će svi projektanti i izvođači radova moći ciljano graditi prema važećim propisima. To je sigurno – baš kao i uvjerenje da se površine u svako doba mogu nesmetano proširivati.

Materijali