Ulaz za korisnike

Bez plina 217 kućanstva!

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Osijek - Najveća i najbolnija stavka kućnog proračuna u zimskom razdoblju jesu režijski troškovi za grijanje. Kako je u siječnju i veljači rasla potrošnja prirodnog plina, brojnim kućanstvima uvećavan je mjesečni račun za potrošeni plin koji mnogi nisu platili na vrijeme.

Najveća i najbolnija stavka kućnog proračuna u zimskom razdoblju jesu režijski troškovi za grijanje. Kako je u siječnju i veljači rasla potrošnja prirodnog plina, brojnim kućanstvima uvećavan je mjesečni račun za potrošeni plin koji mnogi nisu platili na vrijeme. Izostanak samo jedne mjesečne uplate uz to što je nagomilao dug, za posljedicu je imao slanje opomene i iskapčanje zaboravnog platiše iz plinskog sustava. Početkom ožujka u Osijeku i na području općina Čepin i Antunovac bez plina je bilo 217 kućanstava i 49 virmanskih kupaca (kafića i trgovina). Budući da HEP Plin Osijek pokriva Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju gdje ima 56.725 kupaca, te da je ukupni dug od svih kategorija kupaca 1. ožujka iznosio 44,9 milijuna kuna, sveukupno ima 628 isključenih potrošača. Čak 429 isključenih kućanstva nije platilo 1,281.542 kuna. Isključeno je i 137 virmanskih kupaca te 62 tvrtke zbog 7,4 milijuna neplaćenih kuna. Isporuku plina "hepovci" obustavljaju svakodnevno. - Radi naplate kupcima koji na vrijeme ne uplate zaduženje najprije šaljemo opomene. Ako je kupac u financijskom "škripcu", pokušamo dogovoriti obročnu otplatu, međutim kada kupac ne ispoštuje visinu uplate u dogovorenom roku prisiljeni smo obustaviti isporuku plina.

U ponedjeljak (7. ožujka) pripremljeni su nalozi za isključenje 4.006 kućanstava čiji pojedinačni dug iznosi više od 1.000 kuna. Ta kućanstva na području triju županija nisu platila 7,634.836 kuna, pojašnjava Zvonko Ercegovac, rukovoditelj Odjela za prodaju u HEP Plin-u Osijek. Među 4.006 kućanstava kojima su stigle opomene približno polovina neplatiša živi u Osijeku. Kada prođe rok uplate, dakle, već ovaj tjedan počinje pojačana akcija iskapčanja. - Virmanskim kupcima za dug iznad 1.000 kuna poslali smo 562 opomene očekujući ovih dana uplatu u visini 2,076.812 kuna, ili će u protivnom biti isključeni. Opomene smo poslali i ugovornim kupcima, odnosno u 237 poduzeća koja nisu platila 23,281.956 kuna. Njihov pojedinačni dug seže iznad 5.000 kuna. Promatramo li podatke o broju isključenih, u veljači ih bilo manje nego u siječnju ove godine, zaključuje Ercegovac. (Autor: N.ŠPOLJARIĆ) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Materijali