Ulaz za korisnike

Bez uštede energije nema razvoja u graditeljstvu

|
Bez uštede energije nema razvoja u graditeljstvu
 
Bez uštede energije nema razvoja u graditeljstvu
Međunarodni sajam graditeljstva - BAU

Međunarodni sajam graditeljstva - BAU, koji se svake druge godine održava u Münchenu, etablirao se posljednjih godina kao vodeća graditeljska manifestacija u Europi. Ondje se na jednom mjestu mogu vidjeti novi materijali za industrijske i građevinske konstrukcije te oprema za interijere i eksterijere

Prošlogodišnji Međunarodni sajam BAU 2009., koji se održavao od 12. do 17. siječnja ove godine u Münchenu, privukao je više od 211 tisuća posjetitelja u minhenski Trade Fair centar, od čega čak 36 tisuća posjetitelja iz inozemstva. Gotovo 2000 izlagača iz 42 zemlje svijeta izlagalo je na ovom, po tradiciji najvažnijem europskom sajmu graditeljstva i predstavilo nova stremljenja u arhitekturi kao i nove građevinske materijale i sustave u industriji gradnje.

Na sajmu je izlagalo 1456 njemačkih i 468 inozemnih tvrtki. Oko 200 kompanija iz zemlje i svijeta ostalo je 'na čekanju' za neku drugu sajamsku priliku, jer u 17 paviljona, odnosno na 180 tisuća kvadrata izložbenog prostora ni ove godine nije bilo mjesta za sve koji su se željeli predstaviti svijetu i prikazati svoje nove proizvode.

BAU 2009. službeno su otvorili Wolfgang Tiefensee, njemački ministar prometa, izgradnje i urbanizma te Günter Verheugen, potpredsjednik Europske komisije.

'Ne želimo ekonomski pad, barem ne onaj koji bi nas ozbiljnije usporio, pa ćemo nastojati pomoći gospodarstvenicima u sektoru planiranja i izgradnje novim jasnim paketom ekonomskih mjera.', riječi su njemačkog ministra na otvaranju sajma.

Forumi i predavanja

'Future of building' i 'MacroArchitecture' bili su forumi na BAU 2009. koji su se pokazali kao izuzetno zanimljivi posjetiteljima sajma. Poznati svjetski arhitekti kao što su Volkwin Marg, Stefan Behnisch, Michael Zimmermann, Eckhard Gerber i Françoise-Hélène Jourda održali su predavanja pod naslovima 'Mega gradovi', 'Energija i arhitektura' te 'Živi danas i sutra', razmatrajući ulogu arhitekture u čovjekovom životu i važnost energetski učinkovite gradnje u današnjem društvu. Tako je toplinska izolacija građevine prepoznata kao najvažniji faktor pri gradnji. No, korištenje obnovljivih izvora energije ipak još uvijek nije svakodnevna pojava u praksi, čak niti na bogatijem Zapadu. Neizostavne teme na BAU 2009. bile su stoga energetski efikasna i održiva gradnja.

'Do prije nekoliko godina te su teme bile bitne samo rijetkim kompanijama u Njemačkoj i drugim zemljama EU, danas je to globalni zahtjev za sve.', rekao je Thomas Lauritzen, voditelj korporativne koordinacije na Schüco štandu koji smo posjetili kao gosti zagrebačke podružnice tvrtke AluKönigStahl iz Beča, zastupnika kompanije Schüco za Hrvatsku.

Teme sajma

'Bez uštede energije nema razvoja u graditeljstvu' - to je zaključak s gotovo svih reklamnih plakata minhenskog sajma.

Ovogodišnji BAU postavio je nove standarde u kvaliteti, prikazao mnoštvo inovacija i poboljšanja te pokazao u kojem smjeru kreće graditeljstvo danas. Prema našem mišljenju, to su prije svega dvije bitne komponente: već spomenuta ušteda na energiji i automatizacija građevinskih rješenja ka stvaranju inteligentne građevine u svim njenim segmentima. Na sajmu su aktualizirane teme od vitalnog značenja za budućnost gradnje kao djelatnosti u društvu. Stoga su i teme koje su predstavljene na sajmu imale pogled usmjeren ka budućnosti. U fokusu su bile sljedeće teme: 'sunčani horizonti', 'klimatske prilike i vizija stakla', 'urbani dizajn', 'arhitektonska površina', 'gradnja', 'budućnost gradnje drvetom', 'automatizacija prozora i vrata i njihova sigurnost' te 'nove tehnologije i kompjutorska IT podrška'.

Klimatska katastrofa

'Klimatska katastrofa' – jedna je od tematskih cjelina koja je obrađena na BAU 2009., a usko je povezana s poboljšanjima u smislu smanjenja emisije CO2 u atmosferi. Gotovo sva izložena rješenja koja se tiču vanjske omotnice zgrade išla su u tom pravcu i ove godine. Cilj energetske uštede (EnEV) je dakle usko povezan s energijom potrebnom za učinkovitu ekspoloataciju zgrade, a time i s emisijom plinova, odnosno sa sistemima koji emitiraju staklenički CO2 plin u atmosferu. Stoga i sljedeća EnEV verzija ide k pooštravanju kriterija za daljnjih 30 posto pa je potrebno uključivanje proizvođača i dobavljača opreme u smislu proizvodnje inovativnih proizvoda koji će zadovoljiti novotražene kriterije. Na sajmu su neki proizvodi u tom smislu i prezentirani u temama: 'inteligentna kontrola sunca, svjetlosti i ventilacije', 'optimizacija ljetnih vrućina', 'aktivno korištenje solarne energije kroz fotonaponske panele', 'štednja energije kroz vezu zgrade i njene ovojnice', 'smanjenje upotrebe umjetne svjetlosti u zgradi kroz bolje korištenje dnevne svjetlosti' i 'smanjenje ventilacijskih gubitaka topline'.

SANREMO slogan, ali ne glazbeni

Vrlo važna tema u Europi danas su ne samo izgradnja novih građevina s poboljšanim ekonomskim kvalitetama već i renoviranje postojećih i njihova modernizacija u smislu ekonomske isplativosti te smanjenja troškova za održavanje, grijanje, hlađenje, itd. Prema nekim pokazateljima 43 posto građevinskih aktivnosti u EU odnose se na renoviranje i moderniziranje postojeće gradnje, u Njemačkoj je to čak 60 posto. U šest dana sajma ove godine govorilo se o 'SANREMO' gradnji (sanirati, renovirati, modernizirati). Radi se, dakle, o saniranju, renoviranju i modernizaciji starih zgrada u cilju poboljšanja njihove vrijednosti u energetskom smislu. Investicije u renoviranje postojećih objekata i te kako su zanimljive kako građevinarima tako i državnom proračunu u cijelini obzirom da one u konačnici štede energiju i smanjuju ovisnost zemalja EU o vanjskim dobavljačima energije. Nedavna kriza s ruskim plinom u potpunosti se uklopila u temu konstantnog traženja rješenja ovog problema i na tragu je teze da se zgradarstvo mora dovesti u poziciju da energetske učinkoviti objekti budu pravilo, a ne izuzetak.

Energetska učinkovitost prije svega

Na BAU 2009. većina prikazanih građevinskih proizvoda imala je kao osnovnu vrijednost izolacijske vrijednosti proizvoda s naglašenom učinkovitošću u energetskom smislu. U svijetu većina potrošnje energije, oko 36 posto, otpada na zgradarstvo, a u Hrvatskoj i više.

Dakako, najviše se energije izgubi kroz otvore na pročelju, dakle na vratima i prozorima. Vanjsko opremanje građevine, a posebice prozori i vrata kao poveznica unutarnjeg s vanjskim svijetom oduvijek je tema koja privlači na tisuće posjetitelja. Jedna te ista kuća izvana gledana s prozorima i vratima može dobiti posve oprečne kvalifikacije, ovisno o tome kakav kvalitet, dizajn i energetsku učinkovitost imaju ta dva bitna sastojka na pročelju. Iz godine u godinu se kvaliteta prozora i vrata mijenja u pozitivnom smislu, dizajn je različit i inovativan, no najbitnija komponenta je energetska učinkovitost tih proizvoda, a u posljednje vrijeme i njihova sve veća automatiziranost pri upotrebi.

Drvene konstrukcije budućnosti

BAU 2009. i Njemačka udruga za drvne resurse (DGFH) prezentirali su na sajmu seriju projekata pod imenom 'Drvene konstrukcije u budućnosti' pod pokroviteljstvom Bavarskog ministarstva ekonomije. Za cilj su imali pokazati kako se drvene konstrukcije i te kako mogu upotrijebiti u gradnji objekata na energetski učinkovit način uz upotrebu novih komponenti i novih materijala. Posebno je interesantno graditi s drvenim konstrukcijama obiteljske kuće koje u kombinaciji s izolacijskim staklom na pročelju imaju jedinstven izgled, a u konačnici i one štede energiju i smanjuju troškove eksploatacije građevine.

S tim u vezi na BAU 2009. posjetiteljima je prezentirano drvo kao materijal koji ima mnoge prepoznate prednosti pred ostalim materijalima i to:

- kao održiv i regionalno dostupan građevni materijal koji je pri vrhu popisa kao ekološki građevinski materijal, - kao materijal dostupan širokom sloju kupaca zbog relativno jeftine gradnje, - kao materijal koji kombinira relativno malu težinu s velikom snagom, što znači da se može koristiti za nosive okvire i s većim težinama, - kao materijal koji ima prihvatljivu toplinsku izolaciju, štoviše drvo je u prednosti pred nekim drugim građevinekim materijalima, - kao materijal koji možemo koristiti i na montažni način (izradom montažnih komponenata i sustava koje iz tvornice isporučujemo izravno na gradilište što u konačnici smanjuje vrijeme gradnje kuće pa tako i troškove gradnje), - te kao materijal koji stvara ugodnu klimu u unutrašnjosti objekta. 'Kao građevinski materijal drvo je posebno privlačna varijanta arhitektima, planerima i graditeljima, ne samo za obiteljske kuće već sve više i za vanjsku ovojnicu zgrade prije svega zbog svojih energetskih performansi.', objasnio je Ludger Dederich, voditelj stručnog savjetovanja na seminaru o upotrebi drva u graditeljstvu u organizaciji Holzabsatzfondsa.

Univerzalni dizajn i nagrade na sajmu

Univerzalni dizajn dakako nije nov termin u svijetu građevine i na sajmu se on počesto provlači u prezentaciji novih proizvoda. Osim što djeluje pozitivno na psihološki profil investitora, dizajn je u graditeljstvu vrlo bitan kao nit prevage koja jedan proizvod približno jednake kvalitete u građevinskom smislu predpostavlja drugom.

Dizajn kuće, upotreba modernih materijala i trenutno izuzetno popularna automatizacija stanovanja, glavne su teme i ovog BAU sajma. Stoga je organizirana izložba pod nazivom 'Univerzalni dizajn' fokusirana na teme gradnje bez arhitektonskih barijera, wellnessa unutar privatnog stana, tehnike osvjetljenja i unutarnje uređenje životnog prostora kao takvo. Na 350 kvadrata izložbenog prostora prikazana su neka nova rješenja posebno zanimljiva arhitektima.

Na sajmu je između ostalog uručena i arhitektonska nagrada za 'estetiku u graditeljstvu', u suradnji sa stručnim časopisom 'Detalj', nagrada 'The First House', u suradnji sa stručnim časopisom 'Bauwelt', podijeljene su nagrade za pročelja, nagrade za inovativnost proizvoda 'Praxis Altbau', nagrada 'Future Award' za IT inovacije, nagrada za arhitekturu 'ArchiBau', itd..

Izvor: PRO Gradnja

Materijali