Ulaz za korisnike

Biljna ulja kao sirovine

|
Biljna ulja kao sirovine
 
Biljna ulja kao sirovine
Poduzeće WPT GmbH uspjelo je uporabiti biljna ulja kao sirovine za akustične tepihe. Nakon dugotrajnog i intenzivnog istraživanja i razvoja poduzeće nudi zajedno s SRL ECOline ekološke izolacijske tepihe zaeliminiranje buke od koraka.

„U vremenima ograničenih resursa i visokih troškova sirovina na svjetskom tržištu nafte tražili smo alternative za naše petrokemijske poliole, koji čine bazu naših akustičnih sistema. To nam je uspjelo uporabom biljnih ulja te tako možemo konačno ponuditi našim kupcima apsolutno ekološki proizvod po stabilnim cijenama“ objašnjava Georg Kruse direktor poduzeća WPT. Zajedno s ECOline WPT tako nudi akustične tepihe koje se prema vlastitim podacima sastoje od najmanje 93 % obnovljivih sirovina.

WPT se od sredine 1999. godine bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom akustičkih sistema i podnih obloga na bazi poliuretana. Ti akustički sistemi koriste se pretežno ispod laminata i parketa u cilju smanjenja buke od koraka. Također se koriste i specijalni sistemi tepiha u industriji vrata te u području primjene izolacije buke od koraka za keramičke i kamene ploče.

Kao važan sastavni dio akustičkih podložaka dosada se koristila petrokemijska sirovina poliol, koja se na vrlo zahtjevan način dobiva iz nafte. Zbog ograničenih naftnih resursa te stalnih oscilacija u cijeni WPT je krenuo u potragu za alternativama. Rezultat toga je uporaba obnovljivih sirovina, između ostalih ulja repice i ricinusa, te tako ponuda ekoloških i cjenovno konstantnih proizvoda na tržištu.

WPT je kao cilj formulirao proizvodnju najmanje 80 % svih akustičkih tepiha unutar sljedeće dvije godine isključivo na bazi obnovljivih sirovina. Razlika u kvaliteti u odnosu na dosadašnje podloške za prigušivanje zvuka tvrdi proizvođač nema. Tepisi nude i dalje optimiranje buke od koraka te ugodu hodanja koja čuva Vaše zglobove. Prema podacima proizvođača tepisi su neutralnog mirisa, pogodni za polaganje na sve poznate vrste podnog grijanja.

WPT raspolaže prema vlastitim podacima ukupnim kapacitetom od 11 miliona m2 godišnje te se tako ubraja u jednog od najvećih ponuđača akustičkih sistema u Europi. Trenutno poduzeće isporučuje više od 100 individualnih sistemskih rješenja, koji se razlikuju po sastavu, bojama, debljini i formatima. Proizvode se kako fiksne dimenzije, koji se kod partnera u industriji kaširaju direktno iza panela, tako i roba u rolama, koja dospijeva do krajnjih korisnika kao pribor preko odabranih trgovačkih partnera. Servisni paket čine razvoj i proizvodnja individualnih prezentacija robe, oblikovanje uložnog materijala te aktivnosti koje potiču prodaju.

Sredinom 2009. godine WPT planira prezentirati na tržište novu podlogu za tekstilne podne obloge. Podložni tepih konstrukcijske visine od 3 mm osigurava povećanje izolacije buke od koraka na najmanje 25 decibela, a isto tako povećava i komfor hodanja. To su prednosti upravo za uporabu u uredima i hotelima.

B1-oprema čini takve tepihe teško zapaljivim. „ Mi smo se isključivo koncentrirali na prodaju business-to-business i želimo našim kupcima ponuditi kvalitetne i inovativne proizvode, koji će krajnjim korisnicima omogućiti rješavanje problema, a istovremeno biti ekološki i inovativni“, opisuje Georg Kruse strategiju WPT-a.

www.wpt-germany.com

Materijali