Ulaz za korisnike

Bioplinsko postrojenje Engerwitzdorf

Bioplinsko postrojenje Engerwitzdorf - Foto: ooeferngas.at
 
Bioplinsko postrojenje Engerwitzdorf - Foto: ooeferngas.at
Bioplinsko postrojenje u Engerwitzdorfu najveće je takvo postrojenje na regionalnoj razini. Postrojenje je sagrađeno posebno za proizvodnju biometana i uključivanje u postojeću plinsku mrežu.

To je širom Austrije prvo postrojenje koje je izgrađeno posebno za proizvodnju bioplina i njegovo uključivanje u postojeću mrežu zemnog plina. Ovo postrojenje stvorilo je nova radna mjesta, stvara veću novostvorenu vrijednost regije i pritom štedi 2.700 tona CO2 godišnje. S time je Mühlviertel postala ogledna regija u puštanju bioplina u mrežu.

Bioplin iz domaće poljoprivrede za grijanje i točenje goriva u Mühlviertelu na raspolaganju stoji od prosinca 2010.: Tvrtke OÖ. Gas-Wärme GmbH, dio grupe OÖ. Ferngas AG, i Naturgas Engerwitzdorf GmbH ovdje su izgradile postrojenje za proizvodnju bioplina, pripremile ga za kvalitetu zemnog plina i puštaju ga u mrežu zemnog plina tvrtke OÖ. Ferngas Netz GmbH. To odgovara opskrbljivanju energijom oko 4.000 obiteljskih kuća s Bio+zemnim plinom. 50 seoskih imanja iz regije dostavlja sirovine za proizvodnju biometana (održivi poljoprivredni poljski plodovi i livadarke kao i gospodarsko gnojivo iz poljoprivrednog držanja životinja) i na taj način osiguravaju visoku regionalnu novostvorenu vrijednost.

Promjena energetske politike ukazuje put u smjeru energetske učinkovitosti, ali i na održiva te decentralizirana energetska rješenja. Poljoprivreda bioplinsko postrojenje opskrbljuje s biomasom i na taj način zatvara energetski životni krug, a rad i novostvorene vrijednosti ostaju u regiji. Poljoprivreda i šumarstvo dobavljači su dugoročne toplinske energije. Umrežavanje bioplina u plinsku mrežu dugoročno gledano daljnji je korak u smjeru još jače energetske neovisnosti.

Kapacitet postrojenja u Engerwitzdorfu:

  • 10 mil. kWh bioplina godišnje
  • opskrbljivanje 4.000 kućanstava s Bio+zemnim plinom.
  • Od puštanja u pogon krajem 2010. u mrežu je pušteno preko 500.000m3 biometana (otprilike 5,5 milijuna kWh). Za to je prerađeno 4.500 tona supstrata. Postrojenje u Engerwitzdorfu godišnje štedi 2.700 tona CO2 i klimatski je neutralno. Kod sagorijevanja bioplina ne nastaje fina prašina. S Bio+zemnim plinom ekološki osviješteni kupci zemnog plina svoju ekološku bilancu pri grijanju mogu dodatno poboljšati. Osim toga Bio+zemni plin ispunjava sve zahtjeve za dodjelu stambenih poticaja za novogradnju u Gornjoj Austriji.

  • Biogas-Anlage Engerwitzdorf
  • Steinreith 10
  • 4209 Engerwitzdorf
  • Austrija
  • Materijali