Ulaz za korisnike

BIOSOLESCO

|
BIOSOLESCO
 
BIOSOLESCO
Energetski institut \"Hrvoje Požar\" organizirao je sklopu međunarodnog sajma Interklima, koji se održava na Zagrebačkom velesajmu, stručnu radionicu o povećanju korištenja energije iz biomase i sunčeve energije za grijanje javnih i privatnih zgrada koristeći ESCo model, a pod nazivom BioSolEsco.

Prema riječima dipl.ing strojarstva Matka Perovića iz spomenutog instituta, ESCo je način  kreditiranja ugradnje i stavljanje u pogon sveg potrebnog za korištenje biosolarne energije.

Primjerice, ako se za grijanje neke zgrade mjesečno troši 5.000  kuna mjesečno, ugradnjo biosolarnog sistema ušteda je mjesečno oko 40 posto.

S razlikom koju uštedi komitent vraća kredit i za nekoliko godina ima solarni izvor energije ili postrojenje za korištenje bio mase otplaćene a da nije potrošio ništa više od onoga što je trošio za korištenje konvencionalnih energenata.

Taj model već je korišten u Hrvatskoj. Primjerice ima ga Mesna industrija Milivoj Medven iz Krašića, hotel Adria u Biogradu, staklenik Eurovoća, industrija Hrast iz Strizivojne.

www.zv.hr

Materijali