Ulaz za korisnike

Bjarke Ingels proglašen najboljim europskim arhitektom

|
Bjarke Ingels proglašen najboljim europskim arhitektom
 
Bjarke Ingels proglašen najboljim europskim arhitektom
Bjarke Ingels, arhitekt na čelu planetarno popularnog i uspješnog danskog studija (Bjarke Ingels Group), o kojem smo pisali već više od nekoliko puta, dobitnik je European Prize for Architecture

Bjarke Ingels, arhitekt na čelu planetarno popularnog i uspješnog danskog studija BIG (Bjarke Ingels Group), o kojem smo pisali već više od nekoliko puta, dobitnik je European Prize for Architecture, nagrade za arhitekturu za 2010., koju svake godine dodjeljuje European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies. Kako navode u press materijalima nagrade, Bjarke Ingels jedan je od inicijatora zanimljive ideje koja promovira scenarij da se arhitektura u skoroj budućnosti predaje u javnim školama, uz matematiku i ostale prirodne znanosti. Također, jedan je od najvažnijih mladih arhitekata koji je promijenio percepciju i način rada mladih arhitekata u svojoj zemlji te je savladanim izazovima i neupitnim establišmentom natjerao nekad pomalo zatvorene i hladne Dance da počnu razmišljati izvan ustaljenih okvira.

Europskim je kolegama konstantni uzor i pokretačka sila, a zalaganje njega i njegova biroa za probitak europskog pokreta Green Architecture rezultiralo je realizacijom oduševljavajućih radova koji se ističu u izuzetno važnom segmentu samoodržive arhitekture. Ingels je stalna inspiracija za nadolazeću generaciju arhitekata, u koju zapravo i sam spada, te ih svojim djelima potiče da granice suvremene arhitekture pomiču sve dalje i dalje. Sa samo 38 godina taj mladi Danac iza sebe ima zbilja zavidnu karijeru i konstantno stvara oblike sasvim novog i drugačijeg poimanja i suvremenog pristupa u europskoj arhitektonskoj praksi današnjice. Zapaženija djela Ingelsova BIG-a teško je izdvojiti s obzirom na to da se zaista mogu pohvaliti fenomenalnim projektima, kako izvedenim tako i idejnim natječajnim studijama. O njihovu paviljonu kojim se Danska predstavila na EXPO-u u Šangaju pisali smo ovdje, a javljali smo i o njihovim pobjedničkim projektima za sportski centar u Malmou te knjižnicu u Kazahstanu, koja bi uskoro trebala biti završena.

European Architecture Prize utemeljena je kao rezultat suradnje između The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies i The Chicago Athenaeum, a Ingelsu će biti dodijeljena na manifestaciji “The City and The World: Madrid Symposium” koja se održava od 4. do 7. studenoga.

THE CITY AND THE WORLD

src='blobs/61733.jpg' />

Materijali