Ulaz za korisnike

Blokade prolaza pare

|
Blokade prolaza pare
 
Blokade prolaza pare
Blokade prolaza pare

Najveći neprijatelj podnih parketnih obloga jeste prodiruća vlaga. Iz tog razloga se parket brižljivo lakira ili ulji, kako bi se spriječio prodor vlage, Istovremeno vlasnici parketnih podnih obloga redovitom i adekvatnom njegom također doprinose zaštiti parketa od prodora vode. Vlagu koja prodire u parket s donje strane vlasnici nažalost ne vide.

Takva vlažnost je obično vidljiva tek kada je već prekasno, dakle kada parket već počinje bubriti i kada renoviranje više nije moguće. Ukoliko se to dogodi treba dizati kompletan pod i obnoviti ga cijelog, što osim ljutnje i brige nosi sobom i velike troškove.

Zato se postavlja pitanje koje mjere treba izvršiti prije nego vlaga napadne podne obloge od parketa. To je i kod plivajuće postavljenog, ali i kod velikoplošno lijepljenog parketa važna tema.

Važno je prije postavljanja parketa ispitati kvalitete podloge, odnosno njegovo ponašanje u pogledu vlage. To se prije svega odnosi na prostorije kao što su podrumi ili garaže, koji se grade direktno na tlu, a i rijetko se zagrijavaju, te je tu prodor vlage iz tla gotovo neizbježan.

Tu obično izostaje i odgovarajuća izolacija, koja se mora neizostavno postaviti prije polaganja parketa. Neophodna je ugradnja takozvane blokade prolaza pare, koja sprečava prodor vlage u parket. U posljednje vrijeme su sve traženiji tekući proizvodi, jer se lako primjenjuju. Nanose se uglavnom na glatku i suhu podlogu. Postavljanje blokade prolaza pare nije zahtjevan posao, samo ga treba svakako planirati i osmisliti.

Parketne obloge mogu se postavljati direktno na blokadu prolaza pare, u svakom slučaju se još preporuča adekvatna izolacija buke od koraka. Osim pluta se koriste i drugi poznati materijali, koji istovremeno fungiraju i kao blokada prolaza pare.

To je naročito interesantno za investitore, jer time jednim udarcem ubijaju dvije muhe. Takvi materijali osim toga nisu ni skupi, pa upravo iz tog razloga treba inzistirati na postavljanju blokade prolaza pare ispod parketa, čak i kada se prodor vlage ne očekuje.

Gotovi parket se mora naročito dobro zaštiti na mineralnim podlogama, čak i kada se čini da to nije nužno. Na taj način ćete uštedjeti i novac i Vaše živce.

Materijali