Ulaz za korisnike

Bojama do unutarnje ravnoteže

|
Bojama do unutarnje ravnoteže
 
Bojama do unutarnje ravnoteže
Kromoterapija - Bojama do unutarnje ravnoteže

Tko se namjerava kista i valjka ovog ljeta laćati, prije odabira same boje kojom će obojati zidove u svoja četiri zida, neka detaljno prouči sljedeće retke. Gradnja donosi priču o carstvu boja, odnosno kakav utjecaj boje imaju na ljude

Imaju li boje značajniju ulogu u našim životima, pitanje je o kojem rijetko razmišljamo sve dok ne krenemo rješavati neki kviz, spremamo se za svadbu ili, primjerice, kupujemo opravicu za bebe pazeći hoće li taj kompletić biti plavi ili ružičasti. No, zanemarujući te 'izvanredne situacije', svima nam je jako dobro poznata činjenica da svatko od nas ima omiljenu boju ili nekoliko njih. Koja će nam boja najbolje pristajati, određuju boja kose i tena, no i građa tijela.

Liječenje bojama

Poznato je i to da boje određenih prostorija uvelike određuju koliko ćemo željeti boraviti tamo, a sve to radi posebnog osjećaja koji u nama stvara pojedina boja. Tako će pri uređenju prostora mnogi pažljivo birati boje zidova, čak i namještaja, a od toga ne zaziru više ni tvrtke koje svojim zaposlenicima žele osigurati ugodno i vedro poslovno okruženje.

Još je u prošlom stoljeću u četrdesetim godinama švicarski psiholog Max Luescher radio na testovima koji su pokazivali mentalno i fizičko stanje ljudi na temelju njihovih reakcija na određene boje.

Luescherovo je istraživanje samo dodatno potvrdilo djelovanje spektra svjetlosti na žlijezde, metabolizam te živčani sustav. No, njegovo otkriće nije bilo ništa revolucionarno, jer se liječenje bojama primjenjuje tisućljećima tijekom povijesti u raznim kulturama.

Proces ozdravljenja

Simbolika boja je kroz povijest civilizacije imala etičku i religijsku vrijednost, a najčešće su korištene u ljekovitu svrhu, za što je najbolji primjer ayurveda, u kojoj se terapija bojama koristi još i danas. U današnje moderno doba takva vrsta liječenja naziva se kromoterapija, a metoda se sastoji od izlaganja određenih centara tijela različitim bojama svjetlosti u svrhu uspostavljanja energetske ravnoteže.

Cilj kromoterapije je uravnoteženje, no i stimuliranje procesa ozdravljenja, a nemalu ulogu ima i pri tretiranju prekomjerne težine i celulita te bora i akni. Potrebno je i posebno istaknuti da su wellness i spa centri u svoje ponude također uvrstili liječenje bojama. U medicini terapija bojama je zahvalna metoda pri saniranju različitih tegoba. Tako se pri tegobama kao što su glavobolja, menstrualni bolovi i nesanica koristi plava boja, dok je, recimo, žuta dobra pri tretiranju prehlade, umora ili loše probave.

Ova se metoda može, za bolje rezultate, kombinirati i s refleksologijom, tradicionalnom kineskom vještinom koja se primjenjuje u liječenju na osnovu refleksivnih zona na stopalima i dlanovima koje djeluju na sve žlijezde, organe te općenito dijelove tijela.

Kreativnost bez stresa

U svrhu postizanja harmoničnog okruženja, u poslovnim je prostorima potrebno izbjegavati agresivne boje kao što je, recimo, crvena. Čak ni kombinacije s tom bojom, primjerice zeleno-crvene, nisu poželjne jer crvena pobuđuje uznemirenost, dekoncentrira te provocira stresno i živčano stanje.

Za urede su preporučljive pastelne nijanse ljubičaste ili žute, jer one potiču kreativnost, a poželjni su i zeleni te plavi detalji, jer te boje stimuliraju intelektualan rad. Zelena boja potiče samosvijest, volju za rad, ali i apetit, a svo mnoštvo njezinih nijansa ima opuštajući učinak. Plava, pak, prema nekim psiholozima slovi kao boja koju biraju smireni, radišni i uporni ljudi. Ona učinkovito vraća sabranost i pouzdanost te unutarnji mir, ali i povećava koncentraciju te smanjuje umor.

Salon i spavaća soba

Pri uređivanju dnevnog boravka potrebno je voditi računa koja će biti njegova namjena. Ukoliko će glavna svrha tog prostora biti odmaranje, potrebno je odabrati i odgovarajuće boje koje opuštaju te smiruju. Pri kreiranju smirujuće atmosfere najbolje će poslužiti pastelne boje te one neutralne nijanse. Sljedeća prostorija kojoj pri uređenju treba posvetiti puno pažnje je spavaća soba. S obzirom da ta soba treba biti, osim za odmor, i ljubavno gnijezdo, potrebno je prostor oplemeniti romantičnim tonovima. Nisu naodmet niti crveni detalji jer će oni stimulirati strasti te pobuditi erotičnu atmosferu. Zeleni detalji poželjni su u spavaonicama onih koji pate od nesanice, jer će se pomoću njih postići učinak umanjivanja stresa te balansiranja emocija.

Stimulacija dobrog raspoloženja

Kuhinji pašu hladniji tonovi i njihove nijanse, no uporaba narančaste i zelene pravi su pogodak, jer te boje potiču apetit. Dječjoj sobi pristaje razigranost, pa su najbolje boje one koje će stimulirati kreativnost i dobro raspoloženje. Stoga su poželjni šareni uzorci kod kojih će primarne boje biti plava, zelena te žuta, znana i kao boja sunca, koja će uspješno stvoriti osjećaj harmonije, topline i dobro raspoloženje.

Kupaonicu, pak, dekorirajte ovisno o kvadraturi, jačim tonovima zelene ili plave, kao i njihovim zelenkastoplavim kombinacijama, ako je riječ o većoj prostoriji te njihovim pastelnim nijansama kad se uređuje manja površina.

Izvor: PRO Gradnja

Materijali