Ulaz za korisnike

Boje, lakovi i lazure

|
Boje, lakovi i lazure
 
Boje, lakovi i lazure
Ličenje je jedan od poslova koji se prilikom gradnje ili renoviranja obično izvodi u vlastitom aranžmanu. Prvo relativno je jednostavno i drugo tako možete uštedjeti dosta novaca.

Kod ličenja su troškovi rada gotovo dvostruko veći od troškova materijala. Ali ličiti možete ne samo zidove, i namještaj, prozorski okviri također zahtijevaju s vremena na vrijeme ličenje. U tu svrhu se koriste lakovi i lazure. Često imaju zaštitnu funkciju, ali i daju prostoru koloritne akcente. Materijal za ličenje koristi se za različite površine i namjene s velikim izborom boja i efekata.

Jedno je zajedničko bojama, lakovima i drugim materijalima za ličenje. U pravilu se sastoje od četiri komponente; vezivo, otapalo ( sredstvo za razrjeđivanje), pigmenti i dodaci. Izuzetak čine prozirni lakovi te temeljne boje koji se izrađuju bez pigmenata. Kod cementnih i vapnenih boja vezivo je istovremeno i pigment ukoliko se zid liči bijelom bojom. Sredstva za luženje također ne sadržavaju veziva.

Navedene četiri komponente imaju različite zadatke. Otapala održavaju veziva i pigmente u tekućem stanju te osiguravaju da se boje nakon obrade isparavanjem brzo suše. Veziva povezuju podlogu s pigmentima i uglavnom su bezbojna. Ona daju površini željeni izgled. Kako bi se sredstva za ličenje konzervirala, dobila odgovarajuću viskoznost odnosno elastičnost dodaju se različiti agregati-dodaci.

Sredstva za ličenje razlikuju po tome jesu li topiva u vodi, mogu li se razrijediti vodom i sadrže li otapala. Uporabljeno vezivo također igra važnu ulogu jer u bitnome određuje svojstva gotovog, vezanog učvršćenog premaza. Sredstva za ličenje nazivaju se često i prema svom izgledu, namjeni ili svojstvima. Tako recimo postoje prozirni lak ili zlatna bronca-dakle nazivi se odnose na izgled, ili lak za prozore i boja za zidove, koji ukazuju na namjenu uporabe. Lazura u debljim slojevima ima naziv prema svojim svojstvima.

Pojam“lakovi“ predstavlja zbirni naziv za materijale za premazivanje, za zaštitne slojeve s točno određenim svojstvima. Nakon sušenja stvaraju se kvalitativno i optički visokovrijedni površinski filmovi. Lakovi su postojani na veliki broj kemikalija. Prijelaz u boje je neprimjetan, u pravilu lakovi imaju veliki udio veziva. Lakovi se koriste za zaštitu površina od drveta, metala, plastike ili mineralnih materijala. Razlikuju se prirodni lakovi i lakovi na bazi umjetnih smola.

gradimo.hr

Materijali