Ulaz za korisnike

Boje u arhitekturi

Boje u arhitekturi
 
Boje u arhitekturi
Različit doživljaj boje proizlazi iz tog da boju gotovo nikad ne vidimo u svojoj esenciji, izdvojenu iz okoline i to nas upućuje da je ne možemo ni promišljati izvan konteksta u koji ćemo je uključiti (interijera, eksterijera).

Kako odabrati boje za stambeni prostor i postići da se osoba ugodno osjeća u tom prostoru?

Također bi trebalo uzeti u obzir kakvo je osvjetljenje jer žuta pri toplijem osvjetljenju djeluje sasvim drugačije nego pri hladnom osvjetljenju (primjer sa pečenom piletinom koja pri toplijem osvjetljenju može djelovati zdravo, a pri hladnijem trulo) i da li je prostor okrenut na sjever, jug, istok ili zapad, ako je na sjeveru onda je njegovo prirodno osvjetljenje „hladno sjeverno svjetlo“. Zatim, u kojem gradu se nalazi interijer, eksterijer, negdje na jugu okupanom toplinom sunca ili sjeveru okupanom kišom i hladnim svjetlom...

Da li je to prostor koji se želite li prostor vizualno povećati ili, odnosno učiniti intimnijim?

Hladne boje daju dojam većeg prostora, naročito plava produbljuje prostor, dok tople boje približavaju plohe pa stoga čine prostor manjim.

Ako je soba hladna i okrenuta na sjever toplim bojama se to može djelomično neutralizirati.

Rasvjeta:

Reflektorske žarulje - bijelo svjetlo (oponaša dnevnu svjetlost) Žarulje - žuto svjetlo. Fluorescentne ekološke žarulje – štede, hladno svjetlo. Halogenska rasvjeta - bijelo svjetlo, štedi energiju. Led diode - plavičasto svjetlo.

Boja i feng shui

Feng shui je drevna kineska disciplina uređenja životnog prostora bazirana na tome da unese ravnotežu, a pretpostavlja da duhovno i fizičko zdravlje počiva na protoku univerzalne energije - chi. Energija koja je blokirana dovodi do stresa ili bolesti, pa prema tome, korištenjem živih boja veći je protok i energije. Učenje se bazira i na pet elemenata od kojih je stvoren svijet - zemlja, metal, drvo, vatra, voda, a svaki od tih elemenata je u vezi s nekim bojama.

PET ELEMENATA

Zemlja - žuta, smeđa, narančasta - cjelovitost Metal - bijela, zlatna, srebrna - djeca, vodstvo Voda - crna, plava, ljubičasta - karijera, znanje Drvo - zelena - obitelj, zdravlje Vatra - crvena - strast, bogatstvo, energija

Nekoliko općenitih natuknica kojih bi se moglo pridržavati kod upotrebe boje (naravno da ne važe u svim situacijama i da jako ovise i o osvjetljenju, osobnim preferencijama itd.):

- U radnom prostoru poželjni su žute tonovi (stimuliraju) koji se mogu kombinirati sa plavim, ljubičastim, i zelenim.

- Ako želite da vam je dnevna soba topla onda također od nijansi žute, narančaste, ponegdje i crvene.

- Ako želite da vam je kuhinja svježa možete koristiti svjetlije tonove, bijelu, ali ni kombinacije svih toplih boja nisu loše.

- Za spavaću sobu hladniji tonovi, plavičasti, zelenkasati za opuštanje, crvene izbjegavati zbog agresivnosti i tendencije razdraživanju.

- Koju boju staviti na fasadu? Treba vidjeti koja je primjerena za pojedini objekt, i da li se uklapa u okolinu arhitekturu i okoliš.

Nekoliko primjera interijera i eksterijera gdje je boja prikladno upotrebljena:

Boje i zdravlje

Boja ima svoju vibraciju, utječe na raspoloženje (npr. kad obučete nešto žuto osjećate se vedrije, a pastelno smirenije, itd), a služi i u svrhu liječenja. Smatra se da vibracija svake boje može utjecati na pojedini dio tijela:

Crvena - bubrezi Narančasta - reproduktivni sustav Žuta - gušterača, slezena, žučni mjehur Zelena - srce, pluća Plava – grlo,i štitnjača Indigo - hipofiza, oči, uši, nos Ljubičasta - mozak, živčani sustav

Liječenje bojama

Razni su alternativni načini liječenja bojama: korištenjem određene hrane, obojenim svjetlom, nošenjem nekih kristala, kupanjem u obojenoj vodi, vizualiziranjem boje tijekom meditacije. Budućnost boja

Danas se boje koriste na različite načine, tvrtke se koriste činjenicom da učinkovitost zaposlenika ovisi o okruženju, bolnice i zatvori su svjesni utjecaja koje boje mogu imati na pacijente i zatvorenike, u kozmetičke proizvode se uključuje i 'terapiju bojama'... tekst: gđa. Antonia Čačić mr.umjetnosti

Materijali