Ulaz za korisnike

Boje u dječjoj sobi utječu na razvoj djeteta

|
Boje u dječjoj sobi utječu na razvoj djeteta
 
Boje u dječjoj sobi utječu na razvoj djeteta
Prostorno okruženje djeteta ima veliki utjecaj na njegov razvoj. Pri tome je važno pronaći balans između oduševljenja i apatije. I jedno i drugo negativno utječu na osjetilnu percepciju.

Posebnu ulogu igraju boje koje preko čula vida neposredno pokreću osjećaje. Zato treba dobro razmisliti i osmisliti boje u dječjoj sobi. Osim osobnih najdražih boja sljedeći faktori igraju također važnu ulogu:

Šarenilo i kontrasti

Suptilna stimulacija pomoću boja predstavlja značaj kriterij za savladavanje monotonije ali i osjećaja oduševljenja. Za uravnoteženost između promjena i poticaja važne su boje zidova i kontrasti boja u prostoriji. Kontrasti odražavaju tjelesnost, utječu na doživljaj prostora i orijentaciju djeteta u prostoru. Glavni kontrasti mogu se postići različitim tonovima boja i svjetlošću . Kod više kombinacija boja izraženo je i više kontrasta.

Proporcije boje

Isto tako važne su i veličine površina odnosno odnos količina pojedinačnih boja. Boja koja kvanitativno preovladava daje osnovno raspoloženje. Pri tome svakako treba voditi računa o primjerenom udjelu šarenila. Sljedećom bojom, takozvanom pratećom bojom slika prostora se diferencira. Ta boja mora biti u harmoniji s osnovnom bojom. Akcenti boja nadređeni su površini boja. Trebaju se koristiti u manjim, zasićenim količinama, akcenti zapravo služe za pobuđivanje pozornosti primjerice kao djelovanje signala.

Materijali