Ulaz za korisnike

Bojler-klima davni izum!

|
Bojler-klima davni izum!
 
Bojler-klima davni izum!

SINJ - Ante Ajduković, serviser kućanskih aparata i strastveni inovator iz Sinja, optužio je prof. dr. Oresta Fabrisa, predavača na splitskom FESB-u, za krađu ideje o tzv. bojler-klima uređaju, koji je, kako kaže, on osmislio još prije 10-ak godina.

U prilog svojim tvrdnjama Ajduković je priložio i isječke novinskih članaka po kojima je upravo on idejni tvorac "revolucionarnog" uređaja. — Od gospodina Fabrisa ne tražim ništa, nego ga samo pitam zašto se kiti tuđim perjem — poručuje Ajduković. Međutim, prof. dr. Fabris ne smatra da je ukrao ideju, niti da ju je kopirao jer, kako kaže, on posjeduje međunarodnu patentnu prijavu koja pokazuje da je on izumio dio uređaja prijeko potreban za funkcioniranje bojler-klime.

— Ja nisam izumio uređaj, kao ni Ante Ajduković, jer on kao takav postoji već dugi niz godina, a i princip njegova rada već je odavno poznat. Ja sam patentirao samo jedno rješenje, mali dio uređaja, tzv. "dvojni sakupljač tekućine", bez kojega uređaj ne funkcionira. Rješenjem European patent officea dokazano je da je patent nov i da ima inventivni karakter. Njegove optužbe utemeljene su jednako kao da ja sad nekoga optužim da je ukrao patent za automobil — objašnjava prof. Fabris, dodajući kako je njegov izum patentiran posredstvom Splitskog inovatorskog društva. Stvar smo htjeli provjeriti jučer i kod Ante Zekića, predsjednika Društva inovatora Split, ali on nam nije htio komentirati ovu priču jer je, kako kaže, na putu. — Nema šanse da s vama pričam o tome preko telefona! — poručio nam je jučer Zekić prije nego što je spustio slušalicu. L. KOVAČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Beton

Materijali