Ulaz za korisnike

Bonsai EXPO 2018.-Međunarodna izložba bonsaija

Foto: Bonsai EXPO 2018.
 
Foto: Bonsai EXPO 2018.
Izuzetno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na Međunarodnu izložbu bonsaija „Bonsai Expo, 2018.“ koju organiziraju Bonsai udruga Zen i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata. Ova jedinstvena međunarodna izložba po prvi puta se održava u Zagrebu, od 26.5. do 27.5.2018., u Galeriji Kranjčar (Kaptol ul. 26, Zagreb) te će za sve posjetitelje biti otvorena od 10:00 do 19:00 h oba dana. Svečano otvorenje će se održati u subotu 26. svibnja 2018. s početkom u 10:00 h.

Ova jedinstvena međunarodna izložba po prvi puta se održava u Zagrebu, od 26.5. do 27.5.2018., u Galeriji Kranjčar u Zagrebu (Kaptol ul. 26) te će za sve posjetitelje biti otvorena od 10:00 do 19:00 h oba dana. Svečano otvorenje će se održati u subotu 26. svibnja 2018. s početkom u 10:00 h. Ulaz je slobodan za sve posjetitelja oba dana.

Na izložbi će se biti izloženi neki od najcjenjenijih bonsaija iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Izložba će biti upotpunjena predavanjem renomirane arhitektice, mr.sc. Melite Rački, koja će održati predavanje „Tradicionalna japanska kuća“. Gđa. Melita Rački živjela je 9 godina u Japanu te je magistrirala na suvremenoj japanskoj arhitekturi na Sveučilištu u Tokiju.

Svečano otvorenje će se održati 26.5.2018. u subotu s početkom u 10:00h. Na otvorenju će prisustvovati visoki uzvanici ispred Ureda Predsjednice RH, Grada Zagreba, Veleposlanstva Japana, Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Želimo Vam omogućiti ekskluzivne izjave glavnih organizatora i uzvanika, stoga Vas ljubazno molimo da svoju prisutnost najavite na telefon organizatora, na 091 547 2868.

Bili bismo zahvalni da poziv objavite na svojim stranicama i posjetite nas za službene izjave i priloge za Vaše medijske kuće.

Kontakt za medije i pitanja:

hdka@hdka.hr

www.hdka.hr

O izložbi:

Bonsai expo - međunarodna izložba bonsaija održava se po prvi puta u Zagrebu, a ujedno će se obilježiti 25 godina diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Izložba je međunarodnog karaktera, na kojoj će sudjelovati sa svojim radovima preko 20 poznatih europskih uzgajatelja bonsaija. Oni će tom prilikom posjetiteljima prezentirati neke od najljepših bonsaija svijeta. Krajobrazni arhitekti, ovom prilikom pripremit će zanimljiva predavanja o japanskim vrtovima i japanskoj arhitekturi i približiti posjetiteljima kulturu dalekog istoka.

Izložba će biti otvorena dva dana 26. i 27. svibnja 2018. od 10:00 do 19:00 i moći će se pogledati u Galeriji Kranjčar u Zagrebu (Kaptol ul. 26), dok je svečano otvorenje u subotu 26. svibnja 2017. s početkom u 10:00 h. Ulaz je slobodan za sve posjetitelja oba dana.

Skup se organizira pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Sponzori izložbe su Semmelrock Stein+Design, Gospodari svjetla, Storyboard i Vinarija Cerovečki.

O predavanju:

Prema japanskoj filozofiji, kuća predstavlja privremeno sklonište za tijelo, kao što tijelo predstavlja privremeno sklonište za duh ili dušu. Samo je duša (spirit) vječna. Zato tradicionalna japanska kuća, napravljena od drva i papira, predstavlja samo sklonište za duh ili dušu, tj. spiritualno sklonište, a ne fizičko. Čuti i osjetiti kišu, žubor potoka, šum drveća, smatra se normalnim i prirodnim. Živjeti usred vrta ili prirode i u dosluhu sa prirodom san je japanskog načina života. Tako priroda i čovjek ujedinjeni u zajedničkoj koegzistenciji žive stoljećima.

Melita Rački diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu, a postdiplomske studije završila je Sveučilištu u Tokiju. Kao arhitekt radila je u Zagrebu, Beču, Edmontonu i Tokiju. Predavala je kao gostujući profesor na američkim sveučilišima Southern California Institute of Architecture Los Angeles, California State Polytechnic University Pomona, Art Center College of Design Pasadena, University of California Los Angeles. Osim toga, kao gostujući profesor predavala je i na Royal Danish Academy of Fine Arts, Curtin University Perth, Northern Territory University Darwin i na Sveučilištu u Ljubljani. U Japanu je kroz studij i rad boravila ukupno 9 godina.

Materijali