Ulaz za korisnike

Bosch predstavio proizvod okrenut budućnosti i servisne ponude za radionice i trgovinu

Bosch predstavio proizvod okrenut budućnosti i servisne ponude za radionice i trgovinu
 
Bosch predstavio proizvod okrenut budućnosti i servisne ponude za radionice i trgovinu
Inovativna kompletna rješenja - Kontinuirano proširenje portfelja autoopreme - Globalna orijentacija ojačana kroz akvizicije - Međusobno povezane radionice omogućuju učinkovite postupke održavanja i popravljanja

Frakfurt na Majni, 11. rujna 2012. godine – Sektor autoopreme tvrtke Bosch promišljeno širi područja globalnoga rasta i osigurava svoj položaj tržišnoga čelnika u poslovanju radionica sa širokim portfeljem proizvoda koji obuhvaćaju dijelove, radioničku opremu i usluge. „Mi pripremamo radionice za budućnost“, objašnjava Robert Hanser, predsjednik sektora autoopreme tvrtke Bosch na sajmu Automechanika u Frankfurtu. „S obzirom na brze tehnološke promjene, cilj je pružiti podršku radionicama opremom, stručnim znanjem i uslugama te im na taj način osigurati budućnost.“

Od trgovačke kuće do kompletnoga dobavljača za radionice i trgovinu
Nakon strateške promjene iz trgovačke kuće u sustav dobavljača za radionice s ciljanim akvizicijama poduzeća i širenjem globalnih proizvodnih kapaciteta sektor autoopreme spreman je za daljnji rast. „Proširili smo našu ponudu akvizicijom trinaest poduzeća u proteklih šest godina,“ kaže predsjednik sektora. Jedna od najnovijih akvizicija je akvizicija Grupacije Unipoint iz Tajvana u prosincu 2011. godine. Unipoint je važan proizvođač elektropokretača (anlasera), generatora izmjenične struje, regulatora temperature i brisača, što doprinosi širenju poslovanja sektora autoopreme tvrtke Bosch u Aziji. Trenutačno se planira akvizicija američke tvrtke SPX Service Solutions, koja je 2011. godine ostvarila promet od 920 milijuna američkih dolara. „S ovom do sada najvećom akvizicijom u povijesti našega sektora moći ćemo povećati asortiman dijagnostičkih rješenja – područje koje danas raste dva puta brže od kompletnoga područja autoopreme,“ kaže Robert Hanser.
„I nas je pogodio zastoj globalnoga gospodarstva utoliko što su brojke našega prometa u prvih pet mjeseci ove godine samo neznatno bolje u odnosu na rezultate prošle godine i stoga nismo ostvarili svoja očekivanja,“ kaže Robert Hanser. „Neovisno o tome, mi sve više uspijevamo nadoknaditi zastoje u Europi kroz rastuća tržišta kao što su Azija i Pacifik zahvaljujući našoj globalnoj prisutnosti i orijentaciji.“

Esitronic – dijagnostički alat za samoučenje uživo
S novom sajamskom koncepcijom na sajmu Automechanika, Bosch je na četiri radna mjesta uz mnoge tehnološke inovacije uživo predstavio umrežavanje Boschove radioničke tehnologije koja omogućuje vrlo učinkovite postupke održavanja i popravljanja. Prvi se put pokazao daljnji razvoj postojećega programa Esitronic 2.0 za radionice u globalni dijagnostički alat za samoučenje. Uz pomoć internetske veze budući programski paket Esitronic uživo, instaliran u Boschov tester za dijagnostiku, neprestano se ažurira najnovijim Boschovim podacima. Kada mehaničar u nekoj radionici uspješno riješi problem pomoću programa Esitronic, Boschov poslužitelj (server) analizira dijagnostički proces. Ako se neki drugi mehaničar suoči s istim problemom na istome modelu vozila, njemu će se ponuditi ovaj uspješan dijagnostički proces. Tako sustav uči iz praktičnih iskustava koja proizlaze iz svakodnevnoga života u radionici. To pojednostavljuje i ubrzava otkrivanje i rješavanje problema – i na taj način povećava učinkovitost radionice.
Nadalje, stručnjaci koji rade u radionicama mogu koristiti novu Boschovu radioničku zajednicu „Open Innovation Platform“ (Otvorena inovacijska platforma) i razgovarati o tehnološkim pitanjima, razmjenjivati iskustva i ulaziti u dijalog sa stručnjacima Boschovih radionica. Danas je pokrenuta i nova internetska platforma „Drivelog“ koja donosi sažet prikaz ponuda za pokretljivost vozača i radionica.

Ponude za popravke vođene vrijednošću
Bosch je za popravak vođen vrijednošću i za starija vozila dalje proširio zamjenske dijelove iz asortimana eXchange, koji već sadrži oko 13.000 dijelova. Nedavno su mu dodane visokotlačne pumpe za ubrizgavanje goriva CP4. Proces vraćanja rabljenih dijelova provodi se brzo i jednostavno kroz sustav povrata „CoremanNet“, kojemu su se već pridružili i ostali proizvođači. Zbog svojega doprinosa očuvanju resursa CormanNet je uvršten u „Zeleni imenik“ (Green Directory) – zeleni orijentacijski vodič za posjetitelje sajma u Frankfurtu – ovogodišnjega sajma Automechanika. Baš kao i „Boschov elektronički servis“ kojim se vrše ekonomski učinkoviti popravci i ponovno osposobljavanje elektroničkih komponenti diljem svijeta, uključujući kontrolne jedinice motora, ABS i navigacijske sustave te telematičke i multimedijske komponente. Postupak popravljanja završava se maksimalno u 48 sati, uključujući jedan dan za dostavu i vraćanje dijelova.

Novi proizvodi šire tehnološki asortiman Boschovih radionica
Za stručnjake koji se bave dizel motorima Bosch je razvio novi tester za dizel motore EPS 625 za postupke održavanja koji se odnose na konvencionalne linijske i distribucijske vrste pumpi za ubrizgavanje. Ekonomični proizvod za početnike upotpunjava asortiman Boschovih radionica za održavanje dizel motora.
Unatoč uvođenju novoga rashladnog sredstva R1234yf, automobilske radionice će se morati baviti održavanjem i popravljanjem klimatizacijskih sustava koji još uvijek rade sa starim rashladnim sredstvom R134a. Iz toga razloga Bosch predstavlja i nove klimatizacijske servisne jedinice ACS 752 i ACS 651 koje omogućuju ekonomičan i ekološki servis klimatizacijskih sustava zbog vrlo preciznoga mjerenja i jednostavnoga rukovanja.
Oba nova uređaja za balansiranje guma WBE 4200 i WBE 4400 za gume motocikala, osobnih automobila i kombija obogaćuju asortiman Boschovih radionica za gume. Za brz i jednostavan servis guma jedinice su opremljene sustavom „Easyfit“.
Bosch je osim toga proširio i unaprijedio ponudu svojih radionica kroz dijelove, dijagnostičke sustave, ponude za izobrazbu u području održavanja i popravljanja hibridnih i električnih vozila kao i za radionice za gospodarska vozila. Na štandu tvrtke Bosch na sajmu Automechanika u paviljonu 9 posjetitelji su stoga mogli uživo doživjeti dva radna mjesta za benzinske i dizel automobile, ali i još jedno radioničko radno mjesto za hibridna i električna vozila te jedno za teške kamione.

Kontakt za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Tel.: (+385) 1 295 80 47
Kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologija i usluga. Prema preliminarnim brojkama u poslovnoj 2011. više od 300.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 51,4 milijarde eura na području automobilskih i industrijskih tehnologija, robe široke potrošnje i graditeljskih tehnologija. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i više od 350 podružnica i regionalnih kompanija u oko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch svake godine troši više od 4 milijarde eura na istraživanje i razvoj te je 2011. prijavila više od 4100 patenata diljem svijeta. Svojim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja.

Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu grupe Bosch i omogućava tvrtki dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija za osiguranje budućnosti tvrtke. Ukupno 92% udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Preostali poslovni udjeli nalaze se u vlasništvu obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije pronađite na www.bosch.com

Materijali