Ulaz za korisnike

Bosch u 2011. zabilježio dvoznamenkasti porast prometa na hrvatskom tržištu

Bosch u 2011. zabilježio dvoznamenkasti porast prometa na hrvatskom tržištu
 
Bosch u 2011. zabilježio dvoznamenkasti porast prometa na hrvatskom tržištu
Na tržište uvedeno preko 100 novih električnih alata

- Promjena naziva marke Loos u Bosch 1. srpnja 2012.
- Stvaranje energije iz obnovljivih izvora proširuje ponudu proizvoda
- Uvođenje nove dijagnostičke opreme u servisnu mrežu

Zagreb – U poslovnoj godini 2011. promet na domaćem tržištu, uključujući promet u Bosni i Hercegovini porastao je za oko 15 posto s 28 na 32 milijuna eura. Vodeći dobavljač tehnologija i usluga zapošljava oko 60 radnika u Hrvatskoj. Na konferenciji za novinare u Zagrebu, Javier Gonzalez Pareja, generalni direktor Boscha za Adria regiju, izjavio je: „Potražnja za najmodernijom tehnologijom sve više raste i taj trend će nam omogućiti da nadalje ojačamo svoju poziciju na tržištu“.

Bosch nudi proizvode za cijeli segment velikih toplinskih postrojenja


Do sredine 2012. godine Boschev Odjel toplinske tehnike objedinit će još proizvoda robnom markom Bosch. Industrijski kotlovi koji su trenutno u ponudi pod markom Loos i kombinirane toplane i elektrane koje proizvodi tvrtka Bosch KWK Systeme prodavat će se pod robnom markom Bosch. Bosch pokriva cijeli segment velikih toplinskih postrojenja, od industrijskih kotlova, preko kogeneracijskih sustava do kotlova za centralno grijanje te parnih i vrelovodnih kotlova.

Povećana potražnja za solarnim, toplinskim i fotonaponskim modulima


Od ove godine, osim toplinskih pumpi, kotlova na kruta goriva i pelete, Bosch i na hrvatskom tržištu nudi proizvode koji koriste obnovljive izvore energije. Ponuda proizvoda sada sadrži solarne toplinske kolektore za grijanje vode i kao dodatni sustav grijanja, kao i fotonaponske module koji sunčevo zračenje pretvaraju u električnu energiju. Ulaskom u EU, Hrvatska preuzima obveze znatnog povećanja udjela obnovljivih izvora energije. „S obzirom na našu sveobuhvatnu ponudu i stručnost u tom segmentu dobro smo pozicionirani za daljnji razvoj poslovanja“, rekao je Pareja.

Širi asortiman proizvoda za autoopremu


Nakon uvođenja nekoliko novih dijagnostičkih proizvoda na tržište 2011. godine tvrtka Robert Bosch d.o.o. od ove godine nudi i širi asortiman proizvoda za autoopremu. Jedan od favorita u dijagnostici kamiona je KTS TRUCK s ESI softverom, koji je novo područje u Boschevoj dijagnostici. Boscheva oprema za radionice uspješno je prihvaćena na tržištu te je asortiman dopunjen i uređajima za montiranje i balansiranje guma. Boscheva mreža servisnih radionica najveći je neovisni lanac radionica na svijetu opremljenih najmodernijom tehnologijom i sa širokim asortimanom usluga. U Hrvatskoj je trenutno 33 Boschevih servisnih radionica koje pripadaju mreži od oko 15.000 radionica diljem svijeta.

Inovacije i nova tehnologija za električne alate


Odjel električnih alata nastavio je s uvođenjem inovativnih proizvoda i tehnologija. Kao i prošle godine, na hrvatsko tržište uvedeno je preko 100 novih proizvoda. Važna je inovacija bio električni motor koji se koristi u novoj generaciji akumulatorskih alata. Dulji radni vijek proizvoda i veći kapacitet baterije dvije su glavne karakteristike novog asortimana električnih alata. Primjerice, nove profesionalne kutne brusilice uvode nove standarde dugovječnosti – što je potvrdio jedan nezavisni institut za ispitivanja u Njemačkoj – i rade do šest puta dulje od proizvoda Boschevog najvećeg konkurenta.

Sigurnosni sustavi na velikim projektima u regiji


Bosch uspješno nastavlja s razvojem i provedbom sigurnosnih tehnologija i sustava u regiji. Svi veliki projekti u građevinskoj industriji koriste te sustave. Sustav za video nadzor za JANAF, integrirani sigurnosni sustav u mariborskoj zračnoj luci, kongresna oprema na fakultetu u Virovitici i video nadzor, protuprovalni i sustav kontrole pristupa za Slovenske željeznice samo su neki od primjera.

Posvećenost društvenoj odgovornosti temeljena na temeljnom aktu društva


Bosch Grupa u Hrvatskoj također je aktivna na području korporativne društvene odgovornosti. Godine 2011. Bosch je pokrenuo suradnju s hrvatskim Crvenim križem u opremanju vrtića u Zlatar Bistrici i Topuskom s Boschevim mini igračkama. Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG primila je donaciju za opremanje i renoviranje školske radionice za tehničku nastavu. To je važno za djecu s otežanim slušanjem i govorom jer stimulira razvoj osjetila vida i dodira i razvija fizičke i društvene vještine. U 2012. Bosch će dati podršku Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri i nastavit će opremati vrtiće igračkama u suradnji s hrvatskim Crvenim križem.

Poslovanje Bosch Grupe 2011./12.

U 2012. očekuje se rast prometa vodećeg dobavljača poslovanja i usluga od 3 do 5 posto na globalnoj razini. Ulaganja će i dalje biti na visokoj razini s tim da će kapitalni izdaci ponovno premašiti 3 milijarde eura. „Očekujemo da ćemo u 2012. na istraživanje i razvoj potrošiti 4,6 milijardi eura, što je 400 milijuna eura više nego u 2011.“, najavio je na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji za novinare dr. Volkmar Denner, član Boschevog upravnog odbora za istraživanje i razvoj koji će naslijediti Franza Fehrenbacha kao glavni izvršni direktor Bosch Grupe 1. srpnja 2012.

Kontakt za medije:
Kristina Šperanda Ferenc
Telefon (+385) 1 295-80-47
E-mail: kristina.speranda-ferenc@hr.bosch.com

Grupa Bosch vodeći je globalni dobavljač tehnologije i usluga. U poslovnoj 2011. više od 300.000 zaposlenika ostvarilo je promet od 51,5 milijardi eura na području automobilskih i industrijskih tehnologija, trajnih potrošnih dobara i građevinskih tehnologija. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i više od 350 društava-kćeri i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Ako ubrojimo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch ima svoje predstavnike u oko 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju temelj je za daljnji rast. Bosch je u 2011. godini potrošio oko 4 milijarde eura na istraživanje i razvoj te je prijavio preko 4100 patenata diljem svijeta. S pomoću svih svojih proizvoda i usluga Bosch unapređuje kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja.

Tvrtku je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu grupe Bosch i omogućava tvrtki dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija za osiguranje budućnosti tvrtke. Ukupno 92% udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Preostali poslovni udjeli nalaze se u vlasništvu obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH.

Materijali