Ulaz za korisnike

Brave za namještaj i vrata

|
Brave za namještaj i vrata
 
Brave za namještaj i vrata
Brave nisu samo na mjesecu kako kaže Paul Linke u svom djelu“ Frau Luna“, već se one nalaze na svakim vratima kuće i na svakom garderobnom ormaru. Već od davnina ljudi su željeli zaštiti svoju imovinu od neovlaštenog uzimanja. Tako su izrađene konstrukcije koje omogućuju zaštitu od provale zaključavanjem. Prve brave bile su izrađene od drveta i razvili su ih stari Egipćani još 5000. godina prije Krista.

Prvu pravu metalnu bravu izradili su stari Rimljani, u to vrijeme Krist je bio mrtav već 100 godina. Do ugradnje prvih brava za vrata prošlo je još 1500 godina. U vrijeme trogodišnjeg rata dva bravara izradila su otprilike u isto vrijeme dvije brave čiji osnovni princip i do današnjeg dana egzistira na sobnim vratima. 1844. Godine Amerikanac Linus Yale Senior razvio je prvu cilindričnu bravu. Cilindrične brave slične konstrukcije i dan danas nalazimo na uobičajenim vanjskim vratima.

Kako smo već napomenuli postoje različite vrste brava, brave za namještaj, za ulazna vrata ili sobna vrata.

Jednako različiti su i zahtjevi. Kod vanjskih vrata je jako bitno da provalnici ne mogu slomiti bravu. Kod sobnih vrata je opet dovoljno da zadrže mlađeg radoznalaog brata da proviruje u sestrinu sobu. Brat sigurno neće doći s teškim provalničkim alatom. I kod brava na vratima namještaja, poklopaca i ladica protuprovalna zaštita nije u prvom planu. Sigurno je da brava na pisaćem stolu Vašeg šefa mora biti sigurnija od brave na vratima garderobnog ormara u spavaćoj sobi. Dok brave i zasuni trebaju spriječiti neovlašetno otvaranje, magneti za zatvaranje i kvake imaju zadaću spriječiti automatsko otvaranje i lupanje vratima.

gradimo.hr

Materijali