Ulaz za korisnike

Brick Award 08 - Wienerberger bira najbolje arhitektonsko rješenje u kojem se koristi opeka

Brick Award 08  - Wienerberger
 
Brick Award 08 - Wienerberger
Brick Award 08 - Wienerberger bira najbolje arhitektonsko rješenje u kojem se koristi opeka

Dodjela nagrade „Brick Award 08“ 3. travnja 2008. u Beču – Wienerberger treći puta nagrađuje najbolje međunarodno arhitektonsko rješenje u kojem se koristi opeka

Beč, 4. travnja 2008. – Wienerberger AG, najveći proizvođač opeke na svijetu i broj 2 u proizvodnji glinenog crijepa u Europi, dodijelio je 3. travnja 2008. treći put nagradu “Brick Award”, dotiranu s ukupno 21.000 Eura. Od 2004. godine Wienerberger dodjeljuje projektanticama i projektantima nagradu “Brick Award”, svake dvije godine za najkreativnija arhitektonska rješenja u kojima se koristi opeka. Time najveći proizvođač opeke na svijetu vodi računa o neospornosti opeke kao trajnog i ekološkog građevinskog materijala.

Ukupno su arhitektonski kritičari za nagradu „Brick Award 08“ predali 255 projekata iz 19 zemalja. Broj prispjelih projekata se je tako od 2004. (120) više nego udvostručio. Iz tog mnoštva projekata visokokaratni međunarodni žiri odabrao je, uz predsjedanje britanskog arhitekta Georgea Fergusona, tri pobjednika iz Njemačke i Švicarske. Povrh toga su dodjeljene dvije posebne nagrade u Finsku i Nizozemsku. Pri odabiru nagrađenih projekata, uz inovativno vanjsko arhitektonsko oblikovanje i ophođenje materijalom, odlučujući kriterij je bila i funkcionalnost zgrada. Uz britanskog arhitekta George-a Fergusona, u neovisnom žiriju stručnjaka su bili Ferenc Cságoly, jedan od dva pobjednika nagrade Brick Award 06, te arhitekti Lipa Goldstein iz Francuske, Mart Kalm iz Estonije i Ryszard Jurkowski iz Poljske.

Dodjela nagrade „Brick Award 08“ održana je u okviru gala-priredbe 3. travnja u arhitektonski i historijski zanimljivoj Svečanoj dvorani, Alte Aula, Akademije znanosti u Beču. Ceremoniji dodjele nagrade prisustvovalo je 300 gostiju iz cijele Europe te uprava tvrtke Wienerberger AG. I ove godine je, uz predaju trofeja, predstavljen „brick08“, arhitektonski svezak u slikama. Djelo prezentira, dodatno uz pobjedničke projekte, 35 posebnih zgrada od opeke, izgrađenih s fasadnim i pregradnim opekama. Pri tome ne samo da se dojmljivo i opširno dokumentira da je opeka jedan od najstarijih i najtrajnijih materijala, nego se prikazuje i nevjerojatna modernost i raznolikost materijala. Za svezak u slikama „brick08“ objavljen u arhitektonskoj nakladi Callway očekuje se velik interes, kao i za njegove prethodnike „brick04“ i „brick05“, koji su postigli iznenađujuće visoke brojke prodanih primjeraka u knjižarama.

Sljedeća nagrada Brick Award dodjeljuje se 2010 godine. Kao i za prethodne nagrade Brick Awards, zamolit će se poznati arhitektonski kritičari da dostave interesantne arhitektonske projekte u kojima se radi s opekom. „Brick Award 2008“ nagrada dotirana s 21.000 Eura Nagrađeno je pet od ukupno 255 predanih projekata Svečana dodjela 3. travnja u Beču „Brick Award 2010.”

Muzej Kolumba, Köln - Arhitekt: Peter Zumthor

Slava sporosti – U niti jednom njemačkom gradu ne osjeća se snaga zapadnjačke kulture vjere također i u arhitekturi tako jasno kao u Kölnu. Časno se brane božje kuće u prometom i komercijalizacijom uništenoj gradskoj jezgri. Iznad i uz ruševine 1943. godine razorene crkve Svetog Kolumba arhitekt Peter Zumthor je izgradio možda svoju do sada njeljepšu kuću: muzej za zbirku Kölnske nadbiskupije. Muzej je otvoren od rujna 2007. godine.

Sasvim posebna opeka i zidovi u obliku pletera – Spektakularno se pokazuju jednostavnim i senzitivnim i to s jedne strane korištenjem određene opeke koja harmonira sa sivožutim fasadama u okolini, a s druge strane kroz filterske zidove, koji se u uredu Zumthor nazivaju i „zidovi u obliku pletera“. Kroz transparentnost sličnu pletenoj robi rješava svjetlosne i temperaturne odnose u korist umjetničke zbirke.

Peter Zumthor nije dozvolio da ga u našem vremenu, obilježenom proizvodnom hektikom, požuruju. Potpuno smiren i s velikom brižljivošću dopustio je da nastane jedna kuća – koja odgovara svrsi čuvanja umjetnina – a koja je u isto vrijeme i obična i sveta. (Ursula Baus)

Pobjednički projekt: Muzej Kolumba, Köln

Proširenje imanja, koje se bavi vinogradarstvom, u Fläschu, Švicarska - Architeki: Bearth & Deplazes Architekten AG

Kamena lakoća – Fläschki vinogradari Marta i Daniel Gantenbein uzeli su uspjeh svog Pinot Noir-a kao povod da svoje čelične bačve zamjene hrastovim. Naručili su projektantima Bearth & Deplazes projektiranje i gradnju novog podruma za vrenje u dvanaest novih bačvi. U katu iznad trebalo je projektirati kušaonicu.

Robo-Bricks i Terroir-princip – Imanje u Fläschu njeguje Terrior-princip. Prema njemu se lokalni uzorak boje – tlo, mikroklima, lokalna tradicija i rukopis vinara – direkto odražava u vinu. Za to je potrebno senzibilno postupanje prostorom, temperaturom i svjetlom. To je ostvareno odabirom posebnih zidnih elemanata. Studirajući na katedri za arhitekturu i digitalnu proizvodnju na ETH-fa kultetu u Zürichu napravili su nacrt uz pomoć računala. Robot ih je gradio.

Arhitekti Bearth & Deplazes iskoristili su preciznost i brzinu robota te digitalni proces zidanja, koji su inicirali Fabio Gramazio i Matthias Kohler, za svoju neobičnu, ali tematski vinskom podrumu prilagođenu arhitekturu: zid koji izgleda kao da ga prodiru izvandimenzionalne bobice goržđa. Nastao je novi komad Fläscha. Ispunjeni su zahtjevi vlasnika vinskog podruma: svjetlosni hram zanosne lakoće. (Martin Grether)

Drugo mjesto: Proširenje imanja koje se bavi vinogradarstvom u Fläschu, Švicarska

IT-kuća, Finska - Arhitekt: Tuomo Siitonen, Esko Valkama

Tehnička ljepota – Kuća informacijske tehnologije VTT-a (Državni centar za tehnologiju), nazvana i “Digi-kuća” je arhitektonski dragulj. Kuća stoji u blizini finskog glavnog grada Helsinki-a, u Otaniemi-u, u kampusu za tehnički razvoj i visokoškolsko obrazovanje. Fasade konstruirane od crvene, pečene opeke karakteristične su za tehnička elitna zdanja, izgrađena tijekom 50.-tih godina dvadesetog stoljeća.

Crvena opeka i tobožnje suprotnosti – IT-kuća, u kojoj je radilo državno poduzeće Senaatti-kiinteistöt, odabrana je kao ”Građavinski objekt godine 2005.”. Nagradama okrunjen investitor odlučio se za ”Digi-kuću” koristiti tradicionalnu crvenu opeku svoje građevinske okoline.

Zgrada privlači tobožnjim suprotnostima. Njezin estetski atrij izaziva pažnju. Izgrađen je prema načelu ustrajnosti koje je prije svega vidljivo u pragmatičnom oblikovanju prostora. Arhitektima je uspjelo da spoje tobožnje suprotnosti tako što su napeli širok luk korištenja. Stvorili su modernu, za korisnika udobnu radnu okolinu koja štiti okoliš, a k tome je i živahna i umjetnička. (Juhani Maunula)

Treće mjesto: IT-kuća, Finska

Stambena kuća, Švicarska - Arhitekt: Markus Wespi, Jérôme de Meuron Architekten BSA

Zemljana jednostavnost – Tessin je turističko mjesto u Švicarskoj; tamo vrvi od neličnih vikendica. Baš u tom kantonu je arhitektima Markusu Wespi i Jérôme de Meuronu uspjelo ono što čini dobru arhitekturu: graditi moderno i istovremeno u skladu s okolinom.

Kocka od opeke s jezerskom panoramom – Iznad Marcote-a, direktno uz nekadašnje ribarsko selo na Luganskom jezeru, izgradili su uredili kuću za odmor. Oko nove kuće nalaze se arhitektonski prosječne vile. Jednostavna kocka od opeke jasno se ističe od izgrađene okoline. Ona je od pečene gline koja je u tradicionalnoj arhitekturi Tessina uobičajni materijal. Idejna blizina jezgre sela tako postaje jasno vidljiva. Tragovi krajolika i seoske tradicije ogledavaju se i u unutrašnjosti kuće. Od ulaznog predvorja do najvišeg kata, u stambenom prostoru (Wohnloggia), nudi se, zahvaljujući s prednje strane kompletno otvorenoj fasadi, dojmljiva jezerska panorama.

Arhitekti Wespi i de Meuron dozvolili su da ih inspirira južna idila Tessina, a da pri tome nisu zaboravili da je Tessin švicarski kanton. (Martin Grether)

Posebna nagrada: stambena kuća u Morcote-u, Švicarska

Posebna nagrada: Glavna uprava nizozemskog WWF-a, Nizozemska - Arhitekt: T.M. RAU

Prirodna jedinstvenost – Na rubu zaštitnog područja u šumama Zeista stoji od jeseni 2006. nova upravna zgrada nizozemskog Ogranka organizacije za zaštitu prirode World Wildlife Fund (WWF). Arhitektonski biro RAZ iz Amsterdama omogućio je da „feniks“ izađe iz pepela: laboratorijska zgrada, izgrađena tijekom pedesetih godina dvadesetog stoljeća, pretvorena je pod motom oživljavanja štednje energije i sirovine u prvu zgradu bez CO2-emisija u Nizozemskoj.

Krilo zgrade od pečene opeke: gnjezdo za ptice – Ništa nije napustilo zgradu. Što se je moralo rušiti, ponovno je korišteno: od betona je nastao granulat za novogradnju, niti jedna lopata zemlje nije rasipana. Sa „za planet prihvatljivim“ materijalima RAU je, na svakom mjestu zgrade, ispunio zahtjeve glede jedinstva čovjeka, tehnike i prirode: tepisi od recikliranih traperica, zabati od oreganskih pinija, ograde od bambusa.

Nepropusna, ali ipak propusna, pogotovo za igru svjetla u šumom bogatoj okolini, je južna fasada. Kroz svjetlucave keramičke pločice od holandske gline dolazi se u unutrašnjost zrade. Niti pticama nije zabranjen ulaz: u istočnom krilu od tamnocrveno pečene opeke mogu se gnijezditi u malenim okruglim otvorima u zabatu. RAU je svojim „feniksom“ na arhitektonski način ostvario filozofiju WWF-a: zgrada koja je po vrsti i načinu u skladu s prirodom, u kojoj su estetika i etika jedna stvar.

(Caroline C. Kruit)

Posebna nagrada: Glavna uprava nizozemskog WWF-a

Za dodatna pitanja:

Tomislav Franko, Product & marketing manager Wienerberger Ilovac d.d.

HR-47000 Karlovac, Donje Pokupje 2

T +385 (47) 694-115 - F +385 (47) 694-174

mailto: tomislav.franko@wienerberger.com http://www.wienerberger.hr

Materijali