Ulaz za korisnike

BRICK AWARD HRVATSKA - HRVATSKA NAGRADA ZA ARHITEKTURU OPEKE 2007.

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Wienerberger, najveći svjetski proizvođač opeke već treći put dodjeljuje nagradu „BRICK AWARD“ u obliku međunarodnog natječaja za arhitekturu. „BRICK AWARD“ dodjeljuje se svake dvije godine za suvremenu europsku arhitekturu od opeke. Radove odabire i ocjenjuje međunarodni ocjenjivački sud u kojem su zastupljeni renomirani arhitekti. Odlučujući faktori za odabir od strane ocjenjivačkog suda su vanjsko arhitektonsko oblikovanje, ophođenje s materijalom, te funkcionalnost građevine.

„BRICK AWARD HRVATSKA 2007.“ Kako do sada niti jedan projekt hrvatskih arhitekata nije prijavljen na ovu prestižnu nagradu, a činjenica je da u Hrvatskoj postoje vrhunska ostvarenja od opeke, Wienerberger Ilovac d.d. organizirao je natječaj „BRICK AWARD“ Hrvatska za „BRICK AWARD 08“. Natječaj je otvoren od 01. - 28.03.2007., a prijaviti se mogu svi projekti građeni opekom s datumom izvedbe 2003. godine i kasnije. Osim primjera novogradnje i rekonstrukcije zgrada od opeke, ocjenjuju se i primjeri oblikovanja Tondach crijepom. Selektor projekata za hrvatsku nagradu arhitekture opeke je renomirani hrvatski arhitekt prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh. Prijaviti se može na www.wienerberger.hr, a uz popunjenu prijavnicu treba poslati najmanje tri fotografije projekta. Svi prijavljeni bit će nagrađeni, a prva tri projekta po odabiru selektora natjecanja ući će u izbor za svjetsku nagradu „BRICK AWARD `08“. Proglašenje pobjednika održat će se tijekom sajma Opremanje i građenje na Zagrebačkom velesajmu na prostoru firme Wienerberger Ilovac d.d. u paviljonu 6. Uz tražene podatke dostupne za download na dnu stranice (HRVATSKA NAGRADA ZA ARHITEKTURU OPEKE 2007.), pošaljite nam najmanje tri fotografije na adresu: WIENERBERGER Ilovac d.d. Za BRICK AWARD e-mail: office.hr@wienerberger.com

„BRICK AWARD `06“ Zadnja dodjela nagrada „BRICK AWARD“ održala se 23. ožujka 2006. godine u Beču. Od 235 pristiglih projekata najprije je odabrano 38, a između njih je odabrano još 5 koji su nagrađeni nagradom „BRICK AWARD“ (tri pobjednička projekta i dvije posebne nagrade). Svih 38 projekata iz 8 zemalja, među kojima su po prvi put bili projekti iz Japana, Meksika i Kolumbije, prikazani su u knjizi „brick `06“ njemačkog arhitektonskog nakladnika Callwey. Knjiga uz najbolja ostvarenja daje sve informacije o opeci, ekološkom materijalu, kao i dodatne informacije u svezi materijala i tehnologije. Pobjednički projekti: Ferec Csagoly i Ferenc Keller, stambena zgrada u Pecsu-Mađarska, Jose Ignacio Linazasoro rekonstrukcija crkve-Španjolska, Jan Soukup i John Pawson novogradnja sjevernog krila samostana u Novy Dvur-Češka. Opeka, jedan od najstarijih građevinskih materijala u povijesti čovjeka, zahvaljuje svoj opstanak i u moderno doba činjenici da se ona stalno optimira i modificira, te da ispunjava ekološke i građevinsko-tehničke zahtjeve. Raznolika primjena građevinskog materijala opeke, koja se koristi za fasade, popločenje ali i za pregrade, prezentira se u arhitektonskoj knjizi «brick06» koja je bogata slikama i iscrpno dokumentirana. U ukupno 38 prikazanih projekata od opeke radi se o stambenoj i nestambenoj gradnji, izgrađenoj od fasadne opeke ali i od pregradne opeke. Nagrađeni projekti su toliko različiti koliko postoji načina korištenja opeke. Pobjednički projekt, stambeni i uredski kompleks mađarskih ahitekata Ferenca Csagolya i Ferenca Kellera, znalački se integrira u svoju povijesnu okolinu u Pecsu. Uvjerljiv je uslijed svoje inteligentne i senzibilne rasprave s lokacijom koja je na kraju dovela do više nego uspješnog zagrađivanja otvora. Zgrada završena 2004. g. nije ni u kom slučaju samo primjer za isključivu primjenu opeke. Fasada od opeke razjašnjava kako se oba arhitekta približavaju tom specifičnom građevinskom materijalu i kako s njim uspijevaju kreirati suptilni svijet u slikama.

Drugo mjesto je ocjenjivački sud dodijelio španjolskom arhitektu Jose Ignacio Linazasoro za rekonstrukciju crkve San Fernando u biblioteku. Crkva, ili bolje rečeno ruina, nalazila se je na južnoj strani Plaza Augustina u Lavapiesu, jednom od najstarijih gradskih četvrti Madrida. Arhitekt je pretvorio crkvu u biblioteku i dogradio novi dio za dvorane za seminare i predavanja. Koncept rekonstrukcije pokazuje svoju kulminaciju u fasadi od opeke prema strani Plaza Augustin. Projekt na poseban način pokazuje kako kontinuitet i lomovi u povijesti, tehnika i estetsko osjećanje mogu činiti apsolutnu novu jedinicu koja se podrazumijeva sama od sebe.

Dvojica arhitekata Jan Soukup i John Pawson, uvjerili su ocjenjivački sud novogradnjom sjevernog krila samostana u Novy Dvur, Češkoj.Tijekom rekonstrukcije i novogradnje na prvobitno 1750.g. izgrađenoj zgradi, samo je sjeverno krilo, s crkvom u njemu, izgrađeno u potpuno drugačijem obliku i načinu gradnje u usporedbi s ostalim dijelovima: radi se o potpuno modernoj zgradi koja ipak odgovara posebnoj posveti. Crkva je izvana potpuno neukrašena, strogi visoki zid samo se uslijed nekoliko svjetlosnih otvora dijeli u nekolicinu linija. Minimalističko oblikovanje cijelog kompleksa omogućava čarobnu svjetlosnu igru i užitak neočekivanih svjetlosnih efekata

Materijali