Ulaz za korisnike

Brtvljenja u vidu membrane

|
Brtvljenja u vidu membrane
 
Brtvljenja u vidu membrane
Brtvljenja u vidu membrane

Brtvljenje u vidu membrane predstavlja alternativu unutarnjem brtvljenju, kod kojeg voda doduše više ne prodire u prostoriju, ali i dalje ostaje u zidovima. Brtvljenje u vidu membrane vrši se poliakrilatnim gelom. Kod tog postupka se vanjski zid buši u zadanim pomacima te se injekcijom kroz te otvore izrađuje vanjska nepropusna memrana.

Izvedba: Bušenje vanjskog zida u zadanim pomacima, sabijanje zemlje brzootvrdnjavajućim poliakrilatnim gelom u cilju formiranja 20 cm debelog, fleksibilnog brtvljenja na vanjskoj strani. Zatvaranje bušenih otvora.

Prednost: Nisu potrebni niti zemljani niti hidroizolacijski radovi. Nastaje vrlo malo građevinske prašine i otpada. Izvedba štedi vrijemi, premošćuje pukotine nastale bubrenjem ili prisjedne pukotine.

Nedostatak: Visoki utrošak materijala i strojeva. Izvedivost se mora ispitati probnim bušenjem. U zidovima ne smije biti šupljih slojeva niti većih šupljina. Sabijanje zemlje mora biti izvedeno na zadovoljavajući način, kako bi se izbjegao neželjeni gubitak materijala. U nekim slučajevima je neophodno dodatno sabijanje.

Uputstvo: Kao i kod vanjskog brtvljenja je neophodno prethodno provjeriti je li neophodna sanacija žbuke s unutarnje strane usljed oštećenja nastalih opterećenjima kristaliziranih soli.

Materijali