Ulaz za korisnike

Brtvljenje prozora na starim zgradama

|
Brtvljenje prozora na starim zgradama
 
Brtvljenje prozora na starim zgradama
Zbog posebnih građevinskih situacija u staroj gradnji odgovarajuća montaža prozora predstavlja višestruke poteškoće. Današnji način gradnje koji podrazumijeva visok stupanj izolacije i brtvljenja daje još veću važnost urednom brtvljenju prozora

Godinama se vezano uz montažu prozora raspravlja o brtvljenju spojnih utora (fuga između zidne konstrukcije i prozora). U posljednje se vrijeme, a zapravo od stupanja na snagu norme, prerađivači u većoj mjeri bave tom temom jer uz današnji način gradnje koji podrazumijeva visok stupanj izolacije i brtvljenja, uredno brtvljenje prozora dobiva mnogo veću važnost.

U svakom slučaju, godinama se ulaže u proizvodnju spojne fuge koja ne propušta zrak i vlagu na unutarnju stranu, smatrajući je tehnički potrebnom. Zbog posebnih građevinskih situacija u staroj gradnji odgovarajuća montaža prozora predstavlja višestruke poteškoće. Na te probleme ukazat ćemo u ovom prilogu s praktičnim primjerima.

Primjeri primjene

U načelu, svi sudionici znaju da su spojevi prozora na starim zgradama u odnosu na funkcionalnu izolaciju zbog mnoštva varijanti i mogućnosti postojeće građevinske situacije posebno problematični. Stoga se ne mogu donositi paušalni zaključci. Unatoč tome, vrijedi kako je za stare zgrade potrebno na prilagođen način uzeti građevinsko-fizikalne norme i primijeniti ih, pri čemu se ne mogu uvijek uzeti u obzir sve norme koje vrijede za novogradnju.

Uostalom, izraz "stara gradnja" ne može se tako jednostavno definirati; postojeća zgrada na kojoj se zamjenjuju samo prozori svakako se ocjenjuje drukčije od starije zgrade koja se osim prozora oprema novim termoizolacijskim sustavom, novom krovnom izolacijom i možda novim sustavom grijanja (te se time praktično izjednačava s novogradnjom).

Svakako uzeti u obzir

U tekstu navodimo niz bitnih radnji koje posebice na starim zgradama tek omogućavaju ili osiguravaju izolaciju. Elastični brtveni materijali moraju, s obzirom na potrebno vrijeme korištenja i funkcioniranja, imati minimalni presjek. Kao apsolutni minimum ta bi se mjera mogla svesti na 8 x 6 mm. Uštrcavajući brtveni materijali trebaju dovoljno velike i čvrste obostrane površine za funkcioniranje. To znači da (mali) trokutasti utori nisu pogodni; jedan jedini rub na vanjskoj strani PVC-profila kao stijenka za nanošenje brtvenog materijala nije dovoljan.

Rješenje ovdje mogu biti profili za ispunu ili premošćivanje. Problematična je postojeća žbuka kao suprotstavljena stijenka za nanošenje uštrcavajućeg brtvenog materijala. U iznimnim slučajevima može se koristiti brtveni materijal čija je vrijednost rastezanja i napinjanja ≥ 0,2 N/mm2. U pravilu, tu se radi o vrlo mekim elastičnim materijalima. Korištenje komprimiranih brtvenih traka na žbuci, za razliku od prethodno navedenih, nije problematično. Kod korištenja za unutarnju izolaciju potrebno je, međutim, osigurati dovoljno visok stupanj kompresije.

Prilikom nanošenja brtvenog materijala u obliku pjene potrebno je izbjeći šupljine. Građevinsko-fizikalno pravilo koje glasi "s unutarnje strane brtvljenje mora biti bolje nego s vanjske strane" bit će zadovoljeno ako izolacija bude izvedena na način da "vanjska strana ne brtvi bolje od unutarnje". Općenito, treba nastojati postići istu obilaznu razinu brtvljenja. Na vanjskom području posebna se pozornost treba posvetiti odvodnji vode.

Posebice je potrebno obuhvatiti vodu koja, primjerice, vodilicom rolete teče prema dolje, tj. kod aluminijske prozorske klupice voda se mora slijevati niz bočnu kosinu i ne smije preko nje nekontrolirano teći u zid/konstrukciju. Vanjsko brtvljenje mora biti izvedeno tako da bude nepropusno za jaku kišu/pljusak. Ako se prozor oprema dodatnim termoizolacijskim sustavom, vanjsko će brtvljenje biti dio toga sustava, a u tome slučaju izvodi ga štukater.

Uzimanje u obzir izotermičkih tokova ili temperaturnih činitelja nije moguće zbog situacije koja u pravilu postoji u starim zgradama, npr. zbog postojećih roleta koje ostaju, zidnih graničnika, kamenih špaleta itd. Radi sigurnosti, u takvim bi slučajevima trebalo upozoriti na opasnost stvaranja kondenzacije i plijesni.

Realna građevinska situacija

U priloženom nacrtu PVC-prozora i monolitičnog zida unesene su dvije alternativne mogućnosti brtvljenja. S tim da je i tu uzeta u obzir mogućnost da zbog odstupanja i netočnosti mjera u stvarnoj gradnji treba eventualno "postupati fleksibilno". Montaža prozora u staroj gradnji zbog postojeće situacije podliježe posebnim uvjetima u odnosu na primjenu građevinskih pravila i normi. To se posebice odnosi na detalje koji su razvijeni i predviđeni za novogradnju. Unatoč tome, potrebno je uzeti u obzir i primijeniti određene građevinsko-fizikalne osnovne uvjete. A to je uz određeno odstupanje na području građevinskih uvjeta i brtvenih materijala u pravilu lako moguće. Sve navedeno majstoru pruža sigurnost u radu, čime se daje doprinos funkcionalnim sustavima i, konačno, zadovoljnim korisnicima.

Materijali