Ulaz za korisnike

Budući izgled Olimpijskoga parka u Rio de Janeiru

Budući izgled Olimpijskoga parka u Rio de Janeiru
 
Budući izgled Olimpijskoga parka u Rio de Janeiru
Engleska je tvrtka Aecom u kolovozu 2011. objavila veliku pobjedu na međunarodnom natječaju za gradnju Olimpijskog parka u Rio de Janeiru za Olimpijske igre koje će se u tom gradu održati 2016.

Ta velika tvrtka koja se bavi različitim djelatnostima već je drugi put dobila posao na natječaju za sličan projekt. Naime, prema njihovu idejnom rješenju već se gradi i Olimpijski park u Londonu za igre koje će se održati sljedeće godine. Žiri je među šezdeset prijavljenih radova iz osamnaest zemalja odabrao projekt na čelu kojeg su britanski arhitekt, izvršni direktor Aecoma, Bill Hanway i brazilska arhitektica autorica projekta Daniela Gusmãoa. Projekt je odabran zbog jedinstvenog koncepta koji uključuje nekoliko bitnih komponenata: odvojeni pristup prema sportašima i publici, odličnu logističku podršku za transportni sustav te održivost provedbe. Osim toga, ostvarenjem projekta nakon završetka Olimpijskih igara gradu će se u naslijeđe ostaviti park koji se ističe iznimnom brigom za očuvanje okoliša.

Svečanost proglašenja dobitnika nagrade održan je u Vodenom parku Maria Lenk sportskom kompleksu koji će biti srce Olimpijskih igara 2016. Uz prvu nagradu dodijeljene su druga i treća nagrada. Druga je nagrada pripala američkom arhitektu Ronu Turneru, a treća projektu koji je potpisao portugalski arhitekt Tomas Fernandes Almeida Salgado.

Nakon što je objavljeno tko je posao na natječaju za generalni urbanistički plan, prema najavama gradonačelnika Ria, uskoro će se objaviti i dobitnici natječaja za opremu koja će biti potrebna za izvođenje radova. Olimpijski park unutar kojeg će se održavati Olimpijske igre, a nakon toga i Paraolimpijske igre, prostirat će se na površini većoj od 1,18 milijuna četvornih metara. Uz postojeće sadržaje koje Vodeni park Maria Lenk trenutačno sadrži, projekt uključuje izgradnju privremenih građevina kao što su hokejaški centar, teniski tereni i sponzorske vile, ali i stalne građevine poput laboratorija, atletske staze, olimpijske dvorane, medijskoga središta, hotela, stambenih, poslovnih i građevina za zabavu…

Prema riječima Billa Hanwaya, Olimpijski park u Rio de Janeiru bit će izgrađen po međunarodnim standardima koji sadrže najbolje u izgledu, tehnologiji, sportu, kulturi ali i zadovoljavaju sve životne potrebe stanovnika modernog društva koje je ekološki osviješteno i koje se brine o svojem okruženju. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu Aecom je želio osigurati maksimalnu iskoristivost projekta u budućnosti, odnosno maksimalnu isplativost cjelokupnog ulaganja i energije utrošene u projekt. Priznaju kako im je veliki izazov bio ukomponirati projekt za globalna sportska natjecanja u lokalno, specifično okruženje i sve to uzeti u obzir za iskorištavanje tolikih kapaciteta nakon završetka Olimpijskih igara. Trudili su se futuristički razmišljati o novim potrebama koje će lokalno stanovništvo imati i nakon igara. Kako velika uložena sredstva ne bi bila neiskorištena nakon završetka samih igara predviđene su tri etape projekta: 1. etapa 2016. za same igre, druga je etapa nakon igara do 2018., a treća dugoročna etapa do 2030. godine. U svakoj od tih faza prenamijenit će se sportski i popratni sadržaji prema trenutačnim potrebama.

Uvjereni su da su nakon pet godina intenzivnog rada na razvoju i provedbi projekta za Olimpijske igre u Londonu 2012. pronašli rješenje za ispunjavanje svih uvjeta i standarda modernog doba i suvremenog urbanizma. Londonski će se projekt dokazivati već za godinu dana, a nakon četiri godine vidjet će se i pravi rezultati ambicioznoga brazilskog projekta.

pogledaj.to

Materijali