Ulaz za korisnike

Burj Khalifa – obasjan svjetlošću

|
Burj Khalifa – obasjan svjetlošću
 
Burj Khalifa – obasjan svjetlošću
Burj Khalifa – obasjan svjetlošću - Spacecannon je „utopio“ Burj Khalif u more svjetlosti

Burj Khalifa, nekada Burj Dubai, svečano je otvoren početkom siječnja 2010. uz svjetlosni šou zrakama u režiji spacecannona.

Početkom siječnja u Dubaiju je otvorena najviša zgrada na svijetu. 828 metara visoki toranj koji je nedavno preimenovan u Burj Khalifa, ima više od 160 katova. Oblakoder, koji se između mora i pustinje uzdiže u nebo, prilikom dobrih vremenskih uvjeta je vidljiv iz udaljenosti od gotovo 100 kilometara. Kako bi ceremonija otvaranja bilo što veličanstvenija, spacecannon, tvrtka kćer poznate marke Zumtobel, organizirala je spektakularan svjetlosni doživljaj. Pod vodstvom Prisme International i u suradnji s Procon Hamburg i Playback Istanbul spacecannon je upotrijebio 300 Ireos reflektora, svaki sa po 7000 W, kako bi se naglasile gigantske dimenzije zgrade. Kao posebna atrakcija po prvi puta u svijetu je predstavljen najsnažniji Searchlight Ramses 2 koji posjeduje ukupnu snagu od 72000 W.

Temelji gigantskog tornja u obliku slova Y, izgrađeni prema nacrtima američkog arhitekta Adriana Smitha, trebali bi podsjećati na pustinjski ljiljan. Prema gore toranj se spiralno sužava. Tijekom ceremonije otvaranja svjetlosnim efektima se taj spektakularan oblik upravo željelo istaknuti.

spacecannon je obasjavanjem Burj Khalifa ostvario najveći projekt u povijesti tvrtke. Direktor Peter Roos dodaje: „Ovakvim mega osvjetljenjem pokazujemo da smo kompetentan partner za spektakularne događaje i arhitektonske svjetlosne predstave. Kako pomoću konvencionalnih rasvjetnih tijela, tako i pomoću moderne LED tehnike.“

www.zumtobel.hr

Materijali