Ulaz za korisnike

Časopis ORIS, promocija Redizajniranog i proširenog izdanja

|
Časopis ORIS, promocija Redizajniranog i proširenog izdanja
 
Časopis ORIS, promocija Redizajniranog i proširenog izdanja
Ponedjeljak, 27.5.2013. u Gliptoteci u 20:00 sati.

Oris, časopis za arhitekturu i kulturu življenja kontinuirano izlazi već petnaestu godinu kao dvomjesečnik sa sadržajnim težištem prikaza recentnih arhitektonskih praksi u izdanju tvrtke Oris d.o.o. i udruge oris – Kuća arhitekture. Uz promociju afirmativnih postignuća, magazin nastoji djelovati i kritički, pogotovo po pitanju osjetljivih ili posebno eksponiranih projekta ili zahvata od šireg urbanog značaja.

Od broja 80 časopis izlazi u proširenom izdanju kako u sadržajnom smislu tako i što se opsega tiče. Uz arhitekturu u puno većem obimu biti će zastupljen dizajn i umjetnost, a uvode se i nove teme kao što su film, teatar, moda i putopis. Intencija je proširiti  čitateljstvo Orisa  i na publiku koja ne okuplja isključivo arhitekte, približiti ga široj publici zainteresiranoj za kulturne teme. Uz proširenje obima i uvođenje novih tema  Oris će biti dostupan i na kioscima i to po puno povoljnijoj cijeni od 35 kn.

Novo lice Orisa dio je projekta koji provodi Oris – Kuća arhitekture, udruge čije je djelovanje usmjereno na promociju arhitekture, urbanizma i umjetnosti, a koja će ove jeseni otvoriti vrata svojeg novog, multifunkcionalnog prostora u centru Zagreba.

Teme broja 80

Broj 80 donosi uvodnik arhitekta Glenna Murcutta, dobitnika Pritzkerove nagrade, zatim intervju s Toyom Itom, japanskim arhitektom, dobitnikom Pritzkera 2013.

Iz područja dizajna u  broju 80 objavljen je intervju  s Karimom Rashidom, s donosimo i intervju s Brankom Donassy, autoricom čiji je rad prepoznat ne samo u domaćim okvirima već i internacionalno. Mladi dizajneri Tihana Taraba, Filip Despot i Ivana Pavić, okupljeni u Grupu potpisuju dizajn dvosjeda i naslonjača  3angle, produkta napravljenog za firmu Kvadra.

Od domaćih arhitektonskih tema  prikazane su realizacije - zgrada Vipneta arhitekata iz ureda Arhanarh- Luke Kincla, Nikše Ninića i Tamare Tumpe;  Studio BF i projekt Green Gold centra; Mikelić Vreš arhitekti- autori Hotela Well u Tuheljskim toplicama; Vedrana Ergić i uredjenje Uprave Adris grupe u Rovinju,; Morana Vlahović s interijerom bistroa Lauba, Tanja Goleš i Vedran Pedišić s kućom 2P u zagrebačkoj Hercegovačkoj ulici.

Prilog o grupi Numen prikazuje njihovu instalaciju Tape, hibrid između skulpture, arhitekture.

Robbrecht en Daem architecten & Marie-José Van Hee architecten, General Architecture, Camponovo Baumartner, Rojkind Arquitectos, Katjuša Kranjc i Rok Kuhar, Blancafort Reus arhitectura, Matias Zegers i dr. samo su neki od inozemnih arhitekata prikazanih u novom ORISU.

Velimir Cindrić donosi putopis iz New Yorka, fotografije Berta Teunissena najavljuju njegovu skorašnju izložbu u Etnografskom muzeju u Zagrebu etc.

www.oris.hr

Materijali