Ulaz za korisnike

Cementni estrih

|
Cementni estrih
 
Cementni estrih
Cementni estrih se proizvodi od cementa i dodataka različitih granulate. Žbuka se dodaje s malo vode, pri čemu nastaje plastičan mort.
Obrada površine se vrši fluatiranjem (kaljenje fluorsilikatima), impregniranjem, zaštitnim premazivanjem.

Stvrdnjavanje traje tjednima.

U tom razdoblju dolazi do smanjenja volumena (skupljanje) cementa. Cementni estrih je trajan, vodonepropusan estrih za sve izvedbene varijante. Kako se zbog plastičnih svojstava i skupljanja obično ne može dobiti ekzaktno ravna površina, cementni estrihi se nakon povezivanja izravnavaju masama za izglađivanje.

Zbog masa za izglađivanje i podne obloge koja se postavlja kasnije eventualne štetne tvari (npr. ostaci monomera) igraju sporednu ulogu. Cilj je u svakom slučaju uporaba estriha sa što je moguće manje dodataka i pomoćnih materijala.

Suhi estrih

Sistemi suhog estriha sastoje se od pojedinačnih ploča (npr.gipsani-kartonski elementi, elementi od gipsanih vlakana, OSB-ploče ili iverica), koje se postavljaju na izolaciju i međusobno se povezuju.

Elementi su debljinom od 20-25 mm upola tanji od konvencionalnih cementnih ploča. Upravo se zbog svoje male težine najčešće koriste prilikom gradnje krovne konstrukcije .

Suhi estrih se često nudi s perom i utorom, analogno mnogim vrstama građevinskih ploča. Zajednička svojstva s ostalim vrstama estriha ne leže u materijalui obradi, već u funkciji: realizirati ravnu podnu oblogu.

Prilikom procjene suhog estriha sa stanovišta zdravlja odlučujuću ulogu igraju pojedinačni bazni materijali. Prije svega suhi estrih se ne upotrebljava na bazi od prešpana za odveć velike površine, jer se unatoč E1-klasifikaciji mogu oslobađati povećane vrijednosti formaldehida. Inače podna obloga, koja se kasnije postavlja na estrih, može predstavljati dobru blokadu za štetne materijale; efekat se međutim ne može niti predvijeti niti ukalkulirati

Materijali