Ulaz za korisnike

Centar za socijalnu skrb Sisak

|
Centar za socijalnu skrb Sisak
 
Centar za socijalnu skrb Sisak
Centar za socijalnu skrb Sisak

Lovorka Prpić, Miljenko Bernfest - Centar za socijalnu skrb Sisak

INFO

Smještena u iznimno heterogenom urbanom okolišu, zgrada Centra za socijalnu skrb u Sisku, nalik slobodnostojećem artefaktu, sama kreira vlastiti kontekst. Prizemlja lagano odignutog od zemlje, sklop je sastavljen repeticijom elemenata unutar kojih su skriveni atriji i zelene terase. Zgrada, baš poput stroja za prostorno-vremensko putovanje, prima posjetitelja u zaklone svoje socijalne niše, gdje arhitektura “izmišlja jednu drugačiju stvarnost”.

Podovi se nastavljaju u zidove u linearnom meandru koji se razmata po vertikali poprečnog presjeka. Unutarnji prostor integriran je otvorima između etaža. Pojedinačni procjepi u slijedu punih i praznih površina omogućuju poglede na fragmente vanjskog prostora. Prigušena skala boja i tekstura reagira upijajući okoliš. Zgrada slijedi mjene dnevnog svjetla, godišnjih doba i vegetacije, u uravnoteženom odnosu između vanjskog prostora i intime unutrašnjosti.

credits

  • Autori: bxl studio: Lovorka Prpić, Miljenko Bernfest
  • Lokacija: Sisak
  • Godina projektiranja: 2003
  • Završetak gradnje: 2004-08
  • Investitor: idejna faza: Grad Sisak; dalje: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi
  • Površina parcele: 4500 m2
  • Površina tlocrta: 1300 m2
  • Fotografija: Miljenko Bernfest

    www.uha.hr

  • Materijali