Ulaz za korisnike

Cijene kuća u Hrvatskoj u drugom kvartalu pale 6,6%

|
Cijene kuća u Hrvatskoj u drugom kvartalu pale 6,6%
 
Cijene kuća u Hrvatskoj u drugom kvartalu pale 6,6%
Global Property Guide: Cijene kuća u Hrvatskoj u drugom kvartalu pale 6,6% U Hrvatskoj je u drugom kvartalu pad cijena kuća niži u odnosu na prethodni kvartal 1,78 posto, dok je na godišnjoj razini pad puno veći, pokazuju podaci Global Property Guidea
Europska tržišta stambenih nekretnina oslabila su u drugom tromjesečju, a Hrvatska se nalazi u skupini zemalja u kojima je taj pad bio još i veći nego u istom razdoblju lani, pokazala je studija instituta Global Property Guide.

U Hrvatskoj su cijene kuća, prilagođene za inflaciju, pale u drugom kvartalu 6,55 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, kada su se smanjile 5,37 posto. U odnosu na prethodno tromjesečje niže su 1,78 posto, pokazuju podaci Global Property Guidea.

U nominalnom izrazu cijene kuća u Hrvatskoj pale su na godišnjoj razini za 4,4 posto, nakon 4,7-postotnog pada u istom lanjskom tromjesečju. U odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca bile su niže za 0,81 posto.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najveći pad cijena kuća zabilježila je Irska, za čak 14,84 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su se cijene smanjile za 11,83 posto, ističu u Global Property Guideu. U skupini europskih zemalja s većim padom cijena nego u prošloj godini nalaze se još Grčka (9,88 posto), Španjolska (8,43 posto), Slovačka (6,49 posto) i Nizozemska (4,07 posto).

Oporavak je zabilježen tek na nekoliko europskih tržišta, uključujući ono norveško gdje su cijene kuća prilagođene za inflaciju porasle na godišnjoj razini za 5,93 posto. Poboljšanje su zabilježile i Estonija, Francuska, Island i Švicarska.

www.bankamagazine.hr

Materijali