Ulaz za korisnike

Cijene nafte blizu rekordnih razina

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

LONDON - Cijene nafte približile su se jučer rekordnim razinama, premašivši 62 dolara po barelu zbog niza problema u rafinerijama i očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade ponovno pokazati pad zaliha sirove nafte.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 28 centi na 62,17 dolara, nadomak rekordnih 62,30 dolara, zabilježenih početkom tjedna. Na londonskom je tržištu barel poskupio 30 centi na 60,92 dolara, također se približivši rekordnih 60,98 dolara. Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade peti tjedan zaredom pokazati pad zaliha sirove nafte za umjerenih 1,6 milijuna barela, a predviđa se i pad zaliha benzina, za 900 tisuća barela, zbog vrhunca ljetne potražnje. Zalihe destilata trebale bi porasti 1,9 milijuna barela. "Očekujemo da će vladino izvješće osigurati novi razlog za kupnju. Naftno tržište nesumnjivo doživljava uzlet cijena", konstatirali su u svom izvješću analitičari REFCO-a.

Nastavljen je i niz problema u rafinerijama u Meksičkom zaljevu, a najnoviji je primjer zatvaranje postrojenja za obradu sirove nafte Motiva Enterprisesa LLC, Joint Venturea Royal Dutch Shella i Saudi Aramcoa., radi popravka. Exxon Mobil tijekom vikenda zatvorio je rafineriju u američkom Jolietu, a BP svoje divovsko postrojenje u Texas Cityju. Predviđa se da će u sezoni uragana u 2005. regiju pogoditi čak 21 "oluja s imenom" i 11 uragana, čime bi bio dosegnut rekord iz 1993., objavili su meteorolozi američke vlade. "Čini se da je prisutna određena zabrinutost zbog neuobičajeno aktivne sezone uragana u SAD-u u okviru koje je u lipnju i srpnju zabilježeno već sedam oluja", konstatirao je David Thurtell iz Ciommonwealth Bank of Australia. (Hina) Preuzeto sa: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Beton

Materijali