Ulaz za korisnike

Cijene nekretnina u deset godina porasle 89,9 posto

|
Cijene nekretnina u deset godina porasle 89,9 posto
 
Cijene nekretnina u deset godina porasle 89,9 posto
Cijene nekretnina u deset godina porasle 89,9 posto

U Zagrebu je usporavanje rasta cijena stambenog prostora počelo u prvih šest mjeseci 2007., dok se na Jadranu osjetilo u drugoj polovini te godine.

Relativno ograničena ponuda stambenih nekretnina i veća dostupnost stambenih kredita, zajedno s nižim kamatnim stopama, neki su od činitelja koji su poticali rast cijena nekretnina u Hrvatskoj posljednjih godina, navodi se u istraživanju "Primjena hedonističke metode za izračunavanje indeksa cijena u Hrvatskoj", objavljenom na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke.

Rastu cijena pridonio je i rast životnog standarda stanovništva, smanjenje nezaposlenosti, odnosno povoljno makroekonomsko okružje (kontinuirani gospodarski rast, niska inflacija i relativno stabilan tečaj), pojačani interes stranaca za kupnju nekretnina u Hrvatskoj te očekivanja o daljnjem rastu cijena nekretnina utemeljena na približavanju Hrvatske Europskoj uniji.

Prema hedonističkom indeksu cijene nekretnina u Hrvatskoj u razdoblju od 1997. do 2007. porasle su za 89,9 posto, pri čemu je rast bio najizraženiji u posljednje četiri godine. U 2006. rast je iznosio 16,2 posto, a u 2007. usporen je na 13,3 posto.

Usporavanje godišnje stope rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj došlo je do izražaja u drugoj polovini prošle godine u kojoj je zabilježena još uvijek visoka stopa rasta od 9,1 posto. U Zagrebu je usporavanje rasta cijena stambenog prostora počelo u prvoj polovini godine, dok se na Jadranu osjetilo u drugoj polovini godini. Usporavanje se može tumačiti usporavanjem rasta stambenih kredita te blagim porastom nominalnih kamatnih stopa na stambene kredite, što se pripisuje rastu europskih kamatnih stopa te pooštravanju monetarne politike u Hrvatskoj.

Prosječne kamatne stope na dugoročne kunske kredite s valutnom klauzulom odobrene stanovništvu smanjile su se od 1996. do 2007. sa 11 posto na 6,5 posto. Podaci o kamatnim stopama na stambene kredite dostupni su od 2002. godine, kada je prosječna kamatna stopa iznosila 7,8 posto, a u 2006. spustila se na 4,8 posto. Nakon toga kamatne stope na stambene kredite blago su rasle.

Zbog rasta cijena nekretnina i sve povoljnijih uvjeta pod kojim se odobravaju stambeni krediti, u posljednjih nekoliko godina zabilježen je snažan rast ukupnog iznosa odobrenih stambenih kredita.

Krajem 2007. udio stabenih kredita u ukupnim odobrenim kreditima stanovništvu premašio je 40 posto, no to je još uvijek znatno manje u usporedbi s razvijenim zemljama.

Izvor: www.bankamagazine.hr

Materijali