Ulaz za korisnike

Cijevi za odvod kiše

|
Cijevi za odvod kiše
 
Cijevi za odvod kiše
Cijev za odvod kiše jeste takozvani nastavak cijevi za kišnicu. Ta cijev jeste sustav za odvod kišnice u sustavu za odvodnju tj. zbirni sustav (korištenje kišnice).

Okomita cijev se iz pojedinačnih cijevi montira na potrebnu visinu, te se u razmaku od cca. dva metra pričvršćuje obujmicom cijevi. Na tržištu se nude sustavi padajućih cijevi s unutarnjom i vanjskom sponicom. Padajuće cijevi proizvode se od metala (pocinčanog čeličnog lima, bakra) ili od plastike. Dimenzija padajućih cijevi određena je analogno veličini cijevi prema DIN i prema području s kojeg trebaju odvoditi vodu.

Streha - rješenja žlijebova za strehe bez isturenih krovova

Kod izvedbi streha bez isturenih krovova, zadnja strana žlijeba leži samo nekoliko cm ispred fasade. Takve vrste žlijebova mogu se proizvesti na različite načine. Kao primjer uzet ćemo tri varijante: jednostavni izbačeni žlijeb, s žlijebom, koji leži iza blende i s žlijebom, koji stoji na vijencu, kao što je prikazano u našoj shemi.

Nadalje u ovoj grupi su zastupljene strehe balkona, nadogradnje krovova, itd., koje se mogu proizvesti u lijepom obliku s novom balkonskom strehom od čistog cinka. Žlijebove viđamo u najvećem broju u standardnoj izvedbi, dok se rješenje s blendama rabi kod arhitektonski zahtjevnijih zadataka. Npr. kod bungalova i luksuzno opremljenih višekatnih stanova, te poslovnih i uredskih objekata. Zadnje navedeni primjer s žlijebom, koji leži na vijencu i uz to pripadajućim, posebnim prekrivačem vijenca, često nalazimo u području staro gradnje, te se zbog toga često rabi prilikom renoviranja.

Streha – građevinski dijelovi različitih izvedbi streha

Postoji veliki broj različitih rješenja izvedbi streha

Postoje mnogobrojna rješenja za postavljanje streha i njihova limarska realizacija. Naravno, pretpostavlja se, da se obrtnik pri tome služi danas raspoloživom, obično unaprijed oblikovanom, metalnom proizvodnjom i kalupima za oblike, pogotovo glede protočnosti cijevi, točnosti dimenzija, uštede vremena i izgleda. Kod specijalnih rješenja proizvodnje streha, koje je su u praksi također potrebne, moraju se često uzeti u obzir objektom uvjetovane posebnosti za različite građevinske elemente za odvod vode s krova.

Strehe – rješenja žlijebova za strehe kod daleko izbačenih krovova

Posebno u stanogradnji i kod poljoprivrednih građevina, regionalno i vremenskim uvjetima predodređeno, često viđamo daleko izbačene krovove, koji utječu na oblik strehe. Građevinski konstruktivni daleko izbačeni krovovi, postižu se stolarskom drvenom konstrukcijom krovne stolice – npr. s odgovarajućim izbačenim rogovima.

Ovisno o situaciji objekta i pomoću čelično betonskih ploča ili slično, pružaju izvrsnu vremensku zaštitu i utječu na arhitektonsku sliku objekta. S tehničkog aspekta za odvod vode potrebno je, između žlijeba i vanjskog ugla krova i cijevi za kišu na stražnjem zidu kuće napraviti premosnicu, koja je učinkovita, ekonomična i estetski prihvatljiva. Elegantno rješenje za takve situacije i pojednostavljenje procesa ugradnje pruža čisti cink sa setovima teleskopskog priključka u izvedbi 60° i 72°.

Pružaju visoku varijabilnost i sastoje se od tri usklađene komponente:

Vijčana stegača, koja se vješa; cijev u obliku luka varijabilne dužine i cijev. S ova tri elementa, jednostavnim spajanjem pravi se premosnica za izbačene krovove do 1120 mm (mjereno od sredine krovnog žlijeba od prednjeg kuta vanjskog zida). Kad manje izbačenih krovova postupa se na isti način, međutim točnim prilagođavanjem cijevi u obliku luka, postiže se potrebna distanca za spajanje.

Materijali