Ulaz za korisnike

CIPTALKS – prvi javni razgovori o arhitekturi

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ŠTO JE ČIP TALKS? dvodnevni simpozij koji povezuje područja arhitekture, komunikacija i tehnologije, kako bi se sa što više aspekata prezentirale najzanimljivije aktualne teme iz navedenih područja i najvažniji suvremeni projekti.

TKO GOVORI ZA ČIP TALKS? Za razliku od uobičajenih, predavačkih manifestacija, ČIP Talks ima otvoreni format, kako bi se određene teme razvile u diskusiji kroz okrugle stolove i sudjelovanje publike. Svako će predavanja trajati 20 minuta, a slijedi ga diskusija u kojoj osim predavača sudjeluju pozvani stručnjaci, vodeći svjetski i domaći arhitekti, teoretičari, novinari, političari, urbanisti ... a ravnopravni sudionik je i publika. O ČEMU GOVORI ČIP TALKS? Središnji dio ovogodišnjeg ČIP Talksa bit će posvećen natječaju za novi putnički terminal Zagrebačke zračne luke, tako da će se predstaviti prvonagrađeni rad, koncepcija razvoja aerodroma, tijek realizacije projekta i iskustvo najvećeg međunarodnog natječaja u zemlji i utjecaj aerodroma na razvoj grada. Uz prezentaciju, na konferenciji će se održati i panel diskusije o prostoru komunikacija i medija, te zakonskoj regulativi, godinu dana nakon primjene novog Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

ZAŠTO O TOME GOVORI ČIP TALKS? (OVO MOŽDA I NE MORAMO TISKATI): Arhitektura: Prva javna prezentacija rezultata natječaja za zagrebački aerodrom održat će se upravo u sklopu ČIPTalksa. Otvara se pitanje koji su trendovi u avionskoj industriji, te u kojoj mjeri će projekt novog aerodroma imati utjecaja na urbani razvoj Zagreba. Najjači hrvatski arhitektonski uredi natječu se s najvećim svjetskim zvijezdama (Zaha Hadid, Norman Foster, Shigeru Ban, Kazuyo Sejima...), a kako izgleda nagrađeni projekt i zašto je odabran, saznajte na ČIPTalksu. Mediji: Kakva je budućnost medija? Propituje se utjecaj medija na suvremeno društvo. Sudionici ČIPTalksa raspravljat će hoćemo li i dalje čitati novine i što će nam one u budućnosti ponuditi? Što je donio Facebook? Pozvani su najistaknutiji predstavnici hrvatskih i inozemnih medijskih kuća (EPH, NY Times, Actar, ...) Zakon: U kakvom su odnosu zakoni i oblikovanje okoliša, na koji način regulativa utječe na suvremeni urbani krajolik, tek su okvir za okrugli stol i diskusije. Razgovarat će se među ostalim o primjeni Zakona o prostornom uređenju i gradnji, godinu dana nakon što je usvojen. Na koji način zakoni utječu na formiranje okoliša u Hrvatskoj?

GDJE JE I KADA ČIP TALKS? Prvo izdanje ČIPtalksa održat će se 03. i 04. 10. 2008. u kongresnoj dvorani Hypo centra, Slavonska avenija u Zagrebu. TKO JE TKO U ČIP TALKSu? Tko se natječe? ADPI designers & planers& Dušan Džamonja , AJF Projekt&Arhitektura Lozica, Arhitektonski biro Ante Kuzmanić, de Architekten CIE, Foster+Partners, GI Tower 151 Architects&Studio A, Grimshaw Architects, IGH d.d.&Neidhardt arhitekti&Kincl, J.S.K. Dipl.Ing. Architecten, Martin Spühler Architekten AG, Penezić&Rogina arhitekti, Radionica Arhitekture&Arhingtrade, Randić -Turato, Riegler Riewe Architekten ZT, Shigeru Ban Architects, Studio BF, Urbane tehnike, Zaha Hadid Architects

Predavači: Profesor na ETH u Zurichu, JOSEP LLUIS MATEO, ugledni je arhitekt i teoretičar, poznat kao urednik uglednog arhitektonskoga časopisa Quaderns, čiji je studio MAP Architects recentno potpisao realizacije Muzeja suvremene umjetnosti u Castel Brancu, te golemog Kongresnog centra u Barceloni.

JOSHUA PRINCE RAMUS, utemeljitelj je ureda REX, a poznat je kao suosnivač njujorškog ogranka OMA-e gdje je bio odgovoran za projekt Gradske knjižnice u Seattleu, te za muzeje Guggenheim Hermitage i Guggenheim Las Vegas.

Poznata meksička rock-zvijezda MICHEL ROJKIND, jedan je od najintrigantnijih arhitekata današnjice i voditelj ureda Rojkind arquitectos koju je Architectural Record 2005. uključio među deset najboljih u avangardnom projektiranju. Suosnivač je neprofitne udruge MXDF-a, čiji je glavni cilj intervencija u određena područja urbanističkog razvoja Meksika.

Sudionici okruglih stolova Autori nagrađenih projekata Boško Matković je glavni direktor Zračne luke Zagreb.

Luke Pearson i Tom Lloyd, ugledni su britanski dizajneri i predavači, koji se nalaze na popisu najboljih mlađih Europskih arhitekata i dizajnera „Europe's 40 under 40“.Među ostalim nagrađeni su za model sjedala za novu visoku klasu kompanije Virgin Atlantic.

Albert Ferre, kustos i koautor mnogih međunarodnih izložbi te urednik u uglednoj izdavačkoj kući Actar (Barcelona / New York), gdje je samostalno ili kao suradnik među ostalim uredio glasovita izdanja poput Mutations (2000.), The Yokohama Project (2002.), Sendai Mediatheque (2003.), Sadar & Vuga: Formula New Ljubljana (2006.) i seriju Verb Architecture Boogazine (2001.- 2008.). Tomislav Wruss je jedan od pokretača dnevne novine Jutarnji list, čiji je glavni urednik bio 10 godina, a sada je predsjednik uprave EPH MEDIJI. Bojan Mušćet je bio glavni urednik Vala, Slobodnog tjednika, Mog Zagreba, Muške revije i Mog Mobyja te direktor magazina PC Chip, a kao urednik radio je u Svijetu, Vjesniku, OK!-ju, Fotou i Dnevniku. Osnivač je i prvi predsjednik Zbora informatičkih novinara HND-a, a sada radi kao glavni urednik internog magazina T-HT Grupe Halo. Jesse Shapins je američki umjetnik i kustos koji u svojim projektima koristi suvremene medije i tehnologiju poput interneta i mobilne telefonije kako bi ukazao na promjenjive procese i probleme suvremenih urbanih središta. Asistent je na sveučilištu Columbia, i doktorant na sveučilištu Harvard. Helena Knifić Schapps je predsjednica razreda arhitekata pri HKAIG. Damir Blažević osnivač je www.urbanizam.hr, prvog hrvatskog Internet portala o prostornom i urbanističkom planiranju, gradnji i propisima koji uređuju to područje. James Martin je pravni savjetnik u Office for Metropolitan Architecture (OMA). Santiago Cirugueda Parejo svojim radovima oduševljava publiku arhitektonskih i umjetničkih bijenala poput 50.Venecijanskoga, jer iskorištava rupe u zakonu i službenim procedurama kako bi realizirao svoje projekte. Kada su mu gradske vlasti njegove rodne Seville odbile dati dozvolu da izgradi igralište, tražio je dozvolu za kontejner za smeće i u takvom obliku napravio podest za klackalicu.

ČIP TALKS je dvodnevni simpozij koji organizira vodeći hrvatski časopis za arhitekturu ČOVJEK I PROSTOR. Održava se 3. i 4. listopada 2008. u kongresnoj dvorani Hypo centra u Zagrebu. Pozvani su ne samo arhitekti i urbanisti, teoretičari i kritičari, nego i političari, novinari, inženjeri i dizajneri. No, za razliku od ostalih dužih formi, predavači će u samo dvadesetak minuta prezentirati svoje ideje ili projekte, a zatim sudjelovati na okruglom stolu, uz ravnopravno sudjelovanje publike. AERODROMI, MEDIJI, ZAKONI TEME ČIP talksa prate aktualna zbivanja, pa će se tako prvi put javno predstaviti rezultati natječaja za zagrebačku zračnu luku Pleso na kojem se vodeći domaći arhitektonski uredi natječu s najzanimljivijim svjetskim zvijezdama (Foster, Hadid, Sejima, Grimshaw, Ban, i dr.). Osim prezentacije vizije razvoja grada i razmjene iskustava, glavna će pitanja biti trendovi u avioindustriji i aerodromskom urbanizmu, te u kojoj će mjeri pobjednički projekt utjecati na razvoj urbanizma Zagreba. Novi mediji i komunikacije, od teoretskih razmatranja do korištenja njihovih tehnologija i utjecaja na širi kulturološki kontekst i suvremeno društvo, druga je tema ČIP Talksa. U trećem će se dijelu ispitati u kakvom su odnosu zakoni i oblikovanje okoliša, na koji način regulativa utječe na suvremeni urbani krajolik i što se sve može zamjeriti novom zakonu. Uz predstavnike spomenutih vodećih svjetskih ureda, na ČIP Talksu će, među ostalima, sudjelovati i najzanimljiviji protagonisti arhitektonske scene: Od Joshue Ramusa Rexa, jednog od partnera-utemeljitelja “OMA New York“ i projektanta Gradske biblioteke u Seattleu te Muzeja Guggenheim Hermitage i Guggenheim Las Vegas; preko meksičke rock zvijezde i trenutno svjetske arhitektonske atrakcije Michaela Rojkinda do uglednog teoretičara i profesora na ETH-u u Zürichu, Josepa Lluisa Matea, čiji je studio MAP Architects recentno potpisao realizacije Muzeja suvremene umjetnosti u portugalskom Castel Brancu, te golemog Kongresnog centra u Barceloni. Od sudionika okruglih stolova spomenimo još Alberta Ferrea, urednika u uglednoj izdavačkoj kući Actar, zatim Santiaga Cirugueda Pareja, arhitekta koji iskorištava rupe u zakonu, birokratskim strukturama, službenim procedurama kako bi realizirao svoje projekte, te Jessa Shapinsa, američkog umjetnika i kustosa koji u svojim projektima koristi suvremene medije i tehnologiju poput interneta i mobilne telefonije kako bi ukazao na promjenjive procese i probleme suvremenih urbanih središta. O programu, sudionicima i predavačima više saznajte na [u]www.uha.hr/ciptalks. [/u]

Na međunarodnom natječaju za Novi putnički terminal Zračne luke Zagreb natječu se ADPI designers & planers & Dušan Džamonja, AJF Projekt & Arhitektura Lozica, Arhitektonski biro Ante Kuzmanić, de Architekten CIE, Foster+Partners, GI Tower 151 Architects & Studio A, Grimshaw Architects, IGH d.d. & Neidhardt arhitekti & Kincl, J.S.K. Dipl.Ing. Architecten, Martin Spühler Architekten AG, Penezić & Rogina arhitekti, Radionica Arhitekture & Arhingtrade, Randić -Turato, Riegler Riewe Architekten ZT, Shigeru Ban Architects, Studio BF, Urbane tehnike, Zaha Hadid Architects. Predavači: Profesor na ETH u Zürichu JOSEP LLUIS MATEO, ugledni je arhitekt i teoretičar, poznat kao urednik uglednog arhitektonskoga časopisa Quaderns, čiji je studio MAP Architects potpisao realizacije Muzeja suvremene umjetnosti u Castel Brancu, te Kongresnog centra u Barceloni. JOSHUA PRINCE RAMUS utemeljitelj je ureda REX, a poznat je kao suosnivač njujorškog ogranka OMA-e, gdje je bio odgovoran za projekt Gradske knjižnice u Seattleu, te za muzeje Guggenheim Hermitage i Guggenheim Las Vegas. Poznata meksička rock-zvijezda MICHEL ROJKIND jedan je od najintrigantnijih arhitekata današnjice i voditelj ureda Rojkind Arquitectos koji je Architectural Record 2005. uključio među deset najboljih u avangardnom projektiranju. Suosnivač je neprofitne udruge MXDF-a, čiji je glavni cilj intervencija u određena područja urbanističkog razvoja Meksika.

Sudionici okruglih stolova: Boško Matković je glavni direktor Zračne luke Zagreb. Luke Pearson i Tom Lloyd ugledni su britanski dizajneri i predavači koji su na popisu najboljih mlađih europskih arhitekata i dizajnera „Europe's 40 under 40“. Među ostalim, nagrađeni su za model sjedala za novu visoku klasu kompanije Virgin Atlantic. Albert Ferre kustos je i koautor mnogih međunarodnih izložbi te urednik u uglednoj izdavačkoj kući Actar (Barcelona / New York), gdje je samostalno ili kao suradnik među ostalim uredio glasovita izdanja poput Mutations (2000.), The Yokohama Project (2002.), Sendai Mediatheque (2003.), Sadar & Vuga: Formula New Ljubljana (2006.) i seriju Verb Architecture Boogazine (2001. - 2008.). Tomislav Wruss je jedan od pokretača dnevnih novina Jutarnji list, čiji je glavni urednik bio 10 godina, a sada je predsjednik Uprave EPH MEDIJA. Bojan Mušćet je bio glavni urednik Vala, Slobodnog tjednika, Mog Zagreba, Muške revije i Mog Mobyja te direktor magazina PC Chip, a kao urednik radio je u Svijetu, Vjesniku, OK!-u, Fotu i Dnevniku. Osnivač je i prvi predsjednik Zbora informatičkih novinara HND-a, a sada radi kao glavni urednik internog magazina T-HT Grupe Halo. Jesse Shapins je američki umjetnik i kustos koji u svojim projektima koristi suvremene medije i tehnologiju poput interneta i mobilne telefonije kako bi ukazao na promjenjive procese i probleme suvremenih urbanih središta. Asistent je na Sveučilištu Columbia i doktorand na Sveučilištu Harvard.

Helena Knifić Schapps je predsjednica Razreda arhitekata pri HKAIG-u. S Mariom Volovićem vodi ured Arh-projekt, a osim projektiranjem (među ostalim radovima ističu se objekti POS-a za Zagreb i Senj), bavi se istraživačkim i publicističkim radom. Posebno se usavršavala na području autorskih prava. Damir Blažević je osnivač www.urbanizam.hr, prvog hrvatskog internet portala o prostornom i urbanističkom planiranju, gradnji i propisima koji uređuju to područje. James Martin je glavni savjetnik za pravna pitanja u jednom od najvećih međunarodnih ureda s adresama u Rotterdamu, Pekingu, New Yorku i Dubaiju, glasovitoj OMA-i (Office for Metropolitan Architecture). Santiago Cirugueda Parejo svojim radovima oduševljava publiku jer iskorištava rupe u zakonu i službenim procedurama kako bi realizirao svoje projekte. Kada su mu gradske vlasti njegove rodne Seville odbile dati dozvolu da izgradi igralište, tražio je dozvolu za kontejner za smeće i u takvom obliku napravio podest za klackalicu.

www.uha.hr

Petak, 03 listopada 2008.

NOVI PUTNIČKI TERMINAL ZRAČNE LUKE ZAGREB 10:00- 10:15 Otvorenje konferencije 10:15- 10:30 Planovi tazvoja Zračne luke Zagreb Prezentacija natječaja Sudionici natječaja: ADPI designers & planers Paris i Dušan Džamonja, AJF Projekt&Arhitektura Lozica, Arhitektonski biro Ante Kuzmanić, de Architekten CIE, Foster+partners, GI Tower 151 Architects&Studio A, Grimshaw architects, IGH d.d.&Neidhardt arhitekti&Kincl, J.S.K Dipl.Ing. Architekten, Martin Spühler Architekten AG, Penezić&Rogina arhitekti, Radionica Arhitekture&Arhingtrade, Randić -Turato, Riegler Riewe Architekten ZT, Shigeru Ban Architects, Studio BF, Urbane tehnike, Zaha Hadid Architects 10:30- 11:00 Obrazloženje ocjenjivačkog suda i objava nagrađenih radova 11:00- 13:00 Prezentacija nagrađenih radova 13:00- 13:30 pauza 13:30- 14:15 Predavanje autora prvonagrađenog rada 14:15- 15:00 pauza za ručak 15:00- 17:00 AERODROM I ZAGREB panel diskusija Nagrađeni autori; Lea Pelivan, Toma Plejić/StudioUP, Zagreb; Jadranka Veselić- Bruvo/ Grad Zagreb 17:00- 18:00 Predavanje: NOVI DIZAJN AVIONA, Luke Pearson i Tom Lloyd/ PearsonLloyd, UK 18:00- 18:30 pauza 18:30- 19:30 Predavanje: Joshua Prince-Ramus /REX, SAD

Subota, 04 listopada 2008. 09:00- 11:30 ARHITEKTURA PROSTORA KOMUNIKACIJE panel diskusija Albert Ferre /ACTAR, ES; Jesse Shapins/Harvard University,SAD; Bojan Mušćet/THT, Zagreb; Tomislav Wruss/EPH, Zagreb 09:00- 13:00 Prezentacija natječajnih radova novog Zagrebačkog aerodroma (dvorana RAB) 11:30- 12:00 pauza 12:00- 13:00 Predavanje: Michel Rojkind/Rojkind Arquitectos, MEX 13:00- 14:00 pauza za ručak 14:00- 18:30 ARHITEKTURA I ZAKON: 365 DANA POSLIJE panel diskusija Primjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji u organizaciji Razreda arhitekata HKAIG 15:30- 18:30 ARHITEKTURA I ZAKON: PRAKSA panel diskusija James Martin/OMA, NL; Santiago Cirugeda Parejo, ES; Ninoslav Dusper/UIH, Zagreb; Damir Blažević/Urbanizam.hr, Zagreb (dvorana RAB) 17:00- 17:30 pauza 18:30- 19:30 Predavanje: Josep Lluis Mateo/ MAP Arquitectos, ES 19:30- 20:00 Zatvaranje konferencije

Materijali