Ulaz za korisnike

Cirkulacijski vodovi

|
Cirkulacijski vodovi
 
Cirkulacijski vodovi
Cirkulacijski vodovi

Kod klasičnih cirkulacijskih vodova se u pravilu postavlja i drugi vod manjeg promjera. U cirkulacijskim vodovima se topla voda, koja se u cijevima ohladila, ponovno dovodi do generatora topline odnosno spremnika u cilju ponovnog zagrijavanja. Cirkulacijska pumpa stalno održava kružni tok, pri čemu su toplinski gubici neizbježni.

Cirkulacijski vod je s jedne strane povezan s krajem glavnog voda, a s druge strane preko crpke s cirkulacijskim priključkom spremnika tople vode. Cirkulacijska struja koja se transportira preko crpke aktivira stalnu zalihu u cjelokupnom sistemu cjevovoda povezanog u kružnom toku, što omogućuje potrošnju tople vode bez dužeg čekanja čak i kod većih udaljenosti između centralne pripreme tople vode i potrošačkog mjesta. Osim toga cirkulacijski vodovi doprinose smanjenju nastanka legionela u vodovodnim i toplovodnim uređajima kod izduženih mreža cjevovoda.

Osim klasične cirkulacije postoje i sistemi kod kojih se u glavni toplovod centrično postavlja tanka cijev kao cirkulacijski vod. Kod takvog cirkulacijskog voda postavljanog unutra se znatno smanjuju toplinski gubici, nedostatak su potrebni veći presjeci cijevi. Polaganje električnih kabela za grijanje kao pratećeg grijanja je upitno, jer tu dolazi do stagnacije tople vode (higijenski problemi).

Materijali