Ulaz za korisnike

Čišćenje i održavanje parketnih podova

|
Čišćenje i održavanje parketnih podova
 
Čišćenje i održavanje parketnih podova
Parketni podovi imaju dugi vijek trajanja i uz redovito i ispravno čišćenje i održavanje i nakon dugog vremena izgledat će vrlo lijepo. U redoviti i svakodnevni način održavanja parketnih podova spada usisivač i obična metla.

Otprilike svaka 4 tjedna parket je dobro prebrisati malo navlaženom krpom - u vodu za čišćenje parketa dodaje se nekoliko kapi posebnog sredstva za čišćenje i održavanje parketa.

Pripazite da krpa kojom čistite parket ne bude previše vlažna odnosno da ne bude puna vode, i ni u kojem slučaju nemojte koristiti agresivna sredstva za čišćenje. Veće nečistoće na parketu, npr. od prljavštinu s cipela jednostavno je ukloniti s nešto tople vode pomiješane sa sredstvom za čišćenje na bazi octa.

Površinu parketnih podova možete dodatno čistiti i njegovati kako je ovdje opisano: parketni pod sa zaštitnom prevlakom potrebno je jedanput ili dva puta na godinu temeljito čistiti specijalnim sredstvom za čišćenje, parketni pod prevučen voskom potrebno je jedanput na godinu prevući novim slojem voska, a što se tiče uljnog zaštitnog sloja možemo reći sljedeće: parketni podovi koji se prevučeni uljnim zaštitnim slojem svaki put će zasigurno iznova zablistati sjajem kad na njih ponovno nanesemo zaštitno ulje.

Parket koji nakon nekog vremena izgubi sjaj i na njemu se pojave određena oštećenja ili ogrebotine moguće je renovirati. Parket se u tom slučaju brusi a površina mu se ponovno obrađuje (obrađuje se nanošenjem slojem ulja ili nanošenjem zaštitne prevlake). Brušenje parketa iziskuje nešto više znanja i iskustva i mogu ga obavljati samo iskusniji parketari ili vrlo stručne osobe.

Materijali