Ulaz za korisnike

Čistka u istarskom Uredu državne uprave

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PULA - Neslužbeno smo, uvidom u prijedloge rješenja koje je potpisao pomoćnik predstojnika Mladen Kancelar, saznali da su predložene suspenzije za Maju Vučinu Obad i Davora Sablića, dvoje službenika koji izdaju građevinske dozvole

Predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Radovan Juričić nam je prije desetak dana obećao odgovor na pitanje o načinu na koji je sankcionirao službenike koji su učestalo, u ime države, izdavali nezakonite prostornoplanske i druge dokumente. Štoviše, Juričić nas je tada uputio na oglasnu ploču sjedišta Ureda državne uprave u Puli, gdje se tih dana trebao pojaviti popis kažnjenih osoba. Nažalost, to se nikad nije dogodilo, Radovan Juričić nije održao svoju riječ i do danas nismo uspjeli dobiti službenu informaciju o sankcijama.

Budući da smo u proteklih desetak dana objavili još nekoliko članaka o poništenju rješenja Juričićevih službenika, od kojih su neka vezana za projekte vrijedne i 15 milijuna eura, predstojnika smo jučer ponovo pokušali pitati o najavljenim sankcijama, ali nismo uspjeli. Ipak, neslužbeno smo dobili uvid u rješenja o suspenzijama za pojedine državne službenike od kojih je najzanimljivije ono koje se odnosi na Maju Vučinu Obad o čijim smo spornim građevinskim dozvolama već nekoliko puta pisali. Iz prijedloga rješenja o suspenziji koje je potpisao Juričićev pomoćnik Mladen Kancelar vidljivo je da je Maja Vučina Obad unatoč drugostupanjskom poništenju građevinske dozvole investitoru tvrtki Kvadar iz Pješčane Uvale, u vlasništvu Milana Poropata, ponovo izdala nezakonitu dozvolu. Ta je tvrtka na parceli 686/68 k.o. Premantura, koja se nalazi u području Brig Rupine, dobila nezakonitu građevinsku dozvolu za svoju višestambenu apartmansku grdosiju unatoč tome što projekt, a danas i zgrada, ima jednu etažu viška i nedovoljno parkirnih mjesta.

Nakon što je dozvola poništena, čitamo iz prijedloga rješenja o suspenziji, Maja Vučina Obad je investitoru izdala novu građevinsku dozvolu potpuno ignorirajući upute Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Nadalje, utvrđeno je da je ona potpisivala dokumente i rješenja za očevide i tehničke prijeme objekta kojima uopće nije prisustvovala. Te dvije radnje kao i indicije koje su ukazivale na niz drugih prekršaja natjerali su Mladena Kancelara da od Juričića zatraži suspenziju za Maju Vučina Obad. Osim teže povrede službene dužnosti, razlog zbog kojeg je Kancelar zatražio suspenziju je i što postoji objektivna mogućnost ponavljanja povrede radne dužnosti. U kojoj je fazi suspenzija nije jasno, ali imamo informacija da spomenuta službenica i dalje obavlja svoj posao te čak izdaje dozvole i u nekim medijski poznatim slučajevima o kojima smo u više navrata pisali, a u kojima je bilo očito da državna uprava na račun običnih građana maksimalno izlazi na ruku apartmanskim graditeljima.

Maja Vučina Obad je prema našim informacijama potpisnik i dopunske građevinske dozvole za već čuveni banjolski hotel Marine Ibacom, a dozvola je, kako saznajemo, izdana uz suglasnost njene pretpostavljene Zlate Milotić. Tom je prilikom državna službenica investitoru dozvolila da neto kvadraturu ionako ogromnog objekta poveća za 3.800 četvornih metara, te da tlocrtno i visinski poveća obujam objekta. U drugom slučaju radi se o Kancelarovu prijedlogu sankcije za težu povredu radne dužnosti za djelatnika državne uprave Davora Sablića. Mladen Kancelar jučer nije želio odgovoriti na pitanja niti komentirati naše navode, već je s godišnjeg odmora samo kratko izjavio: »Ako ste vidjeli prijedloge o sankcijama, onda znači da oni postoje«. Za komentar također nisu bili dostupni Maja Vučina Obad, Davor Sablić i Zlata Milotić. Neslužbeno doznajemo da je naš članak o poništenju dozvole za hotel u Banjolama izazvao veliku uzbunu u državnoj upravi jer je i tamošnjem čelništvu postalo jasno da je stvar potpuno izmakla kontroli. Dražen MAJIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Cement

Materijali