Ulaz za korisnike

City Center Zagreb od 50 milijuna eura

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB – Austrijski investitori s 50 milijuna eura pokreću tijekom ovog mjeseca izgradnju jednog od najvećih trgovačkih centara u Zagrebu, prema projektu arhitekta Otta Barića, autora poznatog nebodera u izgradnji, »Zagrebtowera«, saznajemo od članova Društva arhitekata Zagreb.

City Center Zagreb, naziv je nove shopping– destinacije od čak 24. 000 četvornih metara koja će svoja vrata otvoriti u lipnju 2006. godine na zemljištu od 63. 000 m2, u neposrednoj blizini raskrižja Ljubljanske avenije i Savske opatovine četvrti Špansko. Za tu namjenu investitor će s povratom uloženih sredstava financirati izgradnju nove kontaktne prometnice u vrijednosti od 30 milijuna kuna koja će povezivati Ljubljansku aveniju s centrom i spajati se na postojeće ulice četvrti. Grad Zagreb bi u roku od pet godina trebao vratiti investitoru uložena sredstva za izgradnju nove javne prometnice s obzirom da u gradskom proračunu ovakvi izdaci nisu bili predviđeni Prema projektu, City Center s podrumskim dijelom i garažama bit će izgrađen na dva kata, a samo će vanjski parkirni prostor moći primiti čak 900 vozila. Od poduzetnika i vlasnika tvrtke Maček d.o.o. Branka Mačeka, partnera austrijskih investitora koji je kupac zemljišta od Grada i privatnih vlasnika, doznali smo tek da je izgradnja centra bila u planu već sedam godina.

– Imao sam problema oko papirologije i to se godinama vuklo od jednog do drugog gradskog ureda, dok su se ostali trgovački centri gradili uz daleko manje muke i prema postojećim prostornim planovima. Praktički, dolazio sam svaki dan u Poglavarstvo, da bi konačno došao do svih suglasnosti potrebne za građevinsku dozvolu. Trebalo je dosta upornosti i strpljenja, ali smo to konačno riješili. Ono što nam sada predstoji su pregovori s austrijskim partnerima o uvjetima najma prostora – tvrdi Maček koji jer dio svog radnog vijeka proveo u Njemačkoj. Zanimljivo, City Centar Zagreb niknut će nedaleko od poznatog građevinskog rugla, trgovačkog centra francuskog lanca Leclerc čija je izgradnja zaustavljena prije nekoliko godina. Naime, u potonjem slučaju nije ishodovana građevinska dozvola, a nisu bili riješeni ni vlasnički odnosi s obzirom da susjedno zemljište za potrebe investitora nije bilo ni otkupljeno od privatnog vlasnika. Sudeći po svemu Zagreb će dobiti još jedan centar za »šopingiranje«, s urednom dokumentacijom, ma koliko opominjali na trend pretjerane potrošnje u korist inozemnih trgovačkih lanaca. Vanja VESIĆ

Fasade

Materijali