Ulaz za korisnike

contractworld.award 2008 (12. – 15. siječnja)

|
contractworld.award 2008 (12. – 15. siječnja)
 
contractworld.award 2008 (12. – 15. siječnja)

Natječaj za 8. međunarodnu arhitektonsku nagradu za inovativne koncepcije dizajna interijera ponovno privlači velik broj sudionika – standardi rada vrlo visoki

– Ocjenjivački sud odabire najbolje i nagrađuje ih prestižnim nagradama – Sudionici iz 26 zemalja – Svečana dodjela nagrada 12. siječnja 2008. u sklopu sajma DOMOTEX HANNOVER Osmu godinu uzastopno organizatori natječaja proglašavaju pobjednike nagradnog natječaja za contractworld.award, najznačajniju europsku arhitektonsku nagradu za dizajn interijera. S novčanim nagradama u vrijednosti od 50.000 eura, ova prestižna nagrada ujedno je i financijski najznačajnije priznanje ove vrste u Europi. Ocjenjivački sud proglasio je pobjednike nakon iscrpnog dvodnevnog postupka odabira najboljih na izložbenom prostoru u Hannoveru. Ukupno je bilo prijavljeno 366 projekata, uključujući 174 pristigla izvan granica Njemačke. Prijave su pristigle iz 26 zemalja, točnije iz Austrije, Nizozemske, Italije, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Južne Koreje i dr.

Brojni vrhunski arhitektonski uredi i uredi za dizajn interijera predali su svoje projekte u nadi da će osvojiti najznačajniju europsku arhitektonsku nagradu za inovativni rad na području dizajna interijera. U 2008. godini po prvi će put biti dodijeljene i dvije specijalne nagrade. One su namijenjene isključivo "novoj generaciji" sudionika (tj. arhitektima / dizajnerima interijera mlađim od 40 godina). Ideja u pozadini ove inicijative je poticati u radu mlađe naraštaje arhitekata i dizajnera interijera, te dovesti inovativne i avangardne projekte ove dobne skupine u samo središte ovogodišnje priredbe contractworld.award. U ovoj kategoriji predano je 67 radova za contractworld.award 2008, uključujući 42 rada koji dolaze izvan Njemačke - što je izuzetno dobar odaziv. Ove godine, u svjetlu iznimno visokih standarda prijavljenih radova, ocjenjivački sud ponovno je odlučio napraviti skraćeni izbor najboljih pristiglih radova u svakoj kategoriji, pored dobitnika nagrada i dobitnika specijalnih nagrada.

Ugledni međunarodni ocjenjivački sud sastavljen je od sljedećih članova: predsjednika prof. Dietmara Eberlea (Lochau, Austrija), potpredsjednice prof. Julie Bolles-Wilson (Münster, Njemačka), prof. Petre Kahlfeldt (Berlin, Njemačka), Andreasa Rubyja (Berlin, Njemačka), prof. Hrvoja Njirića (Zagreb, Hrvatska), Roba Wagemansa (Amsterdam, Nizozemska), te Mirka van Den Winkela (Cavalicco, Italija).

Tijekom dvodnevnog postupka odabira svi članovi ocjenjivačkog suda istaknuli su iznimno visoku kvalitetu ovogodišnjih prispjelih radova. Prof. Julia Bolles-Wilson iz arhitektonskog ureda Bolles+Wilson također je naglasila "lijep broj pristiglih radova i njihovu raznolikost, što je neuobičajeno za njemačku arhitektonsku nagradu", te primijetila da su prijavljeni radovi pristigli iz velikog broja zemalja. Prof. Petra Kahlfeldt iz ureda Kahlfeldt Architekten, također je bila impresionirana: "Doista sam iznenađena raznolikošću i inventivnošću prijavljenih projekata, kao i kvalitetom radova. Raspon i raznolikost arhitektonskih projekata koje smo imali priliku vidjeti daje nagradnom natječaju contractworld.award posebnu draž, zajedno s njegovim zapanjujućim međunarodnim karakterom, s obzirom na sudjelovanje arhitekata i dizajnera iz 26 različitih zemalja." Nagrada contractworld.award dodjeljuje se za inovativne koncepcije dizajna interijera u četiri kategorije, koje se ističu svojom kvalitetom, funkcionalnošću i estetskom vrijednošću, kao i inovativnim odnosom prema prostoru, materijalima, boji i teksturi ili finišu površina:

1. Uredske / upravne zgrade (75 prijavljenih radova) 2. Hoteli / lječilišno-rekreativni objekti (toplice, wellness) / ugostiteljski objekti (75 prijavljenih radova) 3. Trgovine / izložbeno-prodajni saloni / izložbeni štandovi (122 prijavljena rada) 4. Objekti namijenjeni obrazovanju/poduci/kulturi (94 prijavljena rada) Nagrađeni projekti bit će predstavljeni u Hannoveru tijekom sajamske priredbe contractworld (12. – 15. siječnja 2008.). Istodobno će tvrtke predstavljati svoje proizvode i nove materijale namijenjene sektoru ugovornog opremanja u ekskluzivnom okruženju contractworld.exhibition u hali 4. Arhitekti i dizajneri interijera, projektanti i stručnjaci za dizajn iz Njemačke i svijeta sastaju se ovdje kako bi razmjenjivali ideje. Usporedno se održava i contractworld.congress, najveća godišnja arhitektonska konvencija ove vrste u Europi. Više od 25.000 arhitekata i dizajnera interijera sudjelovalo je na ovogodišnjim predavanjima i seminarima u sklopu ovog događanja. S opširnim programom razrađenim oko ključnih tema Uredi, Hoteli, Trgovine te Obrazovanje, ova priredba predstavlja idealan forum za intenzivnu razmjenu mišljenja s internacionalno priznatim stručnjacima.

Pobjednicima nagradnog natječaja contractworld.award nagrade će biti uručene 12. siječnja 2008. u sklopu sajma DOMOTEX HANNOVER (12. – 15. siječnja), vodećeg sajma podnih obloga u svijetu. Vaša kontakt osoba za daljnje informacije: Gđa Anja Brokjans Tel. +49 511 89-31602 E-mail: anja.brokjans@messe.de Ostale objave za medije i fotografije može skinuti s Internet stranice: www.domotex.de/presseservice.

Prof. Hrvoje Njirić, njirić + njirić arhitekti, Zagreb / Hrvatska Prof. Hrvoje Njirić, rođen 1960., studirao je arhitekturu od 1979. do 1986. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1990. osnovao arhitektonski ured "njirić + njirić arhitekti" s Helenom Njirić u Grazu i Zagrebu. Samostalno vodi ured od 2001. Nakon razdoblja kada je bio gostujući profesor na vodećim europskim sveučilištima i Sveučilištu Southeast u Nanjingu, Hrvoje Njirić obnašao je funkciju dekana i profesora Teorije konstrukcije i Stanogradnje na Tehničkom sveučilištu u Grazu od 2001. do 2005. Godine 2005. bio je gostujući profesor na Arhitektonskom fakultetu u Aarhusu i na Sveučilištu u Trstu 2006. Godine 2007. počeo je predavati na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Prof. Hrvoje Njirić bio je član ocjenjivačkih sudova brojnih nagradnih natječaja na području arhitekture u Hrvatskoj, Austriji, Španjolskoj, Sloveniji i Njemačkoj. Projekti 2006 - SPAR prototip maloprodajnog objekta (supermarket), Graz / Austrija - Natječaj za projekt eksperimentalne škole u Horvatima, 1. nagrada, Zagreb / Hrvatska 2005 - "Tonči & Mare", tvrtka za uredsku opremu, Split / Hrvatska www.njiric.com

Materijali