Ulaz za korisnike

Crijep kanalica / Ćeramida

|
Crijep kanalica / Ćeramida
 
Crijep kanalica / Ćeramida
Dvodijelni crijep proizveden tehnologijom tlačenja odnosno prešanja jeste model kanalica ili ćeramida. Pojedinačni crijep može se zamisliti kao prepolovljeni šuplji cilindar koji na jednoj strani ima koničan oblik.

Ovaj oblik crijepa koristio se uglavnom u mediteranskom podneblju, za pokrivanje samostana. Od tuda najvjerojatnije potječe i semantika naziva (redovnik i časna sestra), iako su moguće i neke druge interpretacije. Redovnik i časna sestra inače moraju biti razdvojeni, u našem slučaju leže na krovovima učvršćeni klinovima jedan u drugi. „Časna sestra“ leži dole, a „redovnik“ je postavljen gore kao pokrivni sloj. „Redovnik“ se postavlja ili zaliven mortom, ali je moguća montaža bez morta. U međuvremenu proizvodi se i jednodijelni samostanski žlijebljeni crijep. Taj crijep kod polaganja povezuje optiku kanalica/ćeramide uz sve prednosti jednodijelnih žlijebljenih vrsta crijepa. Dužina pokrivanja kod klasične ćeramide iznosi 370 mm, širina pokrivanja iznosi oko 235 mm. „Redovnik“ je manji i teži samo 2 kg dok „redovnica“ ima težinu od oko 3,3 kg. Bez donje konstrukcije standardni nagib krova iznosi 40 stupnjeva, s donjom konstrukcijom krov mora biti ravniji i ne smije prekoračiti 35 stupnjeva.

Crijep s podužnim obodom

Crijep s podužnim obodom je kao i ćeramida crijep proizveden postupkom tlačenja/prešanja bez utora. U kulturi pokrivanja krovova predstavlja povijesnu vrstu crijepa. Povijest ovog crijepa doseže do početka 11. Stoljeća. Veliki broj starih povijesnih objekata prekriven je upravo crijepom s podužnim obodom. U Njemačkoj se ovaj crijep može naći od Harza pa sve do Franačke. Crijep s podužnim obodom naročito dolazi do izražaja kao zidni oblog. Klasična boja ovog crijepa je crvena, može se međutim naći i u drugim bojama. Podužni obod protječe konično te omogućuje varijabilno preklapanje crijepa. Crijep s podužnim obodom širok je oko 260 mm, 350 mm visok i teži 2,8 kg. Standardni nagib krova iznosi 35 stupnjeva.

Materijali