Ulaz za korisnike

Crikvenički divlji deponiji uskoro odlaze u prošlost

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

CRIKVENICA – Brojni Crikveničani koji su godinama upozoravali na divlji deponij u Kotorskoj ulici, nadomak središtu grada, bit će zadovoljni što se radovi na uređenju toga dijela ulice konačno privode kraju.

Naime, dio Kotorske, od bivše Klaonice do spoja s prometnicom prema Općini Vinodolskoj, u dužini od oko 700 metara, bio je godinama zatrpan golemim količinama raznog građevinskog otpada i odbačenim kućanskim aparatima i namještajem te ostalim otpadom. Sada je prometnica očišćena i slijedi druga faza uređenja, za što je u rebalansu proračuna osigurano dodatnih petsto tisuća kuna. Naime, još je potrebno odstraniti jedan sloj s ceste, odnosno 1.100 prostornih metara materijala, nakon čega će se površina prometnice nivelirati kako bi se moglo prići njezinom daljnjem uređenju – doznajemo od Božidara Tomašeka, zamjenika gradonačelnika Grada Crikvenice, s kojim smo obišli cjelokupnu dionicu koja se uređuje. Nakon ravnanja planira se asflatiranje te dionice i spajanje sa županijskom prometnicom prema Grižanima. Prije toga, uklonit će se i svi divlji deponiji uz asfaltirani dio Kotorske do bivše Klaonice odnosno do spoja s gradilištem. Završetak radova, koje izvodi crikvenička tvrtka »Adrias«, očekuje se do 15. svibnja, a ukupna investicija, koja pretpostavlja i polaganje asfalta, koštat će 1,8 milijuna kuna.

Šetnica uz Dubračinu

Asfaltiranjem dijela Kotorske ulice, koja je uglavnom nenaseljena, stvorit će se mogućnost alternativnog prometovanja prema Općini Vinodolskoj, a isto tako i kružnog toka od sportske dvorane do mosta prema Grižanima i onda povratak prema Vionodolskoj ulici i centru Crikvenice. Istodobno, taj lijepi i zeleni dio Crikvenice otvorit će se i za šetnje građanima i vožnje biciklistima. Govoreći o ostalim investicijama koje su u tijeku, Tomašek kaže da se uređuje šetnica uz Dubračinu te da se s radovima već stiglo do sportskih terena Osnovne škole Zvonka Cara. Završetak šetnice planira se do početka turističke sezone, a cjelokupna investicija procjenjuje se na milijun kuna. Šetnica će biti osvijetljena javnom rasvjetom, bit će postavljene klupe, vaze s cvijećem i cjelokupna će biti popločena. Uz to, radi se i proširenje pješaćkog prolaza preko mosta kod telekomunikacijskog centra, što spaja tržnicu s Kotorskom ulicom. Prolaz će se proširiti dva metra. U sklopu tog projekta, kaže Tomašek, jest i izgradnja mosta kod nogometnog igrališta. Realizacija toga projekta će započeti najesen, na način da će se novi most postaviti južno od postojećeg te će se prići rekonstrukciji raskrižja Crikvenica – Tribalj. Realizacija projekta ide na jesen zato što treba od dva riješiti još jedan imovinsko-pravni problem, i to se upravo rješava.

– Grad je potpisao ugovor s HEP-om za rekonstrukciju javne rasvjete od hotela Kaštel do centra Crikvenice, s ulaskom u Vinodolsku do skladišta Konzuma. Također, javna rasvjeta osvijetlit će parkiralište kod ambulante, te Gajevo šetalište do hotela Vali u Dramlju. Uz to, javna rasvjeta bit će postavljena i u Ulici Milovana Muževića prema Kačjaku, u Dramlju te u Selcu dio predjela Matkino i Ulica Brdo.

Uređivanje obale

Ukupna vrijednost radova je 500 tisuća kuna. Između 20. i 25. travnja formirat će se gradilište za uređenje parkirališta kod Gradske sportske dvorane. Vrijednost radova je 1,6 milijuna kuna, a bit će dovršeni u lipnju. Do početka sezone uložit će se 500 tisuća kuna za uređenje obale u Dramlju u uvali Pazdehova, u Crikvenici Crni mol i Artić u Selcu. Od projekata koji su u stanju visoke pripremljenosti i koji s realizacijom kreću na jesen je rekonstrukcija Ulice braće Cvetić, te saniranje oborinskih voda na Trgu Stjepana Radića. Za taj program projekt je gotov i ide se na izdavanje građevinske dozvole. Također, nakon sezone započet će i rekonstrukcija Ulice braće dr. Sobol, što će koštati 4,4 milijuna kuna, a nositelj programa je GKTD Murvica.

Pred izdavanjem je lokacijska dozvola za Dječji vrtić Selce, koji će se početi graditi nakon sezone, kada će startati i rekonstrukcija parka Polača u Selcu te će se rekonstruirati kanalizacija u centru Selca i u Ulici Ivana Jeličića. Tomašek je još nabrojio niz projekata koji se izvode ili će nakon sezone biti izvedeni poput popločenja okoliša crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uređenja parkovnih površina u Dramlju i Jadranovu, asfaltiranja Goranske ulice, uređenja ateljea Zvonka Cara, podruma Gradske vijećnice, školske zgrade i vrtića u Dramlju, te odvodnje na nogometnom igralištu u Crikvenici. Mira KRAJNOVIĆ ZELJAK Izvor: Novi list www.novilist.hr

Materijali