Ulaz za korisnike

Crkva čeka povrat 34 kapitalne nekretnine

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Od 43 kapitalna objekta Katoličkoj crkvi vraćeno je devet i tri zamjenska, a u ponudi su još četiri zamjenska. Na povrat čekaju primjerice zgrad kazališta Komedije te riječke zgrade u Ulici Ladislava Tome i Kalvarija koje su pripadale Družbi sestara Presvetog Srca Isusova

Umjesto ročnika i časnika u Domu Hrvatske vojske u Vinkovcima uskoro bi mogli biti svećenici ili časne sestre! Dogodit će se to ako Katolička crkva procijeni da u Domu HV-a može organizirati neku svoju aktivnost i prihvati zamjenske nekretnine koje joj država nudi umjesto dijela kapitalnih objekata što ih ne može vratiti Crkvi. Naime, povrat oduzete crkvene imovine obavlja se kao i za ostale građane prema Zakonu o denacionalizaciji, ali je Ugovorom o gospodarskim pitanjima između Hrvatske i Svete Stolice dogovoreno da će se žurno i bezuvjetno raditi na povratku kapitalnih objekata za koje je Crkva posebno zainteresirana. Posao na povratu tih objekata odrađuje za to posebno formirano povjerenstvo, a Crkva je sastavila popis od 43 nekretnine. Na povrat, primjerice, čeka zgrada u kojoj je zagrebačko kazalište »Komedija« te zgrade u Rijeci u Ulici Ladislava Tome i Kalvarija koje su pripadale Družbi sestara Presvetog Srca Isusova.

Zamjenske nekretnine

Ugovorom je utvrđeno i to da se Crkvi može ponuditi zamjenska nekretnina, pa bi tako došla u posjed Doma HV-a, ili financijska naknada ako joj država nije u mogućnosti vratiti neku nekretninu s popisa. Zasad je Crkvi u cijelosti ili djelomično vraćeno devet od 43 kapitalna objekta, a još uvijek čeka na povrat 34 nekretnine. Trenutačno se radi na povratu još nekoliko nekretnina među kojima je nekadašnja zgrada osnovne i više djevojačke škole Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba. Nekretnina se nalazi u Požegi, a u njoj je trenutačno osnovna škola. Dogovor je da zgrada prvo prijeđe u vlasništo Družbe, a da se Crkva postupno uključuje u rad i upravljanje školom s katoličkim programom za odgoj i obrazovanje. Uz to, pokušava se iznaći i rješenje za nekadašnji samostan Presvetog Srca Isusova u Koprivnici u kojem je smješten dom za djecu i omladinu »Svitanje«. Upravo se zbog slučajeva kao što je ta nekretnina rodila ideja da se za ustanove koje zbrinjavaju djecu s posebnim potrebama ili nemoćne starije osobe počnu graditi zamjenski i puno adekvatniji objekti. Naime, Crkvi bi se vratilo vlasništvo nad takvim nekretninama, ali bi ih ona ipak u posjed dobila tek kad se riješi pitanje zbrinjavanja štićenika, što znači da bi država morala osigurati financijska sredstva za gradnju novih objekata.

No, osim povrata oduzetih objekata, Crkva je prihvatila i tri zamjenske nekretnine. Radi se o poljoprivrednom zemljištu u Đakovu, odmaralištu u Biogradu na moru i zgradi u kojoj je nekada bila osječka bolnica. Ta zgrada ujedno je i spomenik kulture. Kako bi se što prije riješio problem povrata, država je na popis zamjenskih nekretnina koje nudi Crkvi stavila i spomenuti Dom HV-a u Vinkovicama, a uz njega na listi se još nalazi devet stanova u Bjelovaru, ekonomija Zdenčina u Jastrebarskom te nekretnina u Koromačnom. Crkva sada mora odlučiti koje će od tih nekretnina prihvatiti, ovisno o tome može li u njima organizirati neku svoju djelatnost. Na kraju kada se bude podvlačila crta u ime toga Crkva će se morati odreći nekih nekretnina koje je teško ili nemoguće vratiti, a za koje je prihvatila zamjenske nekretnine.

Zgrada iz vojnog kompleksa u Ilici

No, doznajemo i to da bi se na popisu zamjenskih nekretnina mogla naći i jedna zgrada iz vojnog kompleksa u zagrebačkoj Ilici u blizini Črnomerca i to ona u kojoj je nekada bila Vojno sigurnosna agencija. Naši izvori otkrivaju da se vojska već iseljava iz te zgrade, ali da još uvijek nije sigurno da se Crkvi neće ponuditi cijeli kompleks kao zamjenski, makar u MORH-u ne razmišljaju o napuštanju vojarne. Iako su kapitalni objekti izuzeti iz redovite procedure povrata upravo zato što Katolička crkva želi što prije njihovo vraćanje, proces traje godinama, uz ostalo i stoga što su u njima smještene različite ustanove za čije preseljenje država još uvijek ne uspijeva pronaći adekvatne nekretnine. No, proces bi se mogao ubrzati i to ne samo za povrat imovine Katoličkoj nego i Srpskoj pravoslavnoj Crkvi u Hrvatskoj (SPC).

Naime, premijer Ivo Sanader ovih je dana, kako doznajemo, zatražio potpuno izvješće o tome koje su nekretnine vraćene Katoličkoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, a u sklopu tog izvješća traži precizne planove za predstojeće razdoblje. Tako bi se uskoro nešto intenzivnije, otkrivaju naši izvori, moglo početi raditi i na povratu imovine SPC-u u Daruvaru i Šibeniku. Istovremeno, SPC vodi sudski spor oko prostora u kojem je smješteno kino Zagreb na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu. U upravnim postupcima, kao i ostali građani Hrvatske, Katolička crkva također potražuje svoju imovinu koja nije ušla u popis kapitalnih objekata i dosad je, otkrivaju naši izvori, doneseno više od stotinjak sudskih rješenja. Uskoro bi se trebao riješiti i problem povrata šuma koje su nekada pripadale Crkvi, dok će se do rješenja za poljoprivredno zemljište ipak malo teže doći. Jagoda MARIĆ, Irena FRLAN Izvor: Novi list www.novilist.hr

Materijali