Ulaz za korisnike

Croatia Market Bulletin – Autumn 2009

|
Croatia Market Bulletin – Autumn 2009
 
Croatia Market Bulletin – Autumn 2009

U najnovijem tržišnom izvješću pod nazivom „Croatia Market Bulletin – Autumn 2009.“,odjel za istraživanje tvrtke King Sturge analizira sve sektore tržišta nekretnina u hrvatskoj te izdvaja slijedeće:

Posljednjih 12 mjeseci u Hrvatskoj obilježio je snažan gospodarski pad čime je tržište nekretnina od kraja 2008. godine ušlo u razdoblje povećanog opreza sudionika na tržištu. Gospodarske prognoze ukazuju na to da će Hrvatska zabilježiti gospodarski rast u 2010. godini, nakon čega očekujemo i oporavak tržišta nekretnina.

U usporedbi s prethodnom godinom potražnja na tržištu uredskih prostora se smanjila, a porast razina potražnje se ne očekuje prije druge polovice 2010.g. Unatoč padu potražnje neki su investitori odlučili započeti pripreme za izgradnju svojih projekata kako bi svoje prostore dovršili na vrijeme za početak novog ciklusa tržišta. Stopa nepopunjenosti visokokvalitetnih uredskih prostora u Zagrebu i dalje je vrlo niska.

U 2008. godini, novih 49.500 m² maloprodajnih prostora pridodano je zagrebačkomtržištu. Od 154.000 m² planiranih maloprodajnih prostora za 2009. godinu, ostvarenjevećine potencijalnih projekata još uvijek je neizvjesno. Najposjećeniji trgovački centriimaju listu čekanja zainteresiranih zakupnika, dok je strogi centar Zagreba doposljednjeg tromjesečja 2008. godine općenito karakterizirao nedostatak ponude maloprodajnih prostora. Međutim, tijekom prve polovine 2009. godine vidljivo jesmanjenje potražnje za maloprodajnim prostorima na atraktivnim gradskim lokacijama,te se očekuje rastuća nepopunjenost prostora u centru grada i u novim trgovačkim centrima koji se planiraju završiti. Očekuje se da će se cijene najma sniziti za 5% do15% u odnosu na razinu na kojoj su bile posljednjih nekoliko godina. Dakako, kod atraktivnih lokacija sniženje cijena će svakako biti manje, dok će se kod onih lošijepozicioniranih najviše osjetiti.

Tijekom 2008. nastavljen je zakup skladišnih prostora dovršenih prethodnih godina, budući da se na industrijskom tržištu nisu pojavili novi projekti građeni za otvoreno tržište (za nepoznate korisnike). Trenutna stopa nepopunjenosti iznosi otprilike 10%. Zbog sve zahtjevnijih potreba korisnika prostora (fleksibilnost skladišta, prometna povezanost, jednostavan pristup objektima itd.) najuspješniji industrijski projekti bit će oni koji su u mogućnosti zadovoljiti sve ove uvjete. Prijašnji trend rasta cijena na stambenom tržištu se zaustavio i preokrenuo, a razina ponude i planirani projekti značajno su pali. Te su promjene uočene kako kod najma stambenih prostora, tako i kod razvoja i investicija u nove projekte. U 2009. godini očekujemo daljnje smanjenje cijena stanova u Zagrebu. Procjenjuje se da na zagrebačkom tržištu trenutno ima oko 10.000 novih neprodanih stanova. Zatečenost gubicima na tržištu komercijalnih nekretnina i spoznaja o povećanju rizika ulaganja u nekretnine, doveli su do povećanja stopa prinosa i pada potražnje na investicijskom tržištu, što je dodatno smanjilo njihovu vrijednost. Pokazatelji za 2009. godinu jasno ukazuju na smanjene aktivnosti banaka i investicija, kao i na značajno usporavanje u investicijskim aktivnostima na cijelom komercijalnom i stambenom tržištu.

King Sturge jedna je od najvećih nezavisnih europskih tvrtki za savjetovanje pri poslovanju nekretninama s 42 vlastita ureda u 14 europskih zemalja, koji tvore mrežu se od 215 tvrtkinih ili povezanih ureda u 47 zemalja diljem svijeta. Više od 3.800 djelatnika zaposlenih u tim uredima pruža usluge na svim područjima poslovanja nekretninama. King Sturge vodeći je dobavljač nekretnina i pratećih usluga na komercijalnom tržištu, uključivo industrijski, uredski, maloprodajni i ugostiteljski sektor. Usluge koje nudimo pokrivaju promet nekretninama, upravljanje imovinom, upravljanje projektima, korporativne usluge, razvojne usluge, financijske usluge, investicije, zastupanje posjednika i zakupaca, te procjene nekretnina.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Ivana Paić, Office Manager 01/4826-114 Ivana.paic@kingsturge.com 091/4826-134

Materijali