Ulaz za korisnike

CROSKILLS – Build Up Skills Croatia

|
Europska komisija i Republika Hrvatska kao buduća članica prepoznale su veliki potencijal zgrada u smanjenju potrošnje energije
 
Europska komisija i Republika Hrvatska kao buduća članica prepoznale su veliki potencijal zgrada u smanjenju potrošnje energije
Europska komisija i Republika Hrvatska kao buduća članica prepoznale su veliki potencijal zgrada u smanjenju potrošnje energije te velik doprinos ostvarenju ciljeva energetske učinkovitosti 20-20-20 do 2020. godine. Energetski učinkovita obnova i izgradnja novih niskoenergetskih, pasivnih i gotovo nul-energetskih zgrada trenutačno predstavlja veliki izazov za građevinski sektor, pa i industriju u cjelini.

Uslijed nedostatka odgovarajuće osposobljenih radnika na hrvatskom tržištu i nedostatka institucionalnih programa cjeloživotnog usavršavanja u ovom području, prepoznata je potreba za edukacijom odnosno specijalizacijom radne snage, te kreiranjem mjera koje bi omogućile vrednovanja kvalificirane radne snage na tržištu.

S tim je ciljem Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, uz potporu programa Inteligentna energija Europe i u suradnji s nekoliko partnera, pokrenulo projekt CROSKILLS – Build Up Skills Croatia. Očekivani rezultat projekta CROSKILLS jest izrada i odobrenje Nacionalnih smjernica za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti.
28. veljače u Zagrebu, u hotelu Arcotel Allegra, Branimirova 29 održat će se Prvo nacionalno savjetovanje, kojim će se ujedno uspostaviti međusektorska radna skupina – Prvo nacionalno savjetovanje - čiji je zadatak doprinijeti izradi i osigurati naknadnu provedbu navedenih Nacionalnih smjernica.

Projekt je dio EU Sustainable Building Workforce inicijative u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, koja pridonosi ciljevima koje je Europska komisija postavila kroz strategiju ‘Europe 2020 - Resource-efficient Europe’. Također, ova će inicijativa poboljšati pristup instrumentima financiranja obrazovnih aktivnosti kao što su Europski socijalni fond (ESF) i Lifelong Learning Programme te će se temeljiti na Europskom i Nacionalnom kvalifikacijskom okviru i njima definiranim ishodima učenja.

Irena Brnada

Direktorica, Regionalni centar zaštite okoliša

T: 091/4810774
E: croskills@rec.org

Materijali

  • Program rada 1. sastanka Nacionalne kvalifikacijske platforme

    Program rada 1. sastanka Nacionalne kvalifikacijske platforme

  • Letak s informacijama o projektu CROSKILLS

    Letak s informacijama o projektu CROSKILLS