Ulaz za korisnike

Čuda u izboru pojedinih država

Čuda u izboru pojedinih država
 
Čuda u izboru pojedinih država
Na kraju serije o značajnim svjetskim graditeljskim ostvarenjima, ponajprije onima obilježenima brojem sedam, moramo zaključiti kako je biranje suvremenih sedam svjetskih čuda koje je pokrenula švicarska tvrtka New7Wonders Foundation potaknulo biranje posebnih „svjetskih čuda“ u mnogim državama.

Kao što smo već napisali, nakon više od 100 milijuna glasova internetom ili SMS-porukama, 7. je srpnja 2007. u Lisabonu proglašeno Sedam novih svjetskih graditeljskih čuda. Štoviše iste je godine započelo biranje Sedam novih prirodnih čuda. Bilo je predloženo čak 440 lokacija iz 220 zemalja, a to je više nego što ih sudjeluje na Olimpijskim igrama, kako ponosno ističu organizatori. Potom su određeni nacionalni izbornici smanjili listu na samo 77, da bi zatim grupa svjetskih eksperata broj suzila na 28 prijedloga. To je obavljeno u srpnju 2009. i otad traje glasovanje za listu od Sedam novih svjetskih prirodnih čuda koje će biti zaključeno krajem ove godine – 11. studenoga 2011.

Valja reći da su i prije postojale mnogobrojne liste prirodnih svjetskih čuda obilježene brojem sedam. Među njima je nekako najpoznatija lista koju je svojedobno sastavila televizijska kuća CNN, a koja uključuje: Grand Canyon (SAD), Veliki koraljni greben (Australija), zaljev Rio de Janeiroa (Brazil), Mount Everest (granica Nepala i Tibeta u Kini), zoru (pojava), vulkan Paricutin (Meksiko) i Viktorijine slapove (između Zambije i Zimbabvea). Postoji čak i lista Sedam svjetskih čuda podvodnog svijeta koju je radi zaštite 1989. sastavila grupa svjetskih stručnjaka iz organizacije CEDAM International (udruga za ronioce iz SAD-a za očuvanje i istraživanje podmorja): Palau (otočna država 800 km jugoistočno od Filipina), Koraljni greben Belizea (srednjoamerička državica koja graniči s Meksikom i Gvatemalom), Veliki koraljni greben (Australija), podvodni hidrotermalni izvori (širom svijeta), otočje Galapagos (Ekvador), Bajkalsko jezero (Rusija) i sjeverno Crveno more (Egipat i Saudijska Arabija).

Nekako istodobno s glasanjem za nova svjetska čuda u nekim su se državama birale znamenitosti koje po stajalištima njihovih stanovnika zaslužuju svjetsku pozornost. Mnogi od tih izbora sadrže pomiješana „svjetska čuda“ pojedinih država, dakle i graditeljska i prirodna (baš kao i izbor lista USA Today koji smo predstavili u prošlom broju), ali su se u nekim državama odlučili birati ili samo graditeljske ili odvojene liste prirodnih znamenitosti i one koje je izgradio čovjek.

Sedam portugalskih čuda

Lista sedam čuda u Portugalu sastoji se isključivo od graditeljske baštine, izradu je podržalo portugalsko Ministarstvo kulture, a osnovnu je listu sa 793 kandidata izradio Portugalski institut za graditeljsku baštinu. Potom je odbor stručnjaka smanjio taj broj na 77, da bi na kraju posebna skupina stručnjaka sa Sveučilišta u Evori taj broj zaokružila na 21. Glasanje za kandidate internetom, telefonom ili SMS-porukama započelo je 7. prosinca 2006., a zaključeno je i proglašeno istodobno sa Sedam novih svjetskih čuda 7. srpnja 2007. na stadionu nogometnog kluba Benfike u Lisabonu.

Na listi su sljedeće znamenitosti: dvorci u Guimaraesu i Obidosu, samostani Batalha i Alcobaça u pokrajini Leiriji, jeronimitski samostan u Lisabonu, nacionalna palača Pena u Sintri te toranj Belém u Lisabonu. Zapravo bi se moglo reći da su osim kaštela u Giumaraesu, gradu koji će 2012. zajedno s Mariborom biti europski grad kulture, sve izabrane portugalske graditeljske znamenitosti nalaze ili u središnjem distriktu Leiria ili u Lisabonu i njegovoj okolici. Iza njih su ostali brojni drugi dvorci i utvrde, crkve, palače te arheološke ruševine.

časopis-gradjevinar.hr

Materijali

  • PREOSTALI SUVREMENI IZBORI SVJETSKIH ČUDA

    PREOSTALI SUVREMENI IZBORI SVJETSKIH ČUDA