Ulaz za korisnike

Čudo u Trilju

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Trilj - SUPROTNO FORMULI KUPI, OTPUSTI I PRODAJ Predsjednik uprave triljske tvornice Vedran Vilović pojašnjava kako je skupina poduzetnika dalmatinskih korijena na razvalinama stare stvorila novu Cetinku koja se već danas dobro nosi sa sličnim europskim tvornicama

Tvornica za preradu plastičnih masa Cetinka u Trilju atipični je primjer kapitalizma na hrvatski način. Gospodarsku cjelinu te posrnule tvornice u stečaju prije 10 mjeseci kupila je tvrtka Gibli international d.o.o. iz Sesveta, iza koje je stajala manja skupina poduzetnika podrijetlom iz Dalmacije. Hrvatska iskustva u pravilu su se svodila na kupnju tvornica da bi ih se "očerupalo do gole kosti", radnici poslali na ulicu, a zatim bi se jeftino pribavljene nekretnine, objekti opremljeni infrastrukturom, i zemljište, unovčili za višestruko veće iznose.

Zatekli smo jad i tugu

To općepoznato pravilo u slučaju Cetinke je izostalo. Umjesto toga u kupljenu posrnulu tvornicu vlasnici su krenuli ulagati novac kako bi se u Trilju i ubuduće prerađivale plastične mase. Čini se da su na pragu punog uspjeha, da su na razvalinama stare stvorili novu Cetinku koja se već danas po svom ustroju, organizaciji i tehnologiji može uspješno nositi sa sličnim europskim tvornicama. Zasigurno bi bilo poželjno da na tom putu imaju potporu odgovarajućih društvenih i gospodarskih institucija. O svemu tome razgovarali smo s dipl. ing. Vedranom Vilovićem, predsjednikom uprave triljske tvornice koja posluje pod nazivom Cetinka international d.d. - Vlasnici i uprava današnje Cetinke su ljudi koji su svoja iskustva stjecali u industriji, a prošli su rad i edukaciju u vrhunskim europskim multinacionalnim kompanijama.

Ta svoja znanja i iskustva počeli su primjenjivati na manjim vlastitim projektima u Hrvatskoj. Jedan takav već stabilni projekt je Piramida d.d. u Sesvetama. To je tvornica ambalaže od cijevnog stakla za farmaceutsku industriju. Kada smo je preuzeli prije 4 godine bila je u stanju sličnom Cetinki prije 10 mjeseci. Danas Piramida zadovoljava sve svjetske norme i ima sve certifikate, izvozi više od 90 posto proizvodnje, a po riječima naših partnera i priznanju konkurencije, ona je među prvih pet tvornica te vrste u Europi. Identičan obrazac s nešto više iskustva i korištenjem sinergije Piramide primijenjen je na Cetinku pa je zato Cetinka krenula brže od Piramide i znatno brže nego smo planirali. Cetinka je prva tvornica u Hrvatskoj koja je u istom danu dobila certifikate 9001 - sustav upravljanja kvalitetom, i 14001 - sustav upravljanja okolišem.

Ti certifikati imaju još veću vrijednost ako se znade otkud smo krenuli prije 10 mjeseci. Dakle, novoj vlasničko-upravljačkoj strukturi s ovih naših prostora bio je isključivo poslovni izazov pokazati da se i ovdje može napraviti jednako dobar gospodarski projekt kao u Zagrebu ili u Europi - kaže Vilović. U kakvom je stanju bila Cetinka kada ste je preuzeli? - Najkraći odgovor mogao bi glasiti tuga i žalost, zapuštenost svega i svačega. Primjerice, potrošili smo više od 200.000 eura na zbrinjavanje komunalnog, ali i opasnog otpada kojega smo u velikim količinama zatekli na zemljištu, u bačvama, uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, kanalima ispod strojeva ... sve to u blizini rijeke Cetine. A objekti i postrojenje? - Doista je bilo pravo čudo da je postrojenje funkcioniralo i da je itko kupovao proizvode. Još veće je čudo kako nije došlo do ozbiljne havarije s posljedicama ugrožavanja čak života radnika. Strojevi zahtijevaju redovito i kapitalno održavanje, a to se u Cetinki godinama nije poštovalo. Odnos prema postrojenju svodio se na onu "veži žicom samo da se vrti". U sličnom stanju zatekli smo i objekte, od proizvodnih hala do uredskih prostorija. Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Dnevni boravak

Materijali