Ulaz za korisnike

Cvijet u srcu mom i oku tvom. Od Gornjeg grada do Prisavlja

|
Cvijet u srcu mom i oku tvom. Od Gornjeg grada do Prisavlja
 
Cvijet u srcu mom i oku tvom. Od Gornjeg grada do Prisavlja
Cvijet u srcu mom i oku tvom. Od Gornjeg grada do Prisavlja

Što bi svijet bio bez boje, mirisa, oblika? Svakako, neka vrst pustoši duha. Jer ako cvijet nije bljesak vječnosti u našem oku, što je onda?

Zato je pravo pitanje: Što bi Zagreb bio bez FLORAART-a?

Bez četrdeset godina cvijeća u srcu grada. Bez tisuća i tisuća najrazličitijih i najčudesnijih biljaka, svakovrsnih aranžmana, akcija… svetkovina i čarolija koje smo vidjeli, doživjeli i primili. Kao dar i kao dio naše tradicije. Kao našu hortikulturu, ili točnije – kao kulturu samu.

Dakle, što bi Zagreb bio bez Sajma cvijeća, bez svoje Međunarodne vrtne izložbe? Bez FLORAART-a? Odgovor je jednostavan: to ne bi bio Zagreb kakav su nam u baštinu ostavili naši preci, to ne bi bio Zagreb kakav smo mi dužni ostaviti našoj djeci! Zato nije pretjerano ako se kaže da ovo zagrebačko hortikulturno i kulturno događanje svoje korijene crpi još iz daleke 1891. godine, ili 1906., jer to su godine prvih zagrebačkih cvjetnih izložbi. Zabilježenih i na starim razglednicama.

Naravno, i ta su se vremena oslanjala na ona još starija, na tradiciju zagrebačkih srednjovjekovnih vrtova, onih dražesnih oaza ljepote iz kojih je kasnije niknula perivojna kultura grada, kultura čiji su povijesni vrhunac svakako perivoj Maksimir, ili Lenucijeva potkova.

HRVATSKI KUP FLORISTA održat će se 28. svibnja 2009. , u sklopu Međunarodne vrtne izložbe FLORAART, s početkom u 13,00 sati u zatvorenom prostoru na jezeru Bundek.

NATJECATELJSKE DISCIPLINE

 • 1. OSOBNA PREZENTACIJA
 • 2. SLOBODNI STIL STRUČKA
 • 3. VJENČANI STRUČAK
 • 4. ARANŽIRANJE STOLA ZA JELO

  Majstorsko aranžiranje cvijeća pred gledateljstvom započinje sa natjecateljskom disciplinom OSOBNA PREZENTACIJA u kojoj natjecatelj po vlastitom izboru cvijeća i materijala, te različitim formama konstrukcija i instalacija, predstavlja sebe kroz svoju umješnost, maštovitost i originalnost. U tako uređenom prostoru izrađuje i preostale teme.

  Nakon što je kultno zagrebačko jezero iz 60-tih i 70-tih godina ponovo uređeno, 41. Floraart s prostora uz Boćarski dom na Prisavlju preseljen je na ovo prelijepo jezero. Floraart se prostire na 30 ha izložbene, zabavne i prodajne površine.

  Sve informacije možete dobiti od Izvršnog odbora FLORAART-a, ZRINJEVAC d.o.o., Remetinečka c. 15, PP 73, 10 020 ZAGREB, HRVATSKA

  tel: 385 01 6636 524

  fax: 385 01 6636 523

  e-mail: silvana.sardelic@zrinjevac.hr

  www.floraart.net

 • Materijali