Ulaz za korisnike

Daimler i Bosch potpisali ugovore o zajedničkom ulaganju za proizvodnju elektromotora

|
Daimler i Bosch potpisali ugovore o zajedničkom ulaganju za proizvodnju elektromotora
 
Daimler i Bosch potpisali ugovore o zajedničkom ulaganju za proizvodnju elektromotora
Potpisani ugovori o osnivanju tvrtke nastale iz zajedničkog ulaganja EM-motive GmbH u cilju razvoja, proizvodnje i prodaje vučnih motora za električna vozila > očetak proizvodnje je predviđen za 2012. godinu > Proizvodni pogoni u Hildesheimu i Stuttgartu će zapošljavati radnu snagu od oko 100 ljudi

Stuttgart – Daimler AG i Robert Bosch GmbH su okončali pregovore i potpisali ugovore o osnivanju 50:50 % tvrtke za elektromotore nastale zajedničkim ulaganjem. Još uvjek se čeka da ovi sporazumi budu odobreni od strane antimonopolskih institucija. Nova tvrtka, koja bi trebala biti osnovana pod nazivom EM-motive GmbH, razvijati će i proizvoditi elektromotore – poznate i kao vučni motori – za električna vozila. Glavno sjedište, kao i proizvodni objekti tvrtke će se nalaziti u Hildesheimu. Inženjerska baza koja je nastala iz zajedničkog ulaganja će se nalaziti u blizini matičnih tvrtki u području Stuttgarta. Očekuje se da će oko 100 radnika početi raditi tijekom četvrtog kvartala ove godine. Na čelu EM-motive GmbH će se nalaziti dva direktora jednakog statusa, po jedan iz svake partnerske tvrtke.

Prema rječima prof dr. Herberta Kohlera, potpredsjednika u odjelu „E-drive & Future Mobility“ u „Group Research & Advanced Engineering“ i direktora odjela za zaštitu životne sredine u tvrtki Daimler AG: „Kao i litij-ionske baterije, elektromotori predstavljaju ključnu komponentu za naša električna vozila. Ekstremno je važno da se nadležnost za ovo područje nalazi u Njemačkoj. Sada smo, udruživanjem snaga s Boschom, napravili tim s dugogodišnjim partnerom i uvjereni smo da će ova odluka dovesti do ključnih rezultata“. Wolf-Henning Scheider, član upravnog odbora Robert Bosch GmbH koji je zadužen za Sisteme upravljanja šasija, električne pogone, i pokretače motora i generatore, kaže: „Ovaj savez predstavlja investiciju u osiguranje budućnosti europske industrije motornih vozila. On je i savršen dodatak našem portfoliju elektromotora za sve naše poslovne partnere“.

Cilj suradnje između Daimler-a i Bosch-a u polju elektronske mobilnosti jest udruživanje znanja i korištenje sinergija, što bi za posljedicu imalo ubrzan razvoj premium vučnih motora za električna vozila s baterijom, energetskom ćelijom ili uređaja za produženje opsega vožnje. Pripremne aktivnosti za osnivanje zajedničkog ulaganja već su počele, a početak proizvodnje motora predviđen je za početak 2012. godine. Iste godine će se vučni motori početi koristiti u električnim vozilima marki Mercedes-Benz i Smart, startanjem u novoj generaciji Smart fortwo električnog pogona koji će se naći u prodaji početkom 2012. godine.

Posebno značenje elektromotora koje proizvodi tvrtka nastala zajedničkim ulaganjem je njihov modularni dizajn, što znači da se mogu ugraditi u široki spektar vrsta elektromotora. Tvrtka nastala zajedničkim ulaganjem će opskrbljivati i svoje matične pogone elektro motorima za električna vozila. Prodaju trećim osobama će obavljati Bosch. Na osnovu trenutnih planova ukupna proizvodnja će biti više od milijun elektromotora do 2020. godine.

Kada je riječ o razvoju i proizvodnji vučnih elektromotora, obje tvrtke će dati doprinos kroz svoje znanje i iskustvo u području inženjerstva. Budući je jedna od vodećih opskrbljivača u moto industriji, tvrtka za tehnologiju i usluge Bosch posjeduje visok stupanj stručnosti i višestoljetno iskustvo kako u razvoju, tako i u proizvodnji elektromotora.

Kada je riječ o djelovima, Daimler, kao proizvođač motornih vozila može računati na svoje dvadesetogodišnje iskustvo u području elektromobilnosti, posebno u segmentu energetskih ćelija i baterija. Time se posjeduje značajna osposobljenost u pogledu razvoja i proizvodnje električnih vozila.

Dodatne informacije o Daimleru i Boschu su dostupne na: www.media.daimler.com i www.bosch-presse.de

O Daimleru - Osnivači tvrtke, Gottlieb Daimler i Karl Benz, ušli su u povijest kada su 1886. godine patentirali automobil. Sto dvadeset pet godina kasnije, 2011. godine, Daimler AG predstavlja jednu od najuspješnijih svjetskih tvrtki u segmentu motornih vozila. Sa svojim ograncima Mercedes-Benz cars Daimler kamioni, Mercedes-Benz vans, Daimler busess i Daimler Financial Services, Daimler grupa predstavlja jednog od najvećih proizvođača premium automobila i najvećeg proizvođača komercijalnih vozila koja su prisutna u cijelom svijetu. Daimler Financial Services nudi svojim klijentima pun obim financijskih usluga u motornih vozila, uključujući financiranje, leasing, osiguranja i upravljanja voznim parkom. Kao pionir motorne industrije Daimler nastavlja oblikovati budućnost mobilnosti. Grupa primjenjuje inovativne i zelene tehnologije u cilju proizvodnje i visokokvalitetnih vozila koji fasciniraju i oduševljavaju klijente. Kroz razvoj alternativnih pogonskih sistema, Daimler predstavlja jedinog proizvođača vozila koji investira u sve tri tehnologije hibridnih pogona, elektromotora i energetskih ćelija, s ciljem postizanja dugoročne mobilnosti bez zagađenja. Ovo je samo jedan primjer kako Daimler rado prihvaća izazove ispunjavanja svoje odgovornosti prema društvu i životnoj sredini. Daimler prodaje svoja vozila i usluge u skoro svakoj zemlji na svijetu i posjeduje proizvodne pogone na svih pet kontinenata. Pored Mercedes-Benza, najvrednijeg svjetskog brenda motorne industrije, portfolio Daimler brendova uključuje i Smart, Maybach, Freightliner, Western Star, BharatBenz, Fuso, Setra, Orion i Thomas Built Buses. Tvrtka se nalazi na listama burzi u Frankfurtu i Stuttgartu (burzovni simbol DAI). Tokom 2010. godine Daimler Grupa je prodala oko 1,9 milijuna vozila i zaposlila radnu snagu od više od 260.000 ljudi; ukupni prihodi iznosili su 97,8 milijardi eura, a poslovna i neposlovna dobit prije odbijanja kamate sa oporezivim gotovinskim prihodom (EBIT) je iznosila 7,3 milijarde eura. Dodane informacije o Daimleru su dostupne na: www.media.daimler.com i www.daimler.com

O Boschu - Bosch Grupa u cijelom svijetu ima vodeću poziciju u razvoju novih tehnologija i pružanju usluga. U segmentima automobilske i industrijske tehnologije, proizvoda široke potrošnje i građevinskih tehnologija, oko 283 500 naših zaposlenih ostvarilo je promet od otprilike 47,3 milijarde eura tokom fiskalne godine 2010. Bosch Grupa se sastoji od firme Robert Bosch GmbH i njenih više od 300 filijala i regionalnih podružnica u više od 60 zemalja. Ako tu pridodamo i njegove prodajne i servisne partnere, Bosch je onda zastupljen u otprilike 150 zemalja. Ova svjetska mreža za razvoj, proizvodnju i prodaju predstavlja temelj za dalji rast. Bosch je u 2010. izdvojio oko 4 milijarde eura za istraživanje i razvoj i prijavio više od 3.800 patenata u svijetu. Svojim proizvodima i uslugama Bosch unaprjeđuje kvalitet života nudeći inovativna i korisna rješenja. U 2011. Bosch slavi 125-godišnjicu postojanja. Firmu je 1886. u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku". Posebna struktura vlasništva firme Robert Bosch GmbH osigurava joj preduzetničku slobodu. Zahvaljujući tome tvrtka može dugoročno planirati i investirati u značajne projekte za budućnost. Ukupno 92% udjela u Robert Boschu GmbH u vlasništvu je fundacije „Robert Bosch Stiftung GmbH“. Većinu prava glasa ima industrijsko povjereničko društvo „Robert Bosch Industrietreuhand KG“ koje izvršava sve poduzetničke funkcije. Ostatak poslovnog udjela je u vlasništvu obitelji Bosch i društva Robert Bosch GmbH. Dodatne informacije možete pronaći na www.bosch.com, www.bosch-presse.de, www.bosch.com, www.bosch-press.com, i www.125.bosch.com.

Materijali