Ulaz za korisnike

Dalekovod će helikopterima graditi dalekovode u Norveškoj

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Zagrebački Dalekovod i vodeća norveška državna kompanija Statnett u branši prijenosa električne energije jučer su u Zagrebu sklopili posao vrijedan 20 milijuna eura. Već u rujnu hrvatska tvrtka započinje dvogodišnju gradnju dalekovoda 420 kV, duljine 105 kilometara, u Norveškoj što će zbog topografije i klime biti iznimno težak posao.

Posao je vrijedan 20 milijuna eura, a ukupna vrijednost poslova na stranim tržištima iznosi oko 170 milijuna eura. Zahtjevan projekt

S tim u svezi, predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić i predsjednik uprave Statnetta Andreas Carlsen, nakon potpisivanja ugovora izrazili su obostrano zadovoljstvo dogovorenim poslom te su posebno naglasili složenost i zahtjevnost projekta koji će se izvoditi u ekstremno teškim uvjetima zbog niskih temperatura, nepristupačnog terena i visine snijega oko tri metra. I taj je posao, prema riječima Miličića, rezultat poslovodne politike kojom se Dalekovod u posljednjih nekoliko godina odlučio na snažan iskorak na strana tržišta u projektiranju i izradnji visokonaponskih dalekovoda. Lani su tako, rekao je, završili prvi značajniji strani projekt u sličnim uvjetima u Islandu. Miličić ističe kako će ugovoreni posao za Statnett biti najveći izazov Dalekovoda, a otkriva i zašto. "Svi će se radovi izvoditi helikopterom. No, sportskim rječnikom rečeno, uvjeren sam da će to biti za Dalekovod kao da igra finale lige šampiona i pobjedi", kaže Miličić, inače vatreni navijač Hajduka. Carlsen je istaknuo da je ugovor skopljen s Dalekovodom prvi veliki ugovor koji Statnett potpisuje sa stranom kompanijom. "Projekt je za nas vrlo značajan budući da smo vodeći prijenosnik struje i sistemski operator u Novšvekoj u upravljanju vezama sa susjednim zemljama. Odlučili smo se za ovaj projekt jer polažemo nov podmorski kabel za susjednu Nizozemsku, dužine 500 kilometara što ga čini najdužim u svijetu, a da bismo ga mogli koristiti moramo pojačati našu mrežu na terenu", objasnio je Carlsen. Prodor Dalekovoda na strana tržišta obilježen je spomenutim projektom na Islandu 2005. gdje su za tvrtku Landsnett izgradili dva 420 kV dalekovoda ukupne duljine 230 kilometara. Početkom ove godine potpisali su još dva ugovora za strane naručitelje. Za tvrtku Kazakhstan Electricity Grid Operating Company projektiraju i grade 500 kV dalekovod duljine 390 kilometara, a za makedonsku tvrtku MEPSO nabavljaju opremu i grade 400 kV dalekovoda od Bitole do granice s Grčkom (18 kilometra). Krajem srpnja su u Skadru potpisali ugovor za izgradnju 400 kV dalekovoda Tirana-Podgorica te pripadajućih vodnih polja. Ugovor su potpisali s albanskom tvrtkom KESH-Korporata Elektroenergjitike Shquiptare i Elektroprivredom Crne Gore, pa ovih dana očekuju uplatu avansa i stupanje ugovora na snagu.

Više o ovoj temi na www.Poslovni.hr

Materijali