Ulaz za korisnike

Dalekovod će ulagati u obnovljive izvore energije

|
Dalekovod će ulagati u obnovljive izvore energije
 
Dalekovod će ulagati u obnovljive izvore energije
Dalekovod će ulagati u obnovljive izvore energije

CAVTAT - Čelnici zagrebačkog Dalekovoda najavili su na energetskom simpoziju hrvatskog ogranka CIGRE-a u Cavtatu da sljedeće godine počinju velika ulaganja u obnovljive izvore energije.

Već su počeli mjeriti snagu vjetra na 13 lokacija u sedam jadranskih županija i Bosni i Hercegovini na kojima mogu izgraditi vjetroelektrane ukupne snage do 620 megavata (gotovo kao nuklearka Krško).

To rade sa slovenskim i njemačkim partnerima. Osim toga, najavili su da kreću i u korištenje biomase u kogeneracijskim postrojenjima (istodobna proizvodnja električne i toplinske energije) te gradnju malih hidroelektrana (snage manje od 10 megavata). Ukupno planiraju izgraditi do sto megavata kogeneracijskih elektrana i malih hidroelektrana.

Dalekovod je poznat po uspješnom poslovanju na svjetskom tržištu, jer 40 posto godišnjeg prihoda od 1,4 milijarde kuna ostvaruju u inozemstvu. »Uskoro očekujemo dobivanje i velikih poslova u Kazahstanu (gradnju 390 kilometara dugog dalekovoda, cinčaonice i drugih objekata)«, rekao je predsjednik Uprave Luka Miličić.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak najavio je da od sljedeće godine uvode nove račune za struju. U njima će biti jasno razdvojeni i vidljivi svi troškovi od kojih se sastoji cijena električne energije: troškovi proizvodnje, naknade za prijenos i distribuciju te za Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju i ostali.

»No uvođenje novih računa ne znači promjenu cijene struje za kućanstva, jer nećemo tražiti poskupljenje za tarifne kupce u koje spadaju i kućanstva«, istaknuo je Mravak.

»I novi računi za struju će omogućiti da od sljedeće godine sve funkcionira kao pravo otvoreno tržište«, dodao je pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Željko Tomšić. Izvor: www.Vjesnik.hr

Materijali