Ulaz za korisnike

Dalekovod u utrci za posao na britanskom tržištu

|
Dalekovod u utrci za posao na britanskom tržištu
 
Dalekovod u utrci za posao na britanskom tržištu
Dalekovod je kao član konzorcija Transmit Energy prošao pretkvalifikacijski postupak u Velikoj Britaniji za operatora prijenosnog sustava National Grid U.K., te je pozvan dati svoju ponudu za izgradnju dalekovoda, isporuku opreme i projektiranje, stoji u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Prolazak pretkvalifikacijskog postupka osigurava Dalekovodu uključenje u program Electricity Alliance kojeg provodi National Grid. Predmetni program uključuje poslove "cjeloživotnog ciklusa" koji uključuje dizajniranje, izvedbu i naknadno održavanje visokonaponskih vodova na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, National Grid raspisao je natječaj za sklapanje okvirnog ugovora za radove projektiranja i izgradnje novih dalekovoda u Velikoj Britaniji. Natječajem je predviđeno sklapanje dva okvirna ugovora čime bi se broj izvođača (konzorcija) na Electricity Alliance programu National Grida povećao sa dva na četiri.

Dalekovod, koji po prvi put nastupa na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, opredijelio se na zajednički nastup s Costain Groupom, vodećom britanskom inženjerskom i građevinskom tvrtkom i Reach Activeom, irskobritanskom inženjerskom tvrtkom u sklopu konzorcija Transmit Energy. Konzorcij će se oslanjati na tehničku i inženjersku podršku globalnih konzultantsko-projektantskih tvrtki Arup i Hyder, čija je uloga prilagoditi Dalekovodova tehnička rješenja i projekte nacionalnim zakonodavnim i regulatornim okvirima.

Okvirna vrijednost radova za prvi godišnji okvirni ugovor je oko 150 milijuna funti, s mogućnošću povećanja kasnijih ugovorenih vrijednosti poslova sukladno kvalitetom izvršenih radova. Uspješno sklapanje okvirnog ugovora za Dalekovod bi značilo značajan iskorak na vrlo zahtjevno tržište Velike Britanije te dugoročno osiguranje kvalitetnih poslova na projektiranju, isporuci opreme i izgradnji visokonaponskih dalekovoda, ističe se u priopćenju.

National Grid je međunarodna korporacija koja upravlja električnom i plinskom mrežom u Ujedinjenom Kraljevstvu i sjeveroistočnom dijelu SAD-a. Tijekom 2007. godine National Grid je potpisao ugovore u vrijednosti od 2,5 milijardi funti o održavanju i razvoju elektroenergetske mreže na području Engleske i Walesa s 15 kompanija organiziranima u nekoliko konzorcija, u sklopu Energy Alliance programa, kako bi osigurao resurse i podršku u razvoju i isporuci kvalitetnih i pravovremenih rješenja u visokonaponskoj mreži.

Materijali