Ulaz za korisnike

Defektna izvedba podnožja

|
Defektna izvedba podnožja
 
Defektna izvedba podnožja
Vapnena žbuka u području podnožja posebno je izložena naprezanjima od vlage. Karbonizacija teče zato u tim područjima znatno sporije. Vlaga može prodrijeti u žbuku podnožja s tri strane;
 • iz podloge oštećenih područja zidova, uglavnom od opterećenja salinizacijom
 • preko presjeka žbuke kao povećana vlaga
 • preko površine žbuke vlažne od snijega, prskajuće vode, dnevne kondenzacije na hladnom građevinskom elementu,
 • higroskopnosti (povećano preuzimanje vlage iz zraka uvjetovano salinitetom, od soli za posipanje ili unosom nitrata i slično.

  Za vapnenu žbuku u području podnožja vrijedi sljedeće;

  1. Površina žbuke ne smije ići u zemlju, završetak iznad terena žbukanjem preko drvene letve ili naknadnim izrezivanjem. Presjek žbuke dodatno zaštititi od preuzimanja vode (premaz).

  2. Žbuku podnožja zaštititi od kondenzirane i prskajuće vode .

  3. Eliminirati saliniziranu žbuku fuga.

  4. Bez blokirajućih slojeva koji zaustavljaju vlagu, koji zapravo potiču porast horizonta vlage.

  5. Podlogu dovoljno navlažiti, pustiti otprilike 8 dana da se posuši, cvjetanje lako topivih soli očistiti i eliminirati. Očišćenu podlogu žbuke umrežiti otopinom gline u octenoj kiselini kako bi se poboljšala adheziona svojstva odnosno smanjio transport soli u svježoj žbuci.

  6. Kod velikih opterećenja vapnena žbuka primjenjiva je u područjima podnožja u svojoj zaštitnoj/preventivnoj funkciji te se mijenja sukladno uznapredovalom preuzimanju soli. U svježu žbuku. Ponekad je dovoljno samo čišćenje procvjetale, lako topive soli grubom metlom.

  7. Ukoliko učvršćivanje žbuke na podnožju ima prioritet u odnosu na desalinizaciju i dehumidifikaciju podloge, onda se koriste sanacijski sistemi žbuke (visoko hidraulična veziva, sredstva za stvaranje fuga, sredstva za odbijanje vode, kapilarna blokada) .I tu treba voditi računa o izvedbenim pravilima. Greške; defektno stvaranje pora, velika čvrstoća, na podlogama koje odbijaju vodu mogući su samo premazi sa sadržajem umjetnih smola, između žbukane podloge koja sadrži sulfate i hidraulička veziva nastaje Etringit-kalcij sulfoaluminat.

 • Materijali