Ulaz za korisnike

Detalji za identitet prostora

Detalji za identitet prostora
 
Detalji za identitet prostora

Prostorne vrijednosti se stvaraju projektiranjem, pojačavaju opremanjem te naglašavaju primjenom različitih detalja, koji daju identitet prostoru, ali i oslikavaju osobnost onih koji žive u njemu.

Stambeni prostor najčešće odražava stil života i ukuse svojih ukućana, a pogotovo onih koji imaju mogućnost dom urediti prema vlastitim željama. Oni drugi, u iznajmljenim stanovima ili kućama, te unaprijed nametnutim okruženjima, pokušavaju detaljima unijeti osobnost i na taj način već definirani prostor približiti i prilagoditi svojim potrebama.

«Duh mjesta», koji će odražavati stil života i stvarati atmosferu doma, kreira svaki pojedinac u vlastitom stambenom okruženju, bez obzira na eventualnu suradnju ili stalnu uključenost stručnjaka u proces uređenja i opremanja. Detalji predstavljaju «fine začine», koji će u konačnici dati karakter prostoru.

Igra detaljima može zahtjevati određeno predznanje kako se prostorno ne bi sukobili elementi izrazite umjetničke ili neke druge vrijednosti, s onima kategoriziranim kao dio kiča. Osim toga, opterećenost prostora detaljima kao i neprimjerena stilska raznolikost, mogu biti rješenja u kojima se od prevelikog broja različitih elemenata kvalitativno ne ističu oni koji bi doista trebali. Ovakve kombinacije primjerene su za one istančanog okusa s pravom mjerom za odnos kvalitete i kvantitete, dok ostalima preporučujemo posavjetovati se sa stručnim osobama oko postave ili odabira samih detalja.

Identitet prostoru te sliku osobnosti dat će biblioteke integrirane u prostore dnevnog boravka, umjetničke slike i skulpture, koje će stvarati galerijske ugođaje, suveniri s putovanja iz različitih dijelova zemlje i svijeta, koji će prostor na osobit način činiti multikulturalnim, glazbeni instrumenti, koji će svojom prisutnošću nijemo svjedočiti o glazbenim vrijednostima, predmeti vlastite izrade, kojima pojedinci ispoljavaju svoje talente, itd.

Identitet prostora može biti naglašen i detaljima koji će zauzimati samo manji dio prostora, ali će svojim stilskim i dizajnerskim vrijednostima vizualno privlačiti pažnju. Detalje možete hrabro istaknuti već u ulaznom prostoru doma kako bi prikazali karakter i stil života ukućana. Osim dekorativnim predmetima, identitet se može naglasiti i osobitim komadima namještaja, koji svojim dizajnom dekoriraju prostor.

Primjena psihe u ulaznom prostoru, dijelu boravka ili spavaće sobe, s izrazito dekorativnom, a ne nužno i upotrebnom funkcijom, bit će pravi odabir za mnoge domove. Kombinacija psihe u finoj klasičnoj izvedbi i dizajnu, s modernom foteljicom ili stolicom, stolnom lampom i eventualno skulpturom, upečatljiv je i neobičan detalj, prvenstveno zbog miješanja stilova, koji u konačnici daju skladnu kompoziciju forme i primjenjenih materijala.

Komadi stilskog namještaja, poput ukrasnih komoda, klub stolića, fotelja, itd. integrirani u popularna minimalistička rješenja, isticat će se na kvalitativan način u prostoru te mu dati specifičnu osobnost, koju nosi spoj starog i novog. Iako mnogi još uvijek nemaju hrabrosti za ovakve stilske igre, naglasit ćemo bitno: minimalizam uspješno koketira sa svim stilovima!

Osobito vrijedan detalj u prostoru mogu biti ogledala različitih veličina, oblika i okvira. Od jednostavnih geometrijskih, do raskošnih pozlaćenih, ogledala sa svojim okvirima imaju značajnu ulogu u prostoru. Igre stilovima i oblicima su poželjne, a osobito efektne u ulaznom prostoru gdje se obično postavlja ogledalo za cijelu figuru.

Stojeće ili stolne lampe, osim zadovoljavanja svjetlosnih potreba, mogu imati i osobito dekorativnu ulogu te postati istaknuti detalj prostora. Osobiti dizajn, koji ističe dimenziju lampe, oblik, način izrade ili primjenjeni materijal, naglasit će ju poput skulpture u prostoru. Položaj lampi u prostoru možete jednostavno mijenjati te na taj način osvježavati prostor promjenama te stvarati različite svjetlosne efekte.

Identitet prostora snažno će istaknuti i cvjetni aranžmani, stolnjaci, ukrasne zdjele, tanjuri, svjećnjaci, dekorativni jastučići i mnoštvo drugih detalja. Budite umjereni u njihovoj primjeni kako bi doista bili zapaženi te isticali željeni karakter prostora.

www.interijerNET.hr

Materijali